Zorunlu trafik sigortasının tüm araçlar için yaptırılması zorunludur. Yasalara göre zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır. Sigortasız araç kullanmanın cezası bulunmaktadır. Sigortanın olmaması durumunda trafik sigortası cezası olarak 436 TL ödenmesi gerekmektedir.
Bu süre içinde yenilenmeyen sigorta için 2. el araç sahibine ceza kesilir ve araç trafikten men edilir. Sigortası yapılmayan ya da belirtilen süre sonunda yenilenmeyen araçların trafiğe çıkması kanunen yasaktır. Bu yasağa uymayan sürücüler cezai yaptırımla karşılaşır.
Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmanın getireceği olumsuz durumları, “yasal olarak belirlenen trafik cezaları” ve “kişinin dolaylı yoldan alacağı maddi zararlar” olarak iki başlıkta anlatalım. Para cezası: Sigortasız araç kullanma cezası 2023 yılı için 436 TL olarak belirlenmiştir.
Evet, trafik sigortası bulunmayan araçlar Karayolları Trafik Kanunu'na göre bağlanmaktadır. Sigortasız araçların bağlanması, aracın trafikten men edilmesi ve belirli bir süre için park edilmesi anlamına gelmektedir. Bu süre içinde araç sahibinin sigortasını yenilemesi ve cezasını ödemesi gereklidir.
Motosiklet Trafik Sigortası Zorunlu mu? Evet, motosiklet trafik sigortası zorunludur. Motosiklet kasko sigortası ise zorunlu değildir.
İlgili 28 soru bulundu
Motorlu bisikletlere Sigorta zorunluluğu geliyor. 50 CC altı motorlar, bilinen bir başka adıyla da motorlu bisikletler, hem motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutuluyor, daha da önemlisi zorunlu Trafik sigortası kapsamına da girmiyor. Bir başka anlatımla 50 CC altı motosikletlere trafik sigortası yapılmıyor.
Trafik sigortası motosikletler için de zorunludur. cc farketmez.
Zorunlu Trafik Sigortası Olmayan Araçlar Muayeneden Geçer mi? Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçların muayeneden geçmesi mümkün değil. Bu nedenle muayene randevusu almadan önce poliçenin geçerlilik tarihi kontrol etmelisiniz. Eğer poliçe geçerli değilse Zorunlu Trafik Sigortası'nı yenilemeniz gerekiyor.
Sigortasız Araç Satılır mı? Trafik sigortası olmayan araç satılamaz. Noterde satış işlemleri sırasında sigortasız aracın satışı gerçekleştirilmez. Zorunlu olan trafik sigortasının satış anında yaptırılmış olması gerekir.
Standart zorunlu trafik sigortasında olduğu gibi kısa süreli sigortada da devlet kontrolleri uygulanmakta, koşullar yasalar ile belirlenmektedir. Bu iki özel şart dışında kısa süreli trafik sigortası yaptırmak mümkün değildir.
Trafiğe çıkmadan önce oluşması muhtemel riskleri güvenceye almak için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir.
Motor hacmi 50 CC altında olan motosikletler de zorunlu trafik sigortası kapsamına alınıyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun çalışmasında sona gelindi. Motor hacmi 50 CC 'nin altındaki motosikletler motorlu bisikletler olarak biliniyor.
Motosiklet Trafik Sigortası Nasıl Yapılır? Motosiklet sigortanızı, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından trafik sigortası yapma yetkisi bulunan sigorta şirketleri aracılığıyla yapabilirsiniz. Sigorta işlemlerine başlayabilmeniz için ruhsat ve kimlik bilgilerinizi, sigorta şirketine sunmanız yeterli olacaktır.
Motorsiklet zorunlu trafik sigortası, karşı tarafın aracına verilen maddi zararları karşılamanın yanı sıra ölümlü ya da yaralanmalı bir kazada (yayalar da dahil) meydana gelebilecek maddi-manevi tüm tazminat bedelini kapsamaktadır.
50 cc'lik motosikler, tüvtürk muayene işlemine tâbii tutulmaz. Daha büyük motosikletler, 2 yılda 1 muayeneye girer.
Yarım Kask Muayeneden Geçer Mi? Standart dışı ve görüşü engelleyen kasklar muayeneden geçmez.
Fakat 50 cc motosiklet kullanımı için B sınıfı ehliyet uygun olarak geçmektedir. 50 cc motosikletlerde muayene: 50 cc motosikletin sıfır olması durumunda 3 sene sona ilk muayenesinin olması, 3 seneden sonra ise 2 senede bir muayene işlemlerini yapılması gerekmektedir.
Plakası henüz çıkmayan araçlar için motor numarası, şasi numarası ve araç modeli baz alınarak trafik sigortası ve kasko sigortası poliçesi oluşturulabilir. Plakanın alınmasının ardından poliçe güncellenir ve plaka poliçeye eklenir. Poliçede yapılan bu değişiklik işlemi ''zeyil'' olarak tanımlanır.
Silindir hacmi 50 cc ve altı olan motosikletler ve elektrikli bisiklet, scooter ve mopedler zorunlu trafik sigortasından muaftır ve trafik sigortası olmadan tescil işlemlerinizi gerçekleştirebilir ve motosikletinizi kullanabilirsiniz. İsteğe bağlı özel sigorta yaptırmak mümkündür.
99 cc'ye kadar vergi ödemiyorsun.
Plakaya göre sigorta ücreti değişir mi? Evet, değişir. Şöyle ki aracın bulunduğu ilde kaza yapma oranları trafik sigortası fiyatlarında etkilidir. Kaza yapma oranının yüksek olduğu illerde fiyatlar daha maliyetlidir.
1. Basamak: Poliçenin üçüncü yılının da hasarla kapatılması halinde %135 artış uygulanır. 2. Basamak: Poliçenin ikinci yılının da hasarla kapatılması halinde %90 artış uygulanır.
8.basamak son trafik sigortası düzenlemesiyle getirilen sürücüyü ödüllendiren bir basamaktır. 8.basamakta olan sürücüler trafik sigortalarını %50 indirimle yaptırabilirler. Bu anlamda hasarsızlık indirim basamaklarında ulaşılabilecek en son kademedir yani maddi açıdan en avantajlısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri