Sürüş halindeyken arabanızın motoru su kaynatmaya başlayabilir. Bu durumun birçok farklı nedeni olabilir. Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir.
“Araba neden hararet yapar?” Trafikte geçen uzun saatler aracın motorunun zorlanmasına neden olabilir. Böyle durumlarda arabanın su kaynatması dediğimiz durum gerçekleşebilir. Motorun hararet yapması ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.
Bu durumda gereken müdahale yapılmazsa çok kötü sonuçlara sebep olabilir. Motordan dumanlar çıkması, araç parçalarının hasar görmesi, conta yakması ve hatta motor hasarına bile yol açabilir. O yüzden araba hararet yaparsa uygun bir yere çekilip stop ettirilmeli ve gerekli müdahale yapılmalıdır.
Motor ısınması durumunda;
Çok sıcak motora rölantide çalışırken ılık ve kireçsiz su konur. Motor bloğundaki su kanalları pastan ya da kireçten tıkanmış ise motor fazla ısınır. Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir.
Arabada hararet motorun çalışması için gereken enerji salınırken motorun gereğinden fazla ısınması durumudur. Bu ısınma zaman içerisinde motorun ve motora bağlı parçaların fonksiyonlarının zarar görmesine sebep olabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Su kaynatmaya başlayan araç hemen kenara çekilmeli ve motor iyice soğumadan müdahale edilmelidir. Çünkü sıkışan ve sıcak hava sonucu araç motoru içinde oluşacak ani bir değişikli aracınızın yanmasına neden olabileceği gibi başka kazalara da sebep olabilmektedir.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Hararet yapan bir aracı kullanmaya devam etmek, daha ciddi motor hasarlarına neden olabilir. Bu nedenle, aracınızın soğumasını beklemek ve hararet sorununu giderdikten sonra sürüşe devam etmek en güvenli yaklaşım.
Yokuş iniyorsunuzdur, kaloriferi açarsanız motor soğur. Termostat sorunu kaloriferi açmasanız bile hızlandığınızda, yokuş indiğinizde motor sıcaklığını düşürür. Kalorifer sadece sıcaklık kaybını hızlandırır.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Silindir Kapak Contası Yanarsa Ne Olur? Motorda sızdırma olur. Motorun aşırı ısınması sonucu motor aksamlarında form bozuklukları ortaya çıkar. Motor su kaynatır.
Hararet, aracın çalışma esnasında motorun fazla ısınma sebebiyle su kaynatması olayına denir. Hararet gerçekleştiğinde, aracın ön kısmından belirgin şekilde buharlar çıkar. Veya aracınızın ön panelinde bulunan göstergede de görebilirsiniz. Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar.
Aracınızın radyatörü kireç yapmış ya da olumsuz hava şartlarından dolayı kirlenmiş olabilir. Bu gibi durumlarda radyatörü tazyikli su ile yıkanması gerekmektedir. Radyatör hortumunda kaçak olması da bu duruma neden olabilmektedir. Diğer bir neden ise soğutma fanındaki arıza kaynaklı olabilir.
Soğuk hava, motorun soğumasına ve antifriz eksikliğine bağlı olarak aracın hararet yapma riskini artırabilir. Motor soğutma sistemi kış aylarında da etkili bir şekilde çalışmalıdır. Araçlar kışın da hararet yapma riskiyle karşı karşıyadır. Bu duruma erken müdahale edilmesi edilmesi önemlidir.
Normal su 100 derecede kaynar, antifriz kullandığımız için o 120-130lara kadar kaynamaz. O yüzden bu sıcaklıklara kadar telaş etmenize gerek yok. Kimi motor 80-90da sabit çalışıyor kimi 100-105'te. 100 derece üzerinde kaynamamasının asıl sebebi kapalı sistem olduğu için basınç yüksek.
Bir arabanın hararet yaptığını direksiyon kısmında bulunan gösterge panelinde yer alan işaretten anlayabilirsiniz. Araba hararet yaptığında ise motorun soğutma suyu ısınır ve soğuyamaz. Bu durumda motor soğutma suyu ısınmaya devam eder ve basınç oluşmasına neden olur.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
1.Araç güvenli bir yere çekilir ve aracın rölantide çalışması sağlanır. 2.Kalorifer en sıcak konuma alınır ve en yüksek ayarda açılır. 3.Aracın radyatörüne su dökülür.
Termostat zamansız açılıp kapanıyorsa hararet göstergesinde aniden düşme veya aniden yükselme şeklinde bir durum ortaya çıkar. Termostatın zamansız çalışması, çok büyük masraflara neden olabilir. Bu sebeple bu konuya dikkat etmeniz ve aracınızın termostatını kontrol ettirmeniz önerilir.
Araba Hararet Göstergesi Kaç Olmalıdır? Güvenli bir sürüş esnasında, araç gösterge panelindeki hararet ibresinin 90'ı geçmemesi gerekiyor. İbrenin 90'ı geçmesiyle hararet lambasının yanması, motorun haddinden fazla ısındığını işaret ediyor.
110 üzerinde hararet yapma ihtimali var uyarı da verir zaten araç. Soğutma sıvısı kontrol edilmeli eğer fazla ısı varsa. Arabalarda genelde 100-105 derecede fan açar ısıyı düşürmek için.
Başlıca sebep, temel bileşen olan soğutma sisteminin yeterli seviyede çalışmamasıdır. Soğutma sisteminde meydana gelen herhangi bir hasar, motorun yeterince soğutulamamasına sebep olur. Soğutulamayan motor zamanla daha fazla ısınır ve hararet yükselir. Başlıca sebeplerden bir diğeri ise araçtaki suyun bitmesidir.
Benzinli veya dizel fark etmeksizin motorlu araçlarda yakıt tüketimi esnasında enerji açığa çıkar. Bu enerji, motorun ihtiyacı olan enerjidir ve aracı hareket ettirir. Fakat enerji açığa çıkarken ısı ortaya çıkar. Söz konusu ısı, yükseldikçe motor ve diğer motor parçaları aşırı derecede ısınır.
Aracınızın hararet müşürü arızalandığında hararet göstergesinde motor sıcaklığını size yanlış gösterir yani motor sıcaklığınız 80 derece iken bu müşür arızalıysa gösterge de 60 olarak yada 110 olarak gösterir bu da sizin araçta bir sorun olduğunu düşünmenize sebep olmaktadır.
Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda bu değer 100 dereceyi bulabilmektedir. Ancak bu derecelere yükseldiğinde tekrar 90 seviyesine düşmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri