Çalışma prensibi
Dizel motorlarda ateşleme buji yerine yüksek basınç altında havanın sıkıştırmasıyla yapılır. Karışım karbondioksit (CO2) ve karbonmonoksit (CO)'e dönüşür. Bu reaksiyon hacim ve ısı yaratır. Bu da pistonların salınım hareketi krank mili yardımıyla mekanik enerjiye dönüştürülerek iş yapılmış olur.
Motor aracın çalışmasını sağlayan ana parçadır. Motor gücü arabanın sahip olduğu maksimum hız, güç anlamına gelir. “Motor gücü nedir?” sorusunun cevabı beygir gücüyle benzer. Arabanın sahip olduğu HP sayısı motorunun gücünü ifade eder.
Araçta güç ve tork artışı elde etmek için tuning işlemleri şarttır. Marka ve modele göre chip tuning yaptırılabilir. Araç beynindeki chip sökülür yerine programlanmış yeni bir chip takılır veya var olan chip yeniden programlanır. Beygir gücü ve tork artışı sağlanarak performans arttırılır.
Aracın gerçek beygir gücünü bulabilmek için ruhsatta yazan kW değeri ile 1 kW'a işaret eden birimin çarpılması gerekir. Bu işlemler sonucunda aracın gerçek beygir gücü değerlerine pratik bir şekilde ulaşılır.
İlgili 22 soru bulundu
Motor gücü ne kadar yüksek olur, kasa ne kadar hafif olursa o kadar az yakar. Tersi durumda ise çok yakar. Ayrıca lastik ebatlarının da yakıta etkisi vardır. Detaylar için Tıklayınız.
Aracınızın beygir gücünün artması için hava filtresini spor olarak değiştirmeniz ve bunun yanında çeşitli motor modifikasyonları yapmanız hava filtresinin de spor olarak değişmesiyle size beygir gücü olarak yansıyacaktır.
Debriyaj balatası dışında ateşleme sorunu,bobin arızası ve ateşleme avans ayarındaki sorunlar da aracı güçten düşürebilir. Ayrıca, hava ve yakıt arasındaki ayar sorunu, vakum avans arızası, karbüratör bulunan araçlarda karbüratör kirlenmesi, meme tıkanması, hava girişindeki düzensizlik de akla getirilebilir.
Motor ısınmadan hareket edersen, devamlı yüksek vites düşük devirde kullanırsan, bakımlarını aksatırsan, motoru son devirlerde çok zorlarsan motorun ömrünü fazlasıyla yersin.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
1100 kg 150 hp araç kadran hızı olarak rahatlıkla 220 km hızı geçer.
Silindir hacmini artırmak için genellikle silindir ve piston genişletme işlemi yapılır. Yapılan bu işlem sonucunda strok zarar görür. Hacmi yükseltilen motorun daha fazla yakıt ve hava karışımına ihtiyacı vardır. Bunu yapmak içinde karbüratörü daha yüksek hacme sahip bir karbüratör ile değiştirmeniz gerekir.
Temel olarak motordan çıkan güç, motor içerisinde gerçekleşen dönüşün eksen bazında hızıyla çarpılır ve aracın tork değeri ortaya çıkar. Nm birimi ile ölçülür. Genellikle dizel motorlu ya da çekişin önemli olduğu araçlarda bu değer daha yüksek olur.
Bu birimleri bizim kullandığımız metrik birimlere çevirecek olursak 1 beygirin 1 dakikada 14.98 ton yükü 30.48cm yukarı doğru hareket ettirmesi gerekiyor. 1 beygir gücün tam karşılığı ise dakikayı saniye birimine çevirmekle elde edilir. Sonuç olarak 1 beygir güç 250kg yükün 1 saniyede 30.48cm yukarı kaldırılmasıdır.
Beygir Gücü Yüksek Hızları Temsil Eder
Beygir gücünün fazla olması, taşıtın düz bir yolda daha yüksek hızlara çıkabilmesini sağlar. Tork kuvveti kenara koyulduğunda düz bir zeminde aynı özelliklere sahip olan iki taşıttan yüksek beygir gücüne sahip olan araç daha yüksek hızlara ulaşabilir.
Autovei cihazıyla tork yükseltme işlemi kolaylıkla yapılır. Ecu ve adblue sistemli araçlarda elektronik kontrol üniteleri belli güç sınırını aşmayacak şekilde ayarlanır. Autovei cihazıyla aracın kontrol ünitesine ulaşılır ve buradaki değerler yeni yüklenecek yazılımla istenilen değerlerde değiştirilir.
Böylece motor 4000 devirdeyken maksimum tork değerine yani 200 Nm'e ulaşır.
DÜNYANIN EN GÜÇLÜ MOTORU | 109bin Beygir 7.6milyon Nm Tork - YouTube.
Motor gücünün kaç HP olması gerektiği, kullanıcının ihtiyaçları ile doğru orantılıdır. Aracın beygir gücü ne kadar yüksekse aracın performansı da o kadar fazladır. 1 HP 746 watt güce karşılık gelir. Araç genellikle şehir içinde kullanılıyorsa aracın 90 HP ve üstünde güce sahip olması gerekir.
Araca Yazılım Attırmanın Zararları Nelerdir? 100.000 kilometrenin üzerindeki araçlar için yazılım önermiyoruz. Bunun nedeni, aşınmanın motor hasarına yol açması ve en önemlisi turbo ve motorun çok büyük olmasıdır. Yüksek kilometre performansı nedeniyle beklenen performansa ulaşılamaz.
Motor hacmi büyüdükçe daha az tüketiyor. Yakıt sarfiyatında yüzde 10-15'lik fark çıkabiliyor.
Aracın yüksek hızlara hemen ulaşması isteniyorsa yüksek araç tork gücüne sahip araçlar tercih sebebi olmalıdır. Eğer aracın uzun yolda aniden hızlanması istenmiyor, ancak hızını koruması isteniyorsa da yüksek araç beygir gücüne önem verilmelidir.
Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır. Büyük ağırlıktaki yükler, büyük çekiş gücü gerektirir. Aracın devir bilgisi torku ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri