Motivasyonel terapi, içinde bulunduğu durumdan memnun olmayan ancak değişim konusunda da zorluklar yaşayan kişierle yapılan görüşme tekniklerinden bir tanesidir. Motivasyonel görüşme kişinin içinde bulunduğu zorlantının çözümlenmesi ve değişime yönelmesine yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilir.
Motivasyonel görüşme tekniği davranış değişikliği yaratmak amacıyla danışan odaklı, direktif bir danışmanlık biçimidir. Temel hedefi ambivalansı (ikilemi) keşfetmek ve çözmektir. Bu yöntem özellikle değişim için isteksiz olan veya ambivalan olan kişilerde kullanışlı bir yöntemdir.
Motivasyonel görüşme bir grup teknikten çok bir iletişim yöntemidir. MG'nin temel odağı değişim için kişinin içsel motivasyonunu ortaya çıkarmak ve ambivalansı inceleme ve çözüm üzerine odaklanmaktır (Miller & Rollnick, 2009). MG, dünyada giderek yaygınlaşan bir yöntemdir.
Motivasyon nedir; belirli bir hedefe yönelik bizi harekete geçiren ve bu hareketi yönlendiren ve sürekliliğini sağlayan sürece verilen isimdir. Bireylerin hedeflerine yaklaşabilmek, onları gerçekleştirebilmek için bu hedeflere doğru ilerleme kaydetmesi gerekir.
Psikoterapi ya da diğer adıyla konuşma terapisi, psikolojik olarak rahatlamak isteyen ve ruh sağlığını korumak isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Bunun yanında psikolojik veya fiziksel herhangi bir uzman desteği gören ya da ilaç kullanan kişiler için de destekleyici olarak uygulanabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Geleneksel terapi seanslarında terapistler, hastalarıyla genellikle haftalık veya iki haftada bir kez görüşme gerçekleştirirler. Bununla birlikte, ihtiyaçlara ve hedeflere bağlı olarak herkese uyan tek bir yaklaşım şekli yoktur.
Motivasyon kaynakları, bazen amaçlı ve bazen teşvik edici olmak üzere farklı motivasyon türleri şeklinde birbirinden ayrılır. Bu motivasyon türleri dışsal, içsel, olumlu, olumsuz, sosyal, temel, günlük, ego ve görev odaklıdır.
Motivasyon eksikliği bir işi yapmaya yönelik istek, merak, ilgi, heves ve coşkunun olmaması durumudur. Motivasyonun yetersiz olması, üretkenliği ve başarıyı engelleyen en büyük etkenler arasındadır.
Motivasyonel Görüşme Tekniği, bireylerin davranış değişikliği yapmaya yönelik içsel motivasyonlarını artırmak için kullanılan bir psikolojik tedavi yöntemidir.
Motivasyonun asıl kaynağı bireyin kendisidir ve herkesin motivasyon kaynağı aynı değildir. Başarıya ulaşmak için gerekli olan güç ise motivasyondan doğar. Motivasyon eksikliği başarısızlığın ölçütlerinden kabul edilir, çünkü yaşamda başarmak istediğimiz hedeflere ulaşabilmenin ilk adımı motivasyondur.
Motivasyonun temelinde ihtiyaç vardır, ihtiyaç insanı harekete geçiren gücü oluşturur. Örneğin; bir öğrencinin istediği bir okula gitmesi onun ihtiyacıdır ve bu ihtiyaç öğrenciyi belli bir amaç edinmeye, ardından gerekli davranışları yapmaya itecektir. Motive olmuş birey bir amaç sahibidir.
Hedefsizlik veya yanlış hedefe yönelmek, özgüven eksikliği, zamanı verimli kullanamamak, fazla iş üstlenmek, işleri ertelemek motivasyon kaybına yol açmaktadır. Ayrıca performansımıza ve potansiyelimize yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimiz, kendimizi daha iyisine layık görmememiz de motivasyonumuzu zedelemektedir.
Başlıca motivasyon eksikliği sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir: Bireyin kendine duyduğu güveni yitirmesi. Bireyin önüne hedef koymaması veya hedefe ulaşabilecek durumda olmaması Planlı bir şekilde hedefe doğru ilerleyememek.
İçsel motivasyon, dışarıdan yönlendirilen ve bazen kısa ömürlü olma eğiliminde olan Dışsal motivasyona kıyasla daha içsel ve genellikle daha kalıcıdır.
Beklentilerin netleştiği bir çalışma ortamında bir sonraki aşama doğru ve zamanında yapılan geri bildirim. Motivasyon 4.0 hedef ölçümlerini online olarak takip ederken başarılı performansların takdir edilmesi, geliştirilmesi gerekenler için aksiyon planlanması için devreye giriyor.
Kişisel gelişim, kişinin kendi potansiyelini artırma ve yaşamını daha bilinçli bir şekilde yönetme sürecidir. Bu odak, bireyin kendini geliştirerek dünyaya daha olumlu bir perspektiften bakmasına ve bu şekilde hayatını olumlu yönde etkilemesine yöneliktir.
Cevap : -Terapi seanslarının 50 dakika olmasının başlıca sebebi, hem danışan hem de terapist için en etkili süre olmasıdır. Seansların 50 dakika olması, danışanın ve terapistin dikkatini kaybetmemesini ve daha verimli bir şekilde iletişim kurmasını sağlar.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Cevap : Psikologlar, seans sırasında danışanlarından edindikleri bilgileri not alırlar. Bu bilgiler, danışanın sorunlarını anlamalarına ve tedavi planı geliştirmelerine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri