Rölanti motoru, gaz kelebeği kapalıyken, emme manifolduna hava alınmasını sağlar. Rölanti motoru ve gaz kelebeği kirlenmişse veya arızalanmışsa motor rölantide çalışacak kadar hava alamaz ve stop eder.
Araç rölantide stop ediyorsa; ateşleme sisteminde, boğaz kelebeğinde, egr valfinde ve rölanti ayarında sorun olabilir. Araç vites geçişlerinde stop ediyorsa; maf sensörü ve rölanti motorunun arızalandığından söz edilebilir.
Arızalı bir oksijen veya kütle hava akışı sensörü nedeniyle araç rölantideyken stop edebilir. Ayrıca açık kalmış bir EGR valfinden veya bujilerin kirlenmiş olmasından da kaynaklanabilir. Ek olarak, rölanti hava kontrol valfi, gaz kelebeği gövdesi, yakıt sistemi veya şanzıman da suçlanabilir.
Ateşleme sistemi, içten yanma odasında hava ve yakıt karışımını tutuşturan kıvılcımı oluşturmaktan sorumludur. Benzinli araçlarda bulunur. Ateşleme sistemindeki düzensizlik aracın teklemeli olarak çalışmasına neden olur. Bu durum da Araç ilk çalışmada stop edecektir.
Debriyaja tam olarak basarsan stop etmez özellikle kırmızı ışıkta duracağın zaman rampada çalıştırırken vs. Bir de ayağını debriyajdan birden çekme yavaş yavaş çekerken gaz pedalına da yavaş yavaş basmalısın. Durmak istediğinde debriyaja basmazsan stop eder.
İlgili 37 soru bulundu
Aracı kalkış sırasında stop ettirmek,kavramanın düzgün olarak gerçekleşememesi ve ona bağlı olarak gücün doğru şekilde tekerlere aktarılamamasından kaynaklanmaktadır.Baskı balatadan tutunda bütün aktarma organlarına zararı vardır.Dikkat edilmemesi durumunda baskı balatanın yanmasına dahi sebebiyet verebilir.
Düz vitesli olan otomobillerin yollarda durdurulması için öncelikle gazdan ayağın çekilmesi gerekir. Daha sonra ise fren pedalına basılarak aracın hızı düşürülür. Debriyaj frenine en sonuna kadar basılır ve aracın durdurulması sağlanır. En son olarak ise el frenini çekilir ve araç bütünüyle durdurulur.
Boğaz kelebeği zamanla tıkanma sorunu yaratabilir. Bunun sonucunda rölanti dalgalanması ve devamında stop etme sorunu kaçınılmaz olmaktadır. Boğaz kelebeğinin temizlenmesi ve doğru adaptasyonun yapılması ile stop etme ve rölanti dalgalanma sorununu çözebilirsiniz.
trafikte yanan araçların çoğu lpg den benzine alıp sürmekten dolayı olmaktadır. benzin hortumlarınızı da kontrol ettirin. lpg ye göre rölanti yapılmış. karbüratörlü ise, bant yapıştırılıp hava girişi kısılmıştır, benzinde hava yetmez ve rölanti düşüklüğünden dolayı stop eder.
Tıpkı ilk çalıştırmada motorun gaz verilmeden ısıtılması gerektiği gibi stop edilirkende en az 30 saniye gaz verilmeden çalıştırılması gerekir. Bunun nedeni motor çalışırken turbo türbinlerini birbirine bağlayan milin yağlanmasıdır. Kontağı kapattığınızda motor durur buna bağlı olarak yağlama da durur.
Araç rölantide stop ediyor ya da rölanti devrinde dalgalanmalar oluyorsa, rölanti motoru arızası var demektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, motorun ateşleme, enjeksiyon ve subap sisteminde bir arıza olmamasıdır, eğer bu kısımlarda arıza varsa, sorun rölanti motorundadır denilemez.
Aracın çalışabileceği minimum devir sayısına rölanti denir. Rölanti devri ayarsız olur ise motor kendini stop eder. Rölanti devrinin ayarı yüksek olursa yakıt fazla sarf edilir. Rölanti devri genellikle fabrika tarafından tespit edilir.
Dalgalanma ve Titremede Temel Sebepler
Buji , buji tırnakları ayarsız ve aralıkları bozuk yağlanma olabilir. Buji kabloları ve ateşleme bobini arızası olabilir. Avans ayarında bozulma sente atlatma (trigerin yanlış takılması) ateşleme zamanlamasının zoulmasına sebep olabilir. Rölanti valfinin bozuk olması.
Eğer çalıştırma esnasında motor boğulması yaşanıyorsa; yine aynı şekilde gaz pedalına sonuna kadar basın ve yine 5 ile 6 saniye boyunca marşa basılı tutmaya çalışın. Daha sonrasında gaz pedalınıza basmanıza gerek yoktur. Bu şekilde direkt olarak marşa basarak arabayı çalıştırabilirsiniz.
Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
Aracı birinci vitese alın. Daha sonra sol ayağınızı debriyajdan yavaşça çekin. Kavrama noktasına geldiğinize emin olduktan sonra sağ ayağınızı yavaşça frenden çekip gaza basarsanız aracınız sorunsuz bir şekilde kalkacaktır.
Motor çok fakir çalıştığı için (gaz ayarı yüzünden motorun ayarını bozuyor) motor soğuk olduğundan gazı artırmak istiyor ama tolerans sınırının dışında olduğundan bir çözüm olmuyor, haliyle soğuk motorda benzin yeterli gelmediğinden stop ediyor.
Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur. Araba gaz kesintisinin diğer nedenleri arasında kötü bir yakıt pompası, ateşleme ve egzos sistemi ve oto elektrik ile ilgili sorunlar bulunur.
Yakıt içinde kirlilik, filtre ve pompa tıkanması bu arızanın başlına nedenleri arasında sıralanabilir. Yukardaki sorunların dışında birde eğer aracınız benzinli ve LPG montajı yaptırmışsanız LPG ayarının bozukluğu, beyin arızası, enjektör arızası gibi başlıca nedenlerde olabilir.
yanlış değerler gönderince ona göre girecek yakıt miktarı da otomatik değişiyo , yanmaya yetmeyecek kadar azalınca motor stop ediyor. aracın devir saati bu parça değiştikten sonra rolantide 200 -400 devir daha fazla göstermeye başladı.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli. Sonrasında ayak frenden çekilip sadece el freni ile dururken P konumuna vites alınmalı.Böylece vites dişlileri zarar görmez ve şanzımana boşa yük binmez.
Aracı stop ettirmek direksiyon sınavı esnasında eksi puan olarak hanenize yazılan önemli bir hatadır. Son yapılan güncellemeye göre sınav esnasında yalnızca iki kez aracı stop ettirebilirsiniz. Kalkış esnasında aceleci davranmak aracı güvenli bir şekilde kaldıramamanıza neden olacaktır.
Basılında sertleşir çünkü motor çalışmazken hidrolik pompalanmaz ve sertleşince de tutmaz sanırım ya da çok sert basman lazım. Yavaşsan el freni çekersin de hızlıysan Sıkıntı büyük. Araç vurdurarak çalıştırılabilir belki.
uzun yolda motor ısınmaz bu yüzden bir problem olmayacaktır. Uzun yolda normal seyir hızlarında gidiyorsanız hava akımı uygun olacağı için motorun sıcaklığı şehir içi kullanıma göre daha düşük olur. Bu nedenle kontak kapatmakta bir sorun yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri