Motorun aşırı ısınması gibi ciddi bir sorunu göz ardı etmemek, motor ile ilgili problemleri bekletmeden çözmek önemlidir. Çünkü motor ısınması, yedek parçalardaki contaların erimesine, diğer motor parçalarının yüksek ısıdan etkilenerek yanmasına neden olabilmektedir.
Eğer kontrol edilmezse, aşırı ısınma motorda büyük hasarlara neden olabilir. Hava ısındıkça, arabanın üzerindeki silindir kapak contası yanabilir ve yağ sızdırmaya hatta motor yağı ile suyunun birbirine karışması ile karşılaşılabilir.
Soğutma Sıvısının Azalması veya Bitmesi
Araç ve motor bakımının aksatılması motorun soğutma sıvısının azalmasına ve araba motorunun aşırı ısınmasına neden olmaktadır. Aracınızın periyodik bakımlarını ihmal etmemeniz bu nedenle oldukça önemlidir.
Motorlar birçok nedenden dolayı aşırı ısınabilir. Genel olarak, soğutma sisteminde bir şeylerin yanlış gitmesi ve ısının motor bölmesinden tahliye edilememesi nedeniyledir. Sorunun kaynağı bir soğutma sistemi sızıntısı, arızalı radyatör fanı, bozuk su pompası veya tıkalı soğutma suyu hortumu olabilir.
Devirdaim pompasında kaçak, soğutma sıvısının azalması ve fan arızası hararetin başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Motorda bulunan kauçuk hortumlar, contalar ve su pompaları gibi bileşenlerin yüksek ısıya maruz kalarak zamanla aşınması sonucu meydana gelen sızıntılar da hararet oluşumuna neden olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Motoru aşırı ısınmış bir aracın hararet göstergesi ikaz verir ve aracın motor bölümünden, bazen de su haznesinden buhar çıkar. Bu durumda araç seyir halindeyse hemen güvenli bir yere çekilmeli ve motor durdurulmalı, motorun soğuması beklenmelidir.
Sıcak motorun üzerine soğuk su dökülmez çünkü; silindir bloğu ve kapağının çatlamasına sebep olur. Araçtaki termostat çıkarılacak olursa ; Motor soğuk çalışır, geç ısınır, aşınmalar artar. Hararet yapmış bir araçla yola devam edilecek olursa; motor fazla ısınır ve yanar, çekişten düşer.
Soğutma suyu, bu kanallardan geçerken motordan ısı alır. Isıtılmış akışkan daha sonra otomobilin önündeki radyatöre bir lastik hortumdan geçer. Isınan su, radyatördeki ince borulardan geçerken, aracın önündeki ızgaradan motor bölmesine giren hava akımı ile soğutulur.
gelelim hararet açıklamasına. motorların normal çalışma sıcaklıkları 80 ila 90 derece arasındadır. fakat yanma odası dediğimiz yerde bu ısı 600 dereceleri bulmaktadır motora sıkıştırma oranına doldurma şekline ve yakıt türüne bağlı olarak. ama seni ilgilendiren 80 ila 90 derecedir.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir). Eğer arabanızı çalıştırdıktan hemen sonra hızlı şekilde giderseniz, gereksiz baskı uygularsınız.
Yaptığımız deneyler sonucu etil alkol sıcaklığının çabuk artığı ve sıcaklığının çabuk düştüğü gözlendi ve amacımıza uygun olmadığı sonucuna varıldı. Antifirizin ise ilk sıcaklığının hızlı arttığı,daha sonra sıcaklığının yavaş arttığı, soğurken de yavaş soğuduğu gözlendi.
Hararet uyarı lambası
Bu sistemde önemli bir yeri olan soğutma sıvısının eksilmesi durumunda lamba yanabilir. Ayrıca radyatör fanında oluşacak bir sorunda, radyatörden geçen soğutma sıvısı düzgün soğutulamayacağı için sıcaklığının yükselmesine neden olur ve bu ışık yanabilir.
Motorun ve motor parçalarının çok ısınması, hasar görmelerine neden olur. Motor hararet yaptığında yani hararet göstergesi yandığında gerekli önlemler alınmazsa kısa süre içinde motor arızası söz konusu olacaktır.
Hava soğutmalı motorlarda soğutma sıvısı bulunmaz. Aynı şekilde radyatör peteği, fan, su boruları da bulunmaz. Hava soğutmalı motor, sürtünme sebebiyle artan sıcaklığı, sıvı yerine hava ile soğutan motorlara denir. Motora bağlı olan bir pervane ile motorun soğutulması sağlanır.
Motor yağının fazla ısınmasının en yaygın nedeni uzun süre çok hızlı araba kullanmaktır. Ancak bazen motor soğutma suyu / motor hava filtreleri / motor fanı gibi parçaların arızaları da motor yağının fazla ısınmasına neden olabilir.
Araba Hararet Göstergesi Kaç Olmalıdır? Güvenli bir sürüş esnasında, araç gösterge panelindeki hararet ibresinin 90'ı geçmemesi gerekiyor. İbrenin 90'ı geçmesiyle hararet lambasının yanması, motorun haddinden fazla ısındığını işaret ediyor.
Hararet Göstergesi Kaçta Olmalıdır? Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda bu değer 100 dereceyi bulabilmektedir.
Ancak bazen tam tersi gözlenir. Araç hareket halindeyken hararet göstergesi düşüyorsa bir sorun var demektir. Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir.
Motordan alınan ısı soğutma sıvısı içerisinde buraya gelir İçerisinde kılcal bölmeler sayesinde, motor sıvısı soğutulur. Bu kanallara giren hava motor sıvısını çok hızlı şekilde soğutur. Rüzgarın etkisi yanında fan motoru da bu soğutmayı hızlandıran ayrıntılardandır.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Hararet esnasında motor oldukça fazla bir şekilde ısınır ve bazı sürücüler motora su dökersem motor soğur ve rahatlar diye düşünür. Bu düşünce tamamen yanlıştır ve motora zarar verir. Sıcak motora kesinlikle soğuk su dökmemeniz gerekmektedir. - Sıcak olan motor suyuna soğuk su eklemek ve motoru çalıştırmak.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Motor sıcaklığı sonsuz, sınırsız bir ısı kaynağı değildir. Termostatınızda bir sorun olmasa bile kaloriferi açınca motorun ürettiği ısıdan fazlasını çekiyorsanız motor sıcaklığı düşecektir.
Acele ile hareket ederek aracın radyatör kapağını açmayın. Biraz bekleyin ve sürede soğukkanlılığınızı koruyun. Aracınızın soğuduğundan emin olduktan sonra radyatörü kontrol ederek gerekirse temiz su eklemesi yapmalısınız. Radyatöre eklediğiniz su içme suyu olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri