Sıralama algoritması, bilgisayar bilimlerinde ya da matematikte kullanılan, verilen bir listenin elemanlarını belirli bir sıraya sokan algoritmadır. En çok kullanılan sıralama türleri, sayı büyüklüğüne göre sıralama ve alfabetik sıralamadır.
Kararlılık: Kararlı sıralama algoritmaları sıralanacak dizinin içinde değerleri birbirine eşit olan öğelerin birbirlerine göre olan konumlarını korur.
Insertion sort algoritması temel sıralama algoritmalarından bir tanesidir. Algoritmanın mantığına göre elimizdeki A dizisinin elemanları arasında sıralama yapılmak istenildiğinde A[1] indisinden başlanarak önceki elemanlar ile karşılaştırma yapılır.
İlgili 40 soru bulundu
Seçerek Sıralama (Selection Sort) Hızlı Sıralama Algoritması (Quick Sort Algorithm) Birleştirme Sıralaması (Merge Sort) Yığınlama Sıralaması (Heap Sort)
Kabarcık sıralaması dizinin başından başlar ve dizi elemanlarını sırayla seçer. Seçilen dizi elemanı kendinden sonra gelen elemandan büyükse bu iki elemanın yerleri değiştirilir. Bu işlem sonucunda dizinin en büyük elemanı dizi sonuna yerleştirildiğinden bir sonraki adımda arama sınırı bir eleman geri çekilir.
Selection sort çalışma mantığı olarak listedeki en küçük elemanı bulup, en küçük sayıyla baştaki sayıyı yer değiştirir. Daha sonra tekrar en küçük sayıyı arar ancak bu sefer en başa attığı sayıya bakmaz yani 2. elemandan (1. indexten ) itibaren aramaya başlar. Bu şekilde diziyi sıralı hale getirir.
Merge Sort algoritması parçala ve fethet (divide and conquer), birleştir prensibiyle çalışır. Dizi sürekli olarak parçalanır ve en sonunda her eleman bir dizi haline gelir. Ardından bu diziler sıralanarak birleştirilir. Alttaki şemada daha somut halini görebilirsiniz.
Değişkenler: Dışarıdan girilen ve bizim oluşturduğumuz değerleri tutan elemanlardır. 2. Algoritma: Kısaca gerekli adımların mantıksal bir sıra ile yazılmasıdır. 3. Akış Diyagramı: Birbirine oklar gösterilerek algoritmaları ve şemaları birbirine bağlayan kutulara denir.
Algoritmalar, bir problemi sonlu zamanda çözebilmek için geliştirilmiş, açık, yürütülebilir, sıralı, basit ve gerektikçe tekrarlanan adımlardan oluşan yöntemlerdir. Hazırlanan bir algoritma genel olarak 3 farklı şekilde gösterilebilir.
Hârizmî (Farsça: خوارزمی) ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî (d. 780, Harezm - ö. 850, Bağdat); matematik, gök bilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanı. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir.
Sıralama algoritmaları, bilgisayar bilimlerinde ya da matematikte kullanılan, verilen bir listenin elemanlarını belirli bir sıraya sokan algoritmadır. En çok kullanılan sıralama türleri, sayı büyüklüğüne göre sıralama ve alfabetik sıralamadır.
Bir örneklem veya anakütle içinde bulunan her bir sayısal elemana bir sıralama numarası verilerek öyle bir sıralanır ki bu sıralanma sonucunda herhangi bir iki eleman ele alınırsa iki elemandan hangisinin sıralama düzeninde önde geldiği bilinebilir.
Yapay zeka algoritmaları genel olarak üç kategori altında gruplandırılmaktadır. Bunlar Supervised Learning (Gözetmeli Öğrenme), Unsupervised Learning(Gözetmensiz Öğrenme) ve Reinforcement Learning (Kuvvetlendirmeli Öğrenme) yöntemleridir.
Quiksort günümüzde yaygın olarak kullanılan bir sıralama algoritmasıdır. Quicksort algoritması, sıralanacak bir diziyi daha küçük iki parçaya ayırıp oluşan bu küçük parçaların kendi içinde sıralanması mantığıyla çalışır.
Insertion Sort, bir sıralama algoritmasıdır. İsmini, sıralanacak listeyi sanki elinizdeki bir deste kartı sıralıyormuş gibi ele almasından alır. Her adımda, sıralanacak bir sonraki elemanı alır ve bu elemanı, sıralanmış listeye doğru konumuna “yerleştirir”. Bu işlem, tüm liste sıralanana kadar devam eder.
Quick Sort (Hızlı Sıralama) algoritması C.A.R.Hoare tarafından bulunan etkin bir sıralama yöntemidir. Siyaset biliminde çok kullanılan “böl ve yönet” stratejisine dayanan basit ve hızlı bir sıralama yöntemi kullanır.
Instagram keşfet algoritması, kullanıcıların ilgi alanlarına göre öneri yaparak, keşfet bölümünde gösterilen gönderileri belirler. Bu algoritma, Instagram'ın kullanıcılarının ilgi alanları ve davranışları hakkında veri toplaması ve analiz etmesiyle çalışır. yaptıkları gönderileri de analiz eder.
İkili Arama Algoritması, sıralanmış bir listede belirli bir değeri aramak için kullanılan etkili bir algoritmadır. Algoritma, hedef değer bulunana veya arama aralığında eleman kalmayana kadar arama aralığını tekrar tekrar ikiye bölerek çalışır.
Bubble Sort, sıralama algoritmalarının en basitlerinden biridir. Adını, dizi elemanlarının bir kabarcık gibi yüzeye çıkma şeklinden alır. Her adımda, yan yana olan iki eleman karşılaştırılır ve gerektiğinde yer değiştirilir. Bu işlem, tüm liste sıralanana kadar devam eder.
Dijkstra algoritması, bir başlangıç düğümünden diğer tüm düğümlere olan en kısa yol mesafelerini bulmak için kullanılır. Temel olarak, algoritma her adımda henüz işlenmemiş düğümler arasından en kısa mesafeye sahip olanı seçer ve bu düğümü işler.
Bu makale, kargaların akıllı davranışına dayanan, Karga Arama Algoritması (KAA) adlı yeni bir metasezgisel algoritmayı tanıtmaktadır. KAA, kargaların fazla yiyeceklerini saklanma yerlerinde sakladığı ve yiyecek gerektiğinde geri aldığı bu fikirden yola çıkarak çalışan popülasyona dayalı bir tekniktir.
Nedir makine öğrenme algoritmaları? Makine öğrenmesi verilerden modeller oluşturmak için bir yöntemler bütünüdür. Makine öğrenimi algoritmaları makine öğrenmesinin bir nevi motorlarıdır, yani bir veri setini modele dönüştüren algoritmalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri