Motor gelişim, bebeğin vücut bölümlerini kontrol ederek hareket etme kapasitesindeki değişikliklere devamlı adaptasyon göstermesidir. Motor gelişim bebeğinizde duyusal girdiyi güçlendirdiği gibi fiziksel çevre ve bireylerle etkileşimi sağlayarak gelişimin diğer alanlarını da etkiler.
El ve parmak kasların çalışmasıyla gerçeklenen hareketlerdir örneğin; yazmak, resim yapmak, makasla kesmek, ayakkabı bağını bağlamak, düğme iliklemek, giyinmek, fermuar açıp kapatmak, saç taramak, çatal bıçakla yemek gibi. Genelde dikkat ve konsantrasyon gerektiren hareketlerdir.
Motor gelişimi insanların hareket edebilme yeteneğidir. Kasların hareketleri koordineli yapabilmesi için zihnin doğru ve zamanında komut vermesi gerekmektedir. Motor sistemi ince ve kaba motor olmak üzere ikiye ayrılır. Büyük kas gruplarının çalışmasıdır.
Oturma, emekleme, yürüme, koşma, zıplama, tırmanma, sekme, hoplama gibi büyük kasları kullanarak elde ettiğimiz hareketleri kapsamaktadır. Kaba motor becerileri denge kurabilmeyi ve vücudun koordinasyonunu sağlayabilmeyi gerektirmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Motor beceri dünyaya geldiğimiz andan itibaren duyu organlarımızla, bedenimizle tepki verdiğimiz her türlü davranışı kapsamaktadır. Yaşamın ilk aylarında bu becerilerimiz çoğunlukla reflekslerden ibarettir. Nefes almak, göz kırpmak, yalanmak, yutkunmak gibi.
Çocuğun günlük yaşamını etkileyen ve akademik başarısını düşüren beyin ve kas koordiansyonunun etkilenmiş olduğu sıklıkla motor yetersizlikle karakterize olan durumu Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu (GKB) olarak adlandırıyoruz. Motor ve duyusal yetersizlik her çocukta farklı belirtilerle gösterebilir.
Motor öğrenme üç evreye ayrılır: kavramsal evre, çağrışımsal evre ve bağımsız evredir.
Çocuğun motor gelişimi doğduğu andan itibaren başlar ve 0-6 yaş arasında, yani okul öncesi dönemde büyük ölçüde tamamlanır. Çocuğun motor gelişimi, onun bilişsel ve bedensel gelişimi için önemli olduğu kadar, bağımsız hareket etmesi, kendini ayrı bir birey olarak görebilmesi ve özgüven kazanması açısından da etkilidir.
Günlük hayatta gerekli olan hareketleri yapabilmeye motor beceri, bu hareketleri yapabilmek için kullanılan kasların uygun hale gelmesine de motor gelişim denir. Çocuklarda motor gelişim, beslenmekten yürümeye, oynamaktan yazmaya kadar her türlü faaliyetlerini kapsar.
Motor beceri ve duyu gelişimi, çocukların sağlıklı büyümeleri için hayati öneme sahiptir. Motor beceriler, kaslarının ve vücutlarının kontrolünü sağlama, koordinasyonu geliştirme ve günlük yaşam becerilerini kazanma konularında temel oluşturur.
Bebeklerde kaba motor gelişimi; emekleme, koşma, zıplama gibi pek çok etkinlik ile ilişkilidir. Çocukların günlük hayatta rahatça hareket etmesini sağlayan bu beceriler, vücut koordinasyonunun sağlanması noktasında da etki gösterir. Ayrıca bedensel gelişim açısından da kaba motor becerileri önem teşkil eder.
Topa elle veya ayakla vurmak, atılan bir topu yerde ya da havada yakalamaya çalışmak; çocukların el, kol ve ayak kaslarını geliştirir ve kaba motor gelişimi için önemlidir. Dans etmek de vücutta birçok kasın çalışmasını sağlayarak çocuklarda motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.
Çocuğunuzun yaşına göre voleybol, futbol, basketbol gibi oyunlar veya topa vurma ve yakalama oyunu el göz koordinasyonu ve kasların gelişimine yardımcı olur. Düz çizgi üzerinde, yan yan, geri geri veya eğimli zeminde yürüme gibi egzersizler denge ve motor beceriler için fayda sağlar.
Motor beceri, bir bireyin kaslarını, genellikle kas gruplarını, belirli bir amaca yönelik olarak hareket ettirebilme yeteneğidir. Motor beceriler, günlük yaşamın bir parçası olup, hareket, denge, koordinasyon ve devinimsel beceri gerektirirler.
İnce motor beceriler ise parmaklar, eller ve kolların hareketlerini gerektiren becerilerdir. Uzanma, yakalama, nesneleri tutma, farklı nesneleri (boya kalemi, makası) kontrol etmeyi içerir. Çocuklar çevrelerini hareket ederek ve nesneleri ellerine alarak keşfederler.
Kişisel sosyal, ince motor,dil ve kaba motor alanlardan en az ikisinde belirgin gelişme geriliği durumu 'psikomotor gerilik' olarak tanımlanır. Sıklığı %5-10'dur. İlk beş yaşta bu terminoloji kullanılırken beş yaş sonrası dönemde 'mental motor gerilik' olarak adlandırılmaktadır.
İnsan doğduğu andan itibaren belirli dönemlerde belirli fonksiyonları yapması beklenir. Bu fonksiyonları yapabilmesi hareket kabiliyetinin gelişmiş olması gerekir. Hareket gelişimine kısaca “motor gelişim” diyoruz.
Normal motor gelişimde; baş kontrolü 3. ayda, desteksiz oturma en geç 8. ayda yürüme 15. ay bitene dek olması beklenir. İnce motor gelişimde ise objeye uzanma 6. aya dek gelişmeli, baş ve işaret parmağı ile küçük objeleri yakalama 9. ayda olmalıdır.
Doğum öncesi. Doğum öncesi motor gelişimi etkileyen faktörlere baktığımızda beslenme, ilaçlar, alkol, gebelik toksemisi, enfeksiyonlar, kan uyuşmazlığı, duygusal durum, yaş, radyasyon, kromozom ve gene bağlı durumlar, kalıtım ve ırk gibi faktörler doğum öncesi etkilerdir.
Kaba motor beceriler emekleme, yürüme, koşma ve bisiklet sürme gibi hareket becerilerini kapsarken ince motor beceriler nesneleri kavrama, kaldırma, bir boya kalemini ya da kurşun kalemi tutma, dikiş iğnesine iplik geçirme gibi becerileri kapsamaktadır (Bee ve Boyd, 2009).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri