Yüksek devirde motor gürültüsü aşırı olmadığı sürece normaldir. Ancak bazı durumlarda araç düşük devirde bir tık sesi de duyabilir. Genellikle bu durumun nedeni motor yatağının deformasyonu ile ilgilidir. Bu nedenle araç derhal en yakın teknik servise götürülmelidir.
Aşınmış, sızdıran veya kirlenmiş iticiler, supapların ses yapmasına neden olabilir. Tıkalı yağ haznesi veya düşük yağ basıncı sebebi ile iticiler düşükse, supaplar arasındaki boşluklar artacaktır. Aşırı supap boşluğu motorun gürültülü çalışmasına sebep olur.
Benzinli motorun titremesi ve sesli çalışması normal bir durum değildir. Bu durumunda yağ, su ve hortum aksanları dikkate alınarak incelenmelidir. Benzinli motorun sesli çalışması nedenleri aşınmış bir hortum veya kablo olabilir.
İçten yanmalı motorlarda ses gelmesi, vuruntu veya patlama, bujiyle ateşlenmek yerine yanma cephesinin dışında birkaç cep hava ve yakıt karışımı patlarsa meydana gelir. Bu patlamalar, genellikle vuruntu olarak adlandırılan metalik gürültüyü yaratan silindirlerin içinde yüksek frekanslı basınç salınımları üretir.
Lpg zamanla siboplara zara verir, bu da motorun daha gürültülü çalışmasına sebep olur. Aynı dertten müzdaribim 1.6 LPG'li aracım uzun zamandır LPG ile kullanılıyor motor bariz fazla sübap sesi veriyor.benzine alındığı zaman biraz azalıyor ses.
İlgili 31 soru bulundu
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
Motor sesinin artmasına motor yağının etkisi de olur ama genelde yağ yeni değişince motor sesi azalır.
Yatak Vurma Sesi Nasıl Anlaşılır? Vuruntunun şiddetine göre, araç çalışırken ayağınızı gaz pedalına koyduğunuzda vuruntuyu az veya çok hissetme ihtimaliniz var. Bu durum, motor yatak vurmasına ait alâmetlerden sadece biri olarak karşınıza çıkabilir.
Araç motorundan uğultu sesi geliyorsa, bu klima ya da fan aksamının kullanılıyor olması ile ilgili olabileceği gibi ancak bu ses sonradan oluştuysa ve artış söz konusuysa diferansiyelde ve volanlarda arıza meydana gelmiş olabilir.
Motor Yatak Sesi Nedir? İstenilen düzeyde yağlamanın yapılamadığı ya da komple yağsız kalan motorlarda, motor yatak sarması denilen mekanik arızalar oluşur. Bu arızalar nedeni ile motor normalden farklı bir ses çıkarmaya başlar. Normalüstü bu sesler motor yatak sesi olarak tanımlanabilir.
Motor yağı, özellikle subap iticileri gibi bölğelere sabahları ve soğuk havalarda geç nufus eder yada tam ve yeterli nüfus edemez. Bu durum motorun gürültülü çalışmasına ve şıkırtılara neden olabilir. Yağınızı hava koşullarına uygun seçmek bu tip sorunların önlenmesinde etkilidir.
Benzinli motorun gürültülü çalışması ve nedenleri; motorun bitik olması durumunda ya da iç aksanlardaki gevşemelerden dolayı motor gürültülü, ıslıklı ya da hırıltılı çalışabilir. Ancak aşırı ısınma durumlarında motorun bitik olması durumu da dikkate alınmalıdır.
Motor üflemesi olayı kompresyon ya da diğer bir deyişle basınç kaybıdır. Bu durum sıkıştırılmış ve yanmış yakıt karışımı kartere geçtiğinden yağ çubuğu çıkartılarak ya da yağ doldurma kapağı açılarak anlaşılabilir. Motorun rektifiye olması gerektiğine tam olarak anlamak için silindir kompresyon testi yapılması gerekir.
Dizel motorlarda buji bulunmaz.Sıkıştırılıp ısıtılan havaya enjektörlerin mazot püskürtmesiyle ateşleme-patlama sağlanır.Ses buradan ileri gelir....
Motor Vuruntusunun Temel Sebepleri
Subap arızası olması, Supap ayarının kötü oluşu, Yatak vurması meydana gelmesi, Motor hava ve yakıt ayarının uygun olmaması, .
Sübaplar ayarsız olabilir
Hidrolik iticili subaplarda iticiler arızalı olabilir. Subap itme çubukları ya da subap manivelaları (külbütör) eğilmiş olabilir. Özellikle üstten subaplı motorlarda supap tertibatının yağlanması yetersiz olabilir. Subap yayı kırık ya da zayıflamış olabilir.
Hum uğultusunu duyanlar onu, herkes tarafından duyulmayan, gurultu ya da rölantide çalışan dizel motor sesine benzeyen, düşük frekanslı bir ses olarak tanımlamışlardır.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
1) kayış aşırı gergin olduğundan ömrü kısa olacaktır. Kilometresinden önce kopma yapabilir. 2) Gerginlik aşırı olduğu için gergi rulmanlarını bozacaktır. Bu şekilde uğultu olacaktır.
Motorun yatak sarması, genellikle düşük yağ basıncı veya yetersiz yağlama nedeniyle meydana gelir. Yağın yetersiz olması, yatak yüzeyinde sürtünme ve ısınmaya neden olur. Bu da yatakların aşınmasına ve zarar görmesine neden olur. Yatak sarması, bir motorun performansını azaltabilir ve motorun ömrünü kısaltabilir.
Başta piston kolları ve krank mili olmak üzere birçok parçaya ciddi zarar verir. Neticede motor çalışmaz, araç yürümez hale gelecektir. Motorun yatak sarması hiç de iyiye işaret olmayan ve ciddiye alınması gereken öneme sahip.
Motor Yağı Eksikliği
Eksikse tamamlanır, eskiyse yenilenir. Eğer motor yağına dikkat edilmezse ve motor yağ seviyesi azalırsa ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınması söz konusu olur. Daha sonra yağ eklense bile aşınan bu parçalar arasından motora yağ sızar.
Zaten o anda fazla ses varsa problemler var demektir. Ha bu sesi azaltmanin en kolay yolu kaliteli tam sentetik yag (mobil1 0-40 favorim) kullanmaktan gecer. Motor yagina gele turbo araclara kesinlikle katki falan koymayin.
Motor Sesindeki Değişimler
Aracın gaz pedalına basıldığında olağandışı bir ses ortaya çıkıyorsa bu da filtre değişiminin habercisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri