İşitme Testi Nerede Yapılır? İşitme testi nerede yaptırılır? İşitme testi devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve özel sağlık merkezlerinde yaptırılabilir. Bunun için en temel gereksinim ses geçirmeyen özel odaların bulunmasıdır.
Yaşadığınız yerde bulunan devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, işitme merkezlerinde odyometristler tarafından yapılacak işitme testi size duyma yetinizle ilgili en sağlıklı bilgiyi yapılan testler sonucunda verecektir.
Odyoloji bölümü, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yönlendirilen hastaların işitme ve denge hastalıklarının teşhisinde kullanılan pek çok testin yapıldığı bölümdür.
İşitme testi yaptırmak için bulunduğunuz bölgede size en yakın devlet hastanesi, özel hastaneler ya da işitme merkezi kliniklerine gidebilirsiniz.
İşitme testi Kulak Burun Boğaz bölümü uzmanları tarafından, odyoloji bölümüne yönlendirmesi ile çeşitli testler yapılır.
İlgili 32 soru bulundu
İşitme testi devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve özel sağlık merkezlerinde yaptırılabilir. Bunun için en temel gereksinim ses geçirmeyen özel odaların bulunmasıdır.
2023 yılı itibariyle 18 Yaş Üstü Olanlara devlet hastanesi veya üniversite hastanesi işitme cihazı raporu olması şartıyla, SGK emeklilerin ve yakınlarının işitme cihazının 3028 TL'sini karşılamaktadır. SGK Çalışan sigortalıların ve yakınlarının işitme cihazının 2422 TL'sini karşılamaktadır.
Radyolojik olarak Akciğer Grafisi, Göz muayenesi ve KBB muayenesi ile görme ve işitme testlerinizi yaptırabilirsiniz.
İşitme testi ses geçirmeyen özel test odalarının bulunduğu hastanelerde ya da işitme merkezlerinde yapılır. Test yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar sürer.
İşitme engelleri %41 ile %75 arasında olan hastaların özür oranları %30 ile %42 arasında değişir. Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler. Son olarak işitme engelleri %75 ile %100 aralığındaki hastaların özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır.
Bunun için ilgili kişi ses geçirmeyen kabine alınır. Ardından da kulaklık takar. Bundan sonra değişik frekanslarda sesler verilerek, kişiden duyduğunda düğmeye basması istenir. Aynı zamanda kemik ve hava yolu işitme dereceleri de burada anlaşılır.
İşitme testiniz yapılmadan önce uzman odyolog size test ile ilgili bilgi verecektir. Test yaklaşık olarak 20-30 dakika sürmektedir. Odyogram grafiği işitme testi sonucunda ortaya çıkan bir tablodur.
Yenidoğan bebeklerde işitme testi
Test, bebek 24 saatini doldurduktan sonra yapılabilir. Ancak en uygun zaman, doğum sonrası 48 saatlik olduğundadır. Tercihen bir odiolog (işitme testi uzmanı) ya da bu konuda eğitimli bir hemşireyle birlikte yapılan testte, cihazın hassasiyeti kadar yapan kişinin deneyimi de önemlidir.
Odyometrist, KBB hekiminin yönlendirmesi ve talimatları üzerine tedavisi süren hastalara çeşitli odyolojik testler uygular ve hastanın işitme yetisini ölçer.
Testin uygulanacağı günden bir gün önce çocuğa banyo yaptırmak, özellikle kulak ve kulak arkasını çok iyi temizlemek gereklidir. Test için hastaneye giderken çocuk uykusuz bırakılmalı ve yolda da uyumasına izin verilmemelidir.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
Ses geçirmez bir kabinde hastaya özel bir kulaklık aracılığıyla sesler dinletilir. Buton yardımıyla hastanın bu sesleri duyup duymadığı veya ne kadar duyduğu hakkında fikir sahibi olunabilir. İşitilen ses seviyesi bu testle belirlenir. Hava yolunun ve kemik yolunun işitme düzeyi bu ölçümde belirlenir.
İşitme kayıplarını ilk 3 ay içerisinde tespit ederek, en geç 6 aylıkken cihaz uygulamasına başlayabilmektir. Tüm yeni doğan bebeklerin bir protokol çerçevesinde değerlendirilmesi gerekir.
Normal işitme -10 db (Aşırı düşük ses) ile 25 desibel (db) (Günlük konuşma sesi ) arasındadır.
Genellikle hastanın şikâyetleri ve kulak muayenesi ile dış kulak iltihabı aile hekimi tarafından kolay bir şekilde teşhis edilebilir.
Odyometri testi için Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurulmalıdır.
Tarama testleri bir bebeğin işitme kaybı riski açısındanerken dönemde yakalanmasını sağlar. Eğer tarama testi yapılmazsa bebek 1 yaşına gelip ilk sözcükleri söylemeye başladığın zamana kadar işitme kaybının varlığı belli olmayabilir.
SGK'nın 2023 yılı içerisinde işitme cihazları için ödediği güncel tutar, brüt 3.028₺ olarak belirlenmiştir. Çalışan kişiler için SGK tarafından yapılan ödeme 2.422,40₺; emekliler için yapılan ödeme ise 2.725,20₺'dir.
SGK, yalnızca uzman hekim tarafından reçete edilen işitme cihazı tipi ve sayısı için ödeme yapar. Bazı işitme kaybı hastaları tek kulak için işitme cihazına ihtiyaç duyarken, bazı hastalar her iki kulakta da cihaz kullanabilirler.
SGK'dan destek alarak işitme cihazı almak isteyen kişilerin, Türkiye genelindeki Devlet hastanelerinden, Tıp Fakülteleri Hastaneleri ve Vakıf üniversiteleri Hastaneleri işitme cihazı raporu almaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri