Hedefsizlik veya yanlış hedefe yönelmek, özgüven eksikliği, zamanı verimli kullanamamak, fazla iş üstlenmek, işleri ertelemek motivasyon kaybına yol açmaktadır. Ayrıca performansımıza ve potansiyelimize yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimiz, kendimizi daha iyisine layık görmememiz de motivasyonumuzu zedelemektedir.
Yapılan işe yönelik duyulan olumsuz düşünceler ve yoğun kaygılar motivasyon eksikliği yaratabilir. Olumsuz duygu ve düşünceler strese, biraz daha ilerlediğinde kaygıya neden olabilmektedir. “Yeterli değilim”, “Başaramayacağım” gibi olumsuz düşünceler ve önyargılar motivasyon eksikliğine yol açabilir.
Motivasyon eksikliği, bir işi yapmak için bireyde yeterli ilgi ve isteğin uyanmamasıdır. Bireyde yeterli olarak ilgi, istek ve tutumun oluşmaması; bireyin o işi eksik veya yetersiz yapacağı anlamına gelir. Bir işi yapmak için gerekli olan motivasyon tamamlanmazsa, bireyler üretken olamazlar ve başarıları da engellenir.
İlgili 17 soru bulundu
Motivasyon eksikliği, bireylerin bir işe başlama ya da sürdürme gibi durumlarda yeterince istek ve ilgi duymamasıdır. Bireyin motivasyonun olmaması çoğu zaman çok zor olmakla birlikte bazı zamanlarda işe başlayamama gibi durumlara da yol açabilmektedir.
Motivasyonun kaynakları konusunda çeşitli teoriler öne sürülmüştür ve genel olarak motivasyonun kaynakları olarak; içsel motivasyon faktörleri (bireyin kişisel hedefleri ve değerleri), dışsal motivasyon faktörleri (ödül, takdirname gibi dışsal teşvikler) ve çevresel faktörler (aile, arkadaş çevresi, iş ortamı vb.)
Doğa gezintileri, yürüyüşler ve egzersizler de motivasyon arttırıcı etkenlerdir. Zaman kontrolü yapmak: Zamanın yetmeyeceği veya boşa geçtiği duygusu insanı strese sokar. Böyle hissetmemek için yapılması gereken şeyleri saatlere, günlere doğru bir şekilde yaymak gerekir.
Kilo vermek, kilo almak, daha sıkı ve fit bir görünüme sahip olmak, ya da yalnızca düzenli beslenmeyi ve egzersizi alışkanlık haline getirmek... Hedefler ve istekler birbirinden ne kadar farklı olursa olsun sizi hedeflerinize yaklaştıracak olan şey yalnızca vücudunuza bağlı değil.
Motivasyon eksikliği bir işi yapmaya karşı hissedilen istek, enerji ve heyecanın yetersiz olması durumudur. Bir işe başlarken duyduğunuz istek her zaman aynı seviyede olmayabilir. Ya da daha işe başlamadan evvel başlamak için kendinizde yeterli gücü, enerjiyi göremeyebilirsiniz.
Motivasyon, öğrencilerin istenen görevleri yerine getirmeleri için, zaman ve çaba harcamaya ve becerilerini kullanmaya isteklilikleri ile ilgili bir kavramdır.
Motivasyonel Faktörler ise; Motive edici derecesine göre, başarı, tanınma, işin kendisi, sorumluluk, ilerleme, gelişme olarak belirlenmiştir.
Motivasyon nedir; belirli bir hedefe yönelik bizi harekete geçiren ve bu hareketi yönlendiren ve sürekliliğini sağlayan sürece verilen isimdir. Bireylerin hedeflerine yaklaşabilmek, onları gerçekleştirebilmek için bu hedeflere doğru ilerleme kaydetmesi gerekir.
Motivasyon 3.0 yaklaşımına göre çalışanların içsel bir istek ile işlerine motive olabilmeleri veya motive edilebilmelerini şekillendiren unsur ödül-ceza sisteminden ziyade ustalık, amaç ve özerklik faktörleridir.
Motivasyon 1.0 adı verilen ve insanların çağlar önce fiziksel ihtiyaçlarını gidermek için kullandıkları harekete geçme sistemi olarak adlandırıyor. Daha sonraları insanlar ödül ve ceza ile motive olmaya başlıyor ve buna Motivasyon 2.0 adı veriliyor.
İçsel motivasyon araçları arasında;
Merak, işin ilgi çekici ve zorlayıcı olması, işin önemi, sor umluluk, işte bağımsızlık durumu, yaratıcı olma durumu, işe katılım, geri bildirim ve çeşitlilik yer alır.
Olumlu motivasyon, kişinin bir amaca ulaşmak için olumlu ve pozitif bir tutumla hareket etmesidir. Olumlu motivasyon kavramı, bir kişinin kendi potansiyelini ortaya çıkarmasına, kendine güvenmesine ve daha yüksek hedefler belirlemesine yardımcı olur diyebiliriz.
Süreç teorileri, güdülenmenin işleyişini bilişsel olarak açıklamaya çalışan teorilerdir. Süreç teorileri, motivasyon ile ilgili değişken türlerini ve bunların nasıl motivasyon oluşturmak için birleştiğini açıklayan teorilerdir.
Ödül olarak algıladığımız bir uyarıcı ile -örneğin lezzetli bir dilim yaş pasta- karşılaştığımızda beynimizde dopamin salgılanır. Dopamin kişinin kendini mutlu ve ödüllendirilmiş hissetmesini sağlar. Bu nedenle ödül, mutluluk, tatmin gibi duygularla ilişkilendirilir.
Öz motivasyon olarak da bilinen, bizi bir şeyler yapmaya iten güç, önemli bir yaşam becerisidir. Aksiliklerle yüzleşmemize devam etmemizi sağlayan ve nihayetinde daha tatmin edici bir yaşam sürmemize yardımcı olabilecek şey budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri