Bazen sıradan bir sensör ya da sistem hatası sonucunda motor arıza lambası yanabilir. Bu durumda genellikle kısa süre sonra kendiliğinden söner. Ancak çoğunlukla durum böyle değildir. Aracınızın motor arıza lambası yanıyorsa mutlaka size en yakın Otopratik servisinden destek almanız önerilir.
Öncelikle arızanın bulunup tamir edilmesi gerekir. Arızalı donanım tamir edildiğinde veya değiştiğinde tekrar resetleme işlemi yapılır. Eğer arıza sorunu çözülmüş ise motor arıza lambası söner. Şayet sorun tam olarak çözülmedi ise lamba tekrar yanmaya devam eder ve bu başka bir sorununda işaretçisidir.
Motor arıza lambası yanıp sönüyor: Arıza lambası sürekli yanıp sönüyorsa motorun çalışması sırasında yaşanan bir problem var demektir. Bu sorun kolay çözülebilecek bir sistem hatası da olabilir, motorun ciddi hasarlar alacağı problemlere de işaret ediyor olabilir. Bu durumda en iyisi bir servise danışmak olacaktır.
Aracınıza aldığınız yakıt standart dışı ise motor arıza lambanız yanabilir. Burada yakıt içine suyun karışması veya farklı bir maddenin veya tortunun yakıt içerisinde tespit edilmesi gibi durumlarda motor arıza lambası yanabilir. Böyle durumlarda aracınızı hemen kapatıp ilk çekici ile servise götürmeniz gerekir.
Motor Arıza Lambası Yanan Araç Kullanılır Mı? Motor arıza lambası yanan araç kullanılabilir mi sorusunun yanıtı için arıza lambasının rengine bakılır. Lamba sarı renkte yanıyorsa servise kadar aracınızı kullanabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Bazen sıradan bir sensör ya da sistem hatası sonucunda motor arıza lambası yanabilir. Bu durumda genellikle kısa süre sonra kendiliğinden söner. Ancak çoğunlukla durum böyle değildir. Aracınızın motor arıza lambası yanıyorsa mutlaka size en yakın Otopratik servisinden destek almanız önerilir.
Eğer arıza lambası sarı renkte yanıyor ve kullanımda bir şey tam anlamı ile hissedilmiyor ise mümkün olan en kısa sürede teknik servise gidilebilir. Eğer arıza lambası kırmızı renkte yanıyor ise hiç beklemeden araç durdurulmalı ve destek alınmalıdır.
Dizel Araç Motor Arıza Uyarısı
Motorun yakıt sistemindeki bir arızalanma genellikle kalitesiz yakıtlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Öte yandan yakıt borularında ve yakıt odasında bir tıkanıklık olması veya yakıt kapağının düzgün bir şekilde kapanmaması da aracın ikaz sinyali vermesine neden olabilir.
Mekanik tamirciler genellikle parça değişimi ve detaylı motor-teknik konularla ilgilenmektedir. Ancak bazı durumlarda bu şekilde oluşan genel arızaları da bu kişiler yapmaktadır. Benzin göstergesi arızasına mekanikçiler bakar.
Kızdırma bujisi lambasının yanıp sönmesi genellikle kızdırma bujisinin artık ısı üretemez hale geldiği, ömrünün dolduğu ve değişmesi gerektiği anlamına gelmektedir. Kızdırma bujisini değiştirmenize rağmen lamba yanıp sönmeye devam ediyorsa kızdırma rölesine ya da aküye bakılması gerekmektedir.
Motor arıza lambasının aracın yağ değişimi yapılmasından sonra yanması, genellikle yağ değişiminin motora gitmesinin yani motora yağ bulaşmasının işareti olarak bilinir.
Voltajı azalan akü değilde araç şarj etmiyorsa bir çok değişik arıza vermeye başlar.Airbag,abs,motor gibi arıza ışıklarını yakar.
Gösterge ışıkları araba çalıştırılmak istendiği zaman yanıp sönmesi, genellikle akünün bittiğini ya da akü ile araba arasında olan bağlantılarda farklı bir sorunun oluşmuş olduğu anlamını taşır.
Sarı Renk Motor Lambası
ikaz ışığı sarıysa, motorun çalışmasında ciddi bir sorun olduğu ve arıza moduna geçildiği anlamına gelir. Arıza modu, motor hasarını önlemek için etkinleştirilen bir sistemdir.
Araç çalışır vaziyetteyken yağ çubuğundan duman gelmemeli. Araç çalışır vaziyetteyken çıkan dumanın rengi de önemli. Siyah ve mavi duman motorda arıza belirtisi anlamına gelir.
Check engine (kontrol motoru) ışığı da bu uyarı ışıkları arasında yer almaktadır. Herhangi bir motorlu araçta check engine ışığı yanıp söndüğü zaman motor sisteminde bir arızanın olduğundan şüphelenilir. Bu ışık, araç sahibine motor sisteminde bir sorun olduğunu belirtmek için yanmaktadır.
Öte yandan yokuş yukarı çıkarken veya zorlu hava koşullarında da esp ışığı yanabilir. Özellikle aracın patinaj yaptığı zamanlarda aktive olan bu ışık aracın çekiş gücünün zayıfladığı anlamına gelmektedir. Böyle bir durumu aracın savrulması olarak algılayan esp sistemi tekerlekleri kontrol altında tutmaya çalışacaktır.
Otomobilin motor kısmında zamanla toz, çamur, zift, yağ katmanları, kireç, demir tozları ve pas birikir. Otomobilin sağlıklı çalışması için en hayati parçası motordur. Bu nedenle araç motorunun temizliği önemlidir. Oto motor temizleme işlemleri ile motordaki tüm aksamlar detaylı bir şekilde temizlenir.
Yani kadranda çıkan far arızası eğer yanlışlıkla yanıyor, normalde farlarınız çalışıyorsa muayeneden sorunsuz geçer. Muayene istasyonu yanan arıza ışıklarını dikkate almayacaktır. Ancak muayeneden geçse de gereksiz şekilde ekranda bu ışığın yanması can sıkıcı olacaktır.
6-Sıkışık trafikte aracınız normal olarak çabuk ısınıyorsa ve araç hızlanınca ısı düşüyorsa termostat arızalı demektir. 7-Bazı araçlarda hararet göstergesi bulunmaz, sadece hararet gösteren sıcaklık ışığı bulunur. Bu ışık motor soğuksa mavi renk yanar, hararet yapmışsa kırmızı renk yanar ve uyarı verir.
Dizel motorlarda yakıt, benzinli motorlarda olduğu gibi kıvılcımla değil, sıkıştırılan havanın ısısıyla ateşlenerek yanar.
Arıza modu olarak adlandırdığımız bu sarı ikaz lambası motorun zarar görmemesi için aracın kendini korumaya aldığı anlamına gelir. Lakin sistem motoru uzun süre koruyamayacağı için derhal aracı servise götürmek gerekir. NOT: Eğer motor arıza ışığı kırmızı yanıyor ise hemen aracı sağa çekiniz.
ABS ışığının uyarı şeklinde yanması, frenleme sisteminde bir problem olduğu anlamına gelir. Araçlarda yer alan ABS ışığı anti fren kilitleme sistemi problemleri durumunda yanar. Bu ışıklar çoğu zaman kehribar renklidir. Bazı durumlarda ise sarı, turuncu ya da kırmızı renklerde yanabilir.
En sık karşılaşılan araç arızaları; akü bitmesi, aracın hararet yapması, motor yağı ve sıvı kaçaklarının olması, motor gösterge arıza lambası yanması, ön takım arızaları, ateşleme yani buji ve bobin arızaları olarak ortaya çıkmaktadır. Araç arızalarında aracın marka ve modeline görede değişiklik göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri