Motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan deposunun üzerindeki seviye göstergesine bakarak kolayca anlaşılabilir ancak seviye okuma işlemi yapılırken motorun soğuk olması ve aracın düz bir zeminde durması gerekmektedir. Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altına veya Max çizgisinin üzerinde olmamalıdır.
Soğutma suyu olarak da bilinen radyatör suyu; motorda aşırı ısınma ve aşınmayı önleyici etki gösterir ve temasta bulunduğu parçaları yağlayarak motorun sağlıklı bir şekilde çalışmasına olanak tanır. Dolayısıyla radyatörün 2 yılda bir radyatör ızgarasının da her 20.000 km'de bir temizlenmesi gerekir.
Motor Soğutma Suyu Azalırsa Ne Olur? Otomobilde motor suyu azalırsa, araç soğutma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle aracın ısısı da giderek yükselir. Eğer aracın motor suyu tamamen bitmiş ise bu durum tehlike arz eder.
İdeal bir Motor Soğutma Suyu %50 antifriz ve %50 sudan oluşmaktadır. Öncelikle radyatör kapağı açık tutulmalı ve bu süreçte 10 dakika boyunca araç çalıştırılmalıdır. Ardından kaloriferi sıcak konumuna getirmek ve açmak gerek. Bu bağlamda devir dayım ile beraber sıkışan hava çıkacaktır.
Cevap: Motor Soğutma Suyuna Çeşme Suyu Konur Mu? Merhaba,zaten motor suyunun tamamı antifirizle doldurulmuyor.Belli oranda su ile karıştırılır.Sorun olmaz.Ama içiniz rahat edecekse sanayide bir ustaya antifirizin derecesini ölçtürebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Su Eksilten Araç Sorun Çıkarır mı? Motor suyu ya da radyatör suyu, normal şartlarda eksilmez. Burada buharlaşma da en az seviyededir. Ancak sızıntıya neden olan bir durum varsa eksilme söz konusu olur.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Su Eksilten Araç Sorun Çıkarır mı? Motor suyu ya da radyatör suyu, normal şartlarda eksilmez. Burada buharlaşma da en az seviyededir. Ancak sızıntıya neden olan bir durum varsa eksilme söz konusu oluyor.
Radyatör suyu aynı zamanda soğutma suyu olarak bilinmektedir. Aynı zamanda aracın radyatöründe yer alan bir sıvıdır. Özellikle motorda aşırı ısınmayı ve aşınmayı önleyici etki sağlamaktadır.
Motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan deposunun üzerindeki seviye göstergesine bakarak kolayca anlaşılabilir ancak seviye okuma işlemi yapılırken motorun soğuk olması ve aracın düz bir zeminde durması gerekmektedir. Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altına veya Max çizgisinin üzerinde olmamalıdır.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
Motor ısınması durumunda;
Çok sıcak motora rölantide çalışırken ılık ve kireçsiz su konur. Motor bloğundaki su kanalları pastan ya da kireçten tıkanmış ise motor fazla ısınır. Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir.
Sensör düşük soğutma suyu seviyesi tespit ettiğinde sürücüye buna dair bilgi verir. Sürücüye yeterli miktarda soğutucu olmadığını ve ilave edilmesi gerektiği konusunda uyarmak için gösterge panelinde uyarı ışığı ortaya çıkar.
Kimisinde 2 yılda bozulur, kimisinde ise 6 yılda. Tabi bunda markanın ve pompa üreticisinin de payı var.
Hatalı bir motor yağı basınç sensörü, düşük motor yağı seviyesi veya motor yağı basıncında kayıp gibi durumlardan dolayı bu ikaz ışığı yanabilir. Motor soğutma suyu ikazının yanması motorunuzun çok fazla ısındığını veya motor soğutma seviyesinin düşük olduğunu ifade eder.
Yedek su deposu kirlenmesi araç içerisinde antifriz olmaması ya da yeterli kadar olmaması halinde kirlenme durumları başlamaktadır. Bu durumda soğutma suyu metal aksamlar ile tepkimeye girer ve korozyon oluşur. Korozyon metalin paslanmasını ve ileri süreçte metalin çürümesini de sağlayacaktır.
Yağmur, kuyu ya da klima gibi kaynaklardan elde edilen sular da ütülerde kullanılmaya uygun değildir. Bu sularda bulunabilecek mineral ya da organik kalıntılar çamaşırlarınızda leke oluşumuna neden olabileceği gibi ütünüzün ömrünü de kısaltabilir.
Motor suyunun bitmesi veya azalması durumunda; Aracın ısısı yükselir. Motor üst kapak contasının yanma ihtimali ortaya çıkar. Araç hararet yapar.
Susuz kalan motor aşırı hararetten kurtulamadığından sürtünme ısısı bir süre sonra kaynak yapacak kadar bir ısınmaya ve piston ve segmanların yanmasına sebep olur. Yağsız kalan motorda da aynı etki farklı olarak görülür (motor yağı da soğutma etkisi gösterir).
Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir. Araç motorunun ısınması, radyatörde çok fazla kir birikmesi sonucu oluşabilir.
Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Antifriz, motor sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olmak üzere radyatörünüze (su ile birlikte) koyduğunuz renkli bir sıvıdır. Temel bileşeni suyun donma noktasını düşüren ve kaynama noktasını yükselten etilen glikoldur. Bu da, radyatörünüzdeki suyun donmasını, kaynamasını veya buharlaşmasını önlemeye yardımcı olur.
Su eksilmesinin miktarı ile ilgili belli bir oran yoktur. Contası yanan aracın soğutma sıvısı kısa süre içerisinde bitecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri