Bu son derece kısa olan zaman dilimi içerisinde askerlere hafta sonları da izin veriliyor mu acaba diye sürekli sorulmaktadır. Bedelli askerlik, acemi birliği olarak bakılan ve bu şekilde değerlendirilen bir askerlik dönemidir. Bu sebepten dolayı da hafta sonu askerler için çarşı izni verilmez.
Bedelli askerlik, acemilik olarak nitelendirildiği için 28 gün süresince çarşı izni bulunmuyor ama pazar günleri istirahat günü olarak kabul ediliyor. Askerlik yaparken birinci dereceden yakınlarını kaybeden veya eşleri doğum yapan kişiler, 10 günlük izninden faydalanabiliyor.
İşte, o konu hakkında bazı bilgiler. BEDELLİ ASKERLİKTE ÇARŞI İZNİ VAR MI? Normal askerlik sürecinde 1 ay acemi birliği ve 5 ay usta birliği bulunmakta ve usta birliği olarak tanımlanan askerlik döneminde çarşı izni kullanılabilmektedir.
Erbaş/Erlerin kânunî izin süreleri; askerlik hizmetinin her ayı için iki gün olarak hesap edilir ve bu izin süresi askerlik hizmetinden sayılmaktadır. (Uzun dönemler erbaş/erler için 24 gün, Kısa Dönem erbaş/erlerin ise 12 gündür.) verilmektedir.
Acemilikte yemin töreninden sonra çarşı izinleri başlar, ceza almadıktan sonra her hafta sonu çarşı izni olur.
İlgili 19 soru bulundu
Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
Peki, acemi birliğinde çarşı izni var mı, oluyor mu? İşte, o detaylar. Askerde, erbaş ve erlere, ilin güvenlik durumu ile birliğin konuş durumu ve görev özelliği dikkate alınarak görevi aksatmayacak ve en az iki haftada bir olacak şekilde izin verilmektedir. Ancak bu izin acemi birliğini kapsamamaktadır.
Askerde akıllı telefon kullanmak yasaktır. Askere gittiğinizde, kamerası ve mobil internet özelliği olmayan bir telefon kullanmanız serbesttir.
Cumartesi ve Pazar günleri ise kapalıdır. Ayrıca Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi dini bayramlarda ve 1 Ocak, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim, 30 Ağustos gibi resmi bayramlarda da hizmet vermemektedir.
Askeri yargı, Mehmetçiğe müjde niteliğinde yeni bir içtihat oluşturdu. Buna göre, çarşı izni sırasında cep telefonu kullanmak serbest olacak. Askerler, cep telefonlarını bir tanıdıklarına bırakıp hafta sonu kullanabilecekler.
Çarşı izni genel olarak haftalık veya iki haftada bir şeklinde verilen izindir. Ancak bu durum da yerel şartlara göre ve Askeri birliğin durumuna göre değişebilmektedir. Örneğin her hafta izin verilebildiği gibi 3 -4 hafta üst üste izin verilmediği de olabilir. Bu durumda askerin itiraz hakkı yoktur.
Askerin hakkı olan Çarşı izni verilmiyorsa bunu şafağından düşürmelidirler. Er/Erbaş'lar psikolojik sıkıntılar yaşamakta bu sebepten. Rütbeliler her akşam 5'te dışarı çıkabiliyorlarsa er/er başlarda Çarşı iznini kullanabilmeli eğer verilmiyorsa şafağından düşürülmelidir.
Soru : Çarşı izinleri ne zaman ve nasıl kullandırılmaktadır ? Çarşı izinleri okul idaresince öğrencilerinde görüşleri alınarak hafta sonu cumartesi ve Pazar günleri saat 10.00- 17.00 saatleri arası ve hafta için Çarşamba günü saat 16.00 – 17.00 saatleri arası çarşı izinleri kullandırılır.
Milli Savunma Bakanlığı sitesinde yer alan askerlerin izinleriyle ilgili açıklamada ise şu ifadelere yer veriliyor; “Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
Şu anki sisteme göre normal erler 28 günlük acemi süresinin ardından yemin etmekteler. Buna halk arasında 4 hafta da denmektedir. 4 haftalık bir deneyim birikimi sonrası dağıtımlar başlanır ve tüm acemi erler görevli olacakları komutanlıklara gönderilirler. Yedek Subay ve Ast Subayların askerlik süreleri ise 12 aydır.
Bu sürenin ilk 1 ayı acemi birliği, sonraki 5 ayı ise uzmanlık dönemi olarak geçmektedir. Günümüzdeki askerlik sistemi gereği, normal erler 28 günlük acemi birliği süresini tamamladıktan sonra yemin ederek askerlik görevine başlamaktadırlar.
Askeriyede telefon belirli kurallar çerçevesinde serbesttir. Bu kurullardan en önemlisi telefonunuzun kamerasız olmasıdır. Akıllı telefon özelliklerine sahip bir telefon askeriyede kabul edilmez. Tuşlu telefon olması tercih edilmektedir.
normalde 6-6.30 dur. nöbetine göre değişir. 3-5 in varsa gece 2.30 da ayaktasın. normalde 6-6.30 dur.
akşam iştimasınadan sonra (7-8 gibi) istirahat verirler. yat saati 9:30 veya 10 olur (yemek sırası vb. göre değişir).. uyumak zorunda değilsin ama yat saatinden sonra ortalıkta gezemezsin..
Asker telefonu nasıl olmalı? Askerlerin telefonları, internete erişimi olmayan, tuşlu ve kamerasız telefonlar olmalıdır. Göz önünde bulundurulması gereken ilk özellik ise şarjdır. Şarjı uzun giden cihazları tercih edilmelidir.
Askercell paketlerini kullanma zorunluluğu yoktur.
Çalışma kapsamında erbaş ve erler için özel sim kart üretilecek. Bu kartların takılacağı telefonlar mesainin olduğu 08.00 ile 18.00 saatlerinde kullanılamayacak. Söz konusu saatlerde erişime kapalı olacak sim kartlar, mesainin bitimiyle kullanıma açılacak.
Diğer bölgelerimizde ve Kıbrısta sıkıntılı bir durum olmadığı sürece çarşı iznine çıkabilirsin. Hakkari, Şırnak gibi illerde çarşı izini yok malesef. Kısa dönem askerin bu gibi yerlere askerliği çıkabilir bağlı bulunduğu tugay, tümen gibi yerlerden kışla ve üs bölgesi gibi yerlere tertip emriyle gidebilir.
Acemi birliklerinde yürüyüş yerleri, dönüş kuralları, komutanlarla konuşma tarzı, silah eğitimleri gibi tüm temel eğitimler öğretilmektedir. Acemi birliklerinde askerlerin ihtiyacı olan tüm ekipmanlar askerlere iletilmektedir.
Bedelli de olsa askerlik görevlerini bulundukları şehirden uzakta yapabilirler ve aileleri, yakınları ile bu süre boyunca ziyarete gelmezlerse görüşemezler. Bedelli askerlik yaparken hafta sonları görüş günlerinde ailenizle görüşebilirsiniz. COVID-19 pandemisi nedeniyle görüşler yasaklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri