Egzersize başlamadan önce mesanenizin boş olması gerekmektedir. Kegel egzersizi gün içinde 10 / 15 defa 4 ila 5 tekrarla yapılabilmektedir. Egzersiz; pelvik taban kaslarınızın sıkıp 3 ila 5 saniye kadar tutup gevşeme yöntemiyle yapılmaktadır.
Kegel egzersizine başlamadan önce tuvaletteyken idrarınızı tutmayı ve bırakmayı denemelisiniz. İdrarınızın istemsizce dışarı çıkışına neden olan kasları bir şekilde uyararak daha güçlü hale getireceğiniz bu uygulama sayesinde, egzersizler tamamlandığında sosyal yaşantınızda daha sorunsuz bir süreç yaşayacaksınız.
Bu, zayıf mesane kaslarından veya üretradaki bir tıkanıklıktan kaynaklanabilir. Mesane kas zayıflığı, örneğin diyabet gibi hastalıkların neden olduğu sinir hasarından kaynaklanabilir. Üretranın tıkanmasına veya daralmasına tümörler, idrar taşları veya iyi huylu prostat büyümesi neden olabilir.
Pelvik taban kaslarınızı sıkın, kasılmayı 8 saniye tutun ve ardından 5 saniye gevşetin. Arka arkaya birkaç kez deneyin, her kasılma sonrası gevşemeyi ve dinlenmeyi unutmayın. Başlangıçta egzersizlerin yatarak yapılması daha etkili olacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Kegel egzersizleri sadece kadınlar tarafından değil, erkekler tarafından da sıklıkla uygulanmaktadır. Erkeklerde; idrar akışı kontrolünün sağlanmasına yardımcı olurken aynı zamanda da erken boşalma, sertleşme bozukluğu ve prostat hastalığına karşı son derece faydalı olduğu gözlemlenmektedir.
Ama esas etkisi 4-6 hafta sonra ortaya çıkar. Kegel egzersizinin işe yaraması için hareketlerin düzenli yapılması çok önemlidir. Yapılmayı bırakır bırakmaz pelvik taban kasları hemen eski halini alır. Bu nedenle vajinal kas hareketleri hayat boyu düzenli olarak yapılırsa işe yarar, etkisi devam eder.
En temel sistosel (mesane sarkamsı) belirtileri vajen içinde bir şişkinliğin hissedilmesi ya da elle kontrolde şişkinlik olmasıdır. İleri vakalarda vajen dışına organın çıkması şeklinde olur. Özellikle öksürük, aksırık, ağır kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda klinik daha belirgin hale gelir.
Mesane kaslarının kasılmasını sağlamak için çeşitli ilaçlardan yararlanılabilir. Daha ağır seyreden vakalarda mesanenin boşaltılabilmesi için kateter kullanımı gerekebilir. Bu doğrultuda, hasta ağrısız şekilde kendi üretrasına kateter yerleştirerek idrara çıkabilir.
Tembel mesane, olan hastalardan idrar yapmayı bitirdiklerinde konumlarını biraz değiştirmelerini, örneğin öne eğilmelerini ve tekrar işemesi istenir ki buna ikili işeme denir. Rezidüel hacmi olan ve rahatsız edici sistoselleri olan hastalarda özellikle başarılı olduğunu göstermektedir.
Yani idrarınızı tutarken kaslarınızı kasmakta, yaparken gevşetmektesiniz. Bu işlemi tuvaletten çıkmadan önce idrarınız bittikten hemen sonra yapmanız hareketi tam olarak belleğinize yerleştirmenizi sağlar. Bu basit egzersiz sayesinde rahatlıkla vajina kaslarınıza hakim olmayı ve tanımayı öğrenmektesiniz.
Mesane bölgesinde meydana gelen iltihabı kızılcık suyunun tedavi edici etkisi olduğu söylenmektedir. Kızılcık suyu doğada asidik olarak bilinir ve düzenli olarak içildiğinde bakterilerin yok olmasına yardımcı olur. Bu nedenle gün içerisinde kızılcık suyu tüketilmesi önerilir.
Çok az kasılma yapmak etkili olmaz ve çok fazla yapmak bu kasları aşırı kullanmaktan yorgunluğa ve hatta ağrıya neden olabilir.
Kegel egzersizleri nasıl yapılır? Kegel egzersizlerini, herhangi bir pozisyonda yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak bu egzersizleri uzanırken yapmak kegel için oldukça idealdir. Pelvik taban kaslarınızı sıkın ve 5 saniye boyunca tutun. 5 saniye dinlendikten sonra bu işlemi 3 4 defa tekrarlayın.
Kegel egzersizine yeni başlayan bireyler, odaklanmaları için ev ortamında konforlu bir alanı tercih edebilirler. Egzersiz, pelvik taban kaslarının düzenli bir şekilde kasılması ve gevşetilmesi şeklinde uygulanır. Bunun için pelvik kaslar sıkılarak 3 saniye boyunca bu pozisyonda beklenir.
Yara iyileşme süreci de 10-15 gündür.Herhangi bir ek komplikasyon gelişmezse günlük rutin yaşamına dönmesi bir ila bir buçuk ayı bulur.
Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler. Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
BİOFLEKS % 1.5 GLİSİN İRRİGASYON SOLÜSYONU nedir ve ne için kullanılır? BİOFLEKS % 1.5 GLİSİN İRRİGASYON SOLÜSYONU, idrar kesesi (mesane) ve idrar yollarının yıkanma ve temizlenmesinde kullanılan mikropsuz bir çözeltidir.
Kabızlık pelvik tabanın artmış tonusuna neden olmakta ve mesaneyi de etkilemektedir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilirken kabızlık gözden kaçırılmamalı ve mutlaka normal bağırsak düzeni oluşturulmalıdır.
Mesane sarkması çoğunlukla menopoz sonrası ortaya çıkmaktadır. Menopoz sonrasında östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak idrar torbasının altındaki desteğin azalması mesane sarkması bakımından riskli bir durum yaratmaktadır. Uzun süreli kabızlık da mesane sarkmasını tetikleyebilmektedir.
Mesanede idrar kalması, idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır. İdrar mesanede veya böbreklerde çok uzun süre kaldığında enfeksiyon oluşabilir. Sık idrar yolu ve böbrek enfeksiyonları zamanla daha büyük hasara neden olabilir. Bunun ileri dönem sonucunda ölümcül olabilen böbrek yetmezliğine yol açabilir.
Pelvik taban kaslarını 3-5 saniye tuttuktan son 3-5 saniye serbest bırakın. Bu egzersiz hareketlerini art arda 10 defa günde 3 set halinde (sabah, öğle, akşam) yapın. Zamanla kasıp gevşetme sürelerini 10 saniyeye yükseltin. Günlük set sayısını da zamanla artırın.
Kegel egzersiziyle ilgili önemli hatırlatmalar
Bu egzersizi devamlı idrar boşaltma sırasında yapmak, mesanenin (idrar kesesi) tam olarak boşaltılamaması neden olabileceği gibi idrar yolu enfeksiyonu olasılığını artırır. Kegel egzersizleri çok basit olmasına rağmen günlük olarak yapılması unutulur.
İnsan anatomisinde pelvis (leğen kemiği) gövdeyi ve bacakları birbirine bağlayan; gövdeyi destekleyen ve dengeleyen; bağırsakları, mesaneyi ve iç cinsel organları içeren ve destekleyen leğen şeklindeki kemiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri