Motora – gaza çok fazla yüklendiğiniz zaman, gaz hava ile bütünleşmektedir. Bu da arabanın siyah duman atmasına sebep olur. Yakıtınızı değiştirseniz bile, motorunuza ne kadar fazla yüklenirseniz yüklenin, aracınızdan siyah duman çıkması kaçınılmaz olacaktır.
Yazdıklarımızı genel olarak özetleyecek olursak, egzozdan siyah duman çıkmasının sebepleri genel olarak bir motor yakıt sistemi sorunu anlamına gelir. Bu durum da yakıt geri dönüş hattında tıkanıklık ve enjektörlerin sorun yaşamasının habercisi olabilir.
Siyah duman, yakıt geri dönüş hattında tıkanıklık ve enjektörlerin sorun yaşamasının habercisi olarak görülüyor. Bu ihtimalin dışında aracınız, sızdırma ve damlama ile silindir subap sisteminde kuruma oluşması gibi problemler de yaşıyor olabilir.
Su ve karbondioksit üretilmesi için yakıtın tamamen yakılması gerekir. Bu iki unsur siyah dumana neden olmaz. Bu nedenle, siyah duman üretmekten kaçınmak istiyorsanız, doğru hava ve yakıt kombinasyonu çok önemlidir. Bu nedenle, tıkalı veya kirli olup olmadığını görmek için hava filtresi sisteminizi kontrol edin .
Dizel otomobillerde yanma kalitesini arttırmak için turbo vardır. Bu turbolar egzozda oluşan atık dumandan alınan itme enerjisini döndürerek motora soğuk hava basmaya yarar. Turbo pervanelerinde veya milinde oluşan boşluk sonucu turbo motora hava basamaz. Yakıt düzgün bir şekilde yakılamadığı için sonuç kara dumandır.
İlgili 29 soru bulundu
Son olarak da aracın benzinine yağ karışması sonucu yağ yakımı varsa da arabalar siyah duman atar. Tüm bu nedenlerin hangisinin egzoz dumanının siyah olmasına sebep olduğunu öğrenebilmek için aracınızı bir oto tamircisine ya da araç servisine götürebilirsiniz.
Turbo hava emişinin yetersiz olması, egzozdan siyah duman çıkmasını sağlayabilir. Çünkü gönderilen yakıta karşılık yeterli hava yanma odasına gidemeyecektir. Bu da zengin hava-yakıt karışımının bozulduğu anlamına gelir.
Siyah duman genellikle hava filtresinden kaynaklanmaktadır. Hava filtresinin tıkanması durumunda siyah duman görülmesi muhtemeldir. Ancak bu durum hafife alınmamalıdır. Bu dumanın kaynağı egzos sistemindeki yağ sızıntısından veya eksik yakıt yakılmasından kaynaklanıyor olabilir.
yarım depoya würth katkısı atıp ışık yanana kadar aracı devirli şekilde kullanın.rölantide gaz verip bıraktığınız zaman dci motorlarda anlık bir dumanlama yapar bu normal.
Aracınızın egzozundan gri duman çıkması durumunda en sık karşılaşılan sorun turbo yataklarının ve turbo milinin üzerinde yer alan segmanların aşınmasının sonucu olarak turbonun yağ yakmasının göstergesi olabilir. Bu anlamak için aracınızın yağ eksiltip eksiltmediğini kontrol edebilirsiniz.
Conta yanık araba duman atar mı? Silindir contası yandığında egzos dumanında yoğunlaşma oluşur. Bu nedenle conta yanık araba yoğun duman atar.
Hava Filtresini zamanında değiştirmek aracınızın hem yakıt sistemi hem de egzoz sistemi için gerekli bir durumdur. EGR valfinin görevi egzozdan atılacak yanmamış yakıtı silindirlerin içerisindeki yanma odalarına tekrardan göndererek egzozdan atılacak zararlı gazların miktarını azaltmaktır.
Hava Filtresi tıkandığında veya gerektirdiği gibi görevini yerine getiremediğinde silindir içerisindeki yanma odalarına yeterli hava miktarını iletemiyor ve siyah duman atmasına sebep olabiliyor. Yetersiz hava miktarı nedeniyle sağlıklı bir yakıt yanması gerçekleşemiyor ve aracın yakıt tüketiminde artış gözlemleniyor.
Hard Yazilim olarak tabir edilen yazilimlarda, örnegin araç oksijen dengesi degistirilmesi ile egzozdan siyah duman elde edilmesi gibi islemler egzos emisyon oranlarini kötü etkiledigi için araciniz egzoz muayenesinden geçemez.
İs lekesi yıkamayla çıkmıyorsa ipa veya m600 tinerle çıkarılabilir. Kil hare yapar. Kilden sonra genelde polisaj gerekiyor maalsef. En kolayı yüzeyi waxtan temizleyip tekrar wax atmak.
piston segman yenilendiyse eğer ilk çalıştırışta usta hava filtresinden yağı boca ederki motor ilk çalıştığında yağsız çalışmasın diye. he bu da bir müddet duman yapar eğer durum böyle değilse conta yakmış olabilir.
Tıkalı bir enjektör, daha düşük bir akış hızına, yanma odasına sıvı yakıt damlamasına veya enjektörün yakıtı tamamen enjekte edememesine neden olabilir. Bir enjektör sızıntı da yapabilir ve bu da, enjektörün kapatılması gerektiğinde sıvı yakıtın yanma odasına girmesine neden olabilir.
Kirli yakıt enjektörleri, yakıtın akış hızını etkiler, bu da yetersiz rölanti, durma, zor çalıştırma veya püskürtme ile sonuçlanabilir. Bu durum, aracınızın etkin bir şekilde hızlanma yeteneğini azaltır.
Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır. Tahliye kapağı gerektiğinde açılmazsa, turboşarjın ürettiği takviyeyi serbest bırakamayacaktır.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Ya da bazı araçlar beyaz duman atmaktadır. Bunun sebebi genelde, silindir contasının yanık olmasından kaynaklanmaktadır. Damla damla gelen sıvı ise, aracın yakıtı tam eritemediğini göstermektedir. Özellikle lpg bulunan araçlarda, bu sorun daha fazla olmaktadır.
Egzoz Dumanının Rengi Mavi Olur!
Egzoz dumanın rengi mavi ise motor yağ yakıyordur. Motor yağının yanma odalarına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contaları aşınınca yağ, silindirlerin içine kaçarak yanar ve dışarı atılmaya çalışılır. Bu da mavi egzoz dumanı ile kendini belli eder.
Arabadan Mavi Duman Çıkması
Arabadan beyaz, mavi, siyah gibi dumanlarda renk atımı meydana gelebilmektedir. Mavi renk atan bir arabada ilk olarak yağ yakıldığını söyleyebiliriz. Mavi duman, yağ kaçağına sebep olan bir pigmentten oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri