Motor Vuruntusu hava-yakıt karışımının buji marifetiyle değil de bölgesel olarak aşırı basınç ve sıcaklığın etkisiyle kendiliğinden yanması ve bunun sonucunda çok hızlı basınç yükselmesi ile duyulabilir bir ses oluşturan kendiliğinden tutuşma olayına vuruntu denir.
Araçların motorundan yüksek devirlerde vuruntu sesi gelmesi, aşırı olmadığı sürece olağandır. Ancak bazı durumlarda araçtan düşük devirlerde de vuruntu sesi gelebilir. Genellikle bu durumun nedeni motor yatağında gerçekleşen deformasyon ile ilgilidir. Bu nedenle aracın hemen en yakın teknik servise götürülmesi gerekir.
Vuruntu sensörü gelen sinyallere göre ateşleme ve enjeksiyon avansını ayarlar. Blok silindirlerinde 300-500 milivolt arasında bir titreşim gerilimi oluşuyorsa sensör bize silindirlerde vuruntu olduğunu gösterir.
Yanmamış bölgedeki sıcaklık yakıtın tutuşma sıcaklığından daha yüksek olursa bu bölgede kendiliğinden yanma meydana gelecek ve yeni basınç dalgaları ortaya çıkacak ve bu basınç dalgalarının etkisi bir vuruntu sesi oluşturacaktır.
Motorun yatak sardığını anlamak aslında oldukça kolaydır. İlk belirti aracın kontrol panelindeki yağ ikaz lambasının yanmasıdır. Bu aracın motorunda yeterince yağ bulunmadığına işaret eder. Bu sorun çözülürse yatak sarması probleminin de önüne geçilebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Yatak Saran Araba Yürür Mü? Evet, hem çalışır hem de hareket edebilir.
Kontrolsüz yanma tiplerinden olan ve vuruntu anında piston, silindir duvarına çarpar ve tersi ile ani kuvvetlerle piston biyel yataklarına aşırı yük biner ve yatakları bozar sonucunda da motorun supapları zedelenir. Ayrıca motorun performansı düşer ve yakıt tüketimi ise dolayısıyla artar.
Ateşleme avansının bir miktar düşürülmesi ile de vuruntu önlenebilir. Avansın düşürülmesi ile silindir basıncı bir miktar düşeceğinden dolgunun kendi kendine tutuşma olasılığı azalacaktır. Ancak bu durumda motor gücü biraz düşecek, yakıt tüketimi artacaktır.
Bu şekilde duyulan motor yatak sesi motor yataklarının kullanım süresinin tamamlanmak üzere olduğunu gösterir. Motor yatak sarması halinde yapılabilecek tek şey; motorun rektefiye edilerek, motor yataklarının ve ilgili parçaların yenilenmesidir.
Şanzıman yaylarının aşınması, paslanması ve deformasyona uğraması halinde meydana gelen vuruntu oluşabilir.
Akslarda oluşan boşluklar, aracın vuruntulu bir şekilde kalkış yapmasına sebep olabilir. Aksların değişimi ile sorun çözülecektir. Motor takozlarındaki deforrmasyon da kalkış esnasında vuruntu olmasına neden olabilir. Motor takozlarının kaliteli bir parça ile değiştirilmesi önerilir.
Motor Vuruntusu hava-yakıt karışımının buji marifetiyle değil de bölgesel olarak aşırı basınç ve sıcaklığın etkisiyle kendiliğinden yanması ve bunun sonucunda çok hızlı basınç yükselmesi ile duyulabilir bir ses oluşturan kendiliğinden tutuşma olayına vuruntu denir.
Bu da yatakların aşınmasına ve zarar görmesine neden olur. Yatak sarması, bir motorun performansını azaltabilir ve motorun ömrünü kısaltabilir. Ayrıca, motorun çalışması sırasında metal parçacıklarının yağda birikmesi, motorun daha fazla hasar görmesine neden olabilir.
Motor sesinin artmasına motor yağının etkisi de olur ama genelde yağ yeni değişince motor sesi azalır.
Peki bu sorun nasıl giderilir? Vuruntu yapan şanzımanın dağıtılıp tamir takımı değiştirilip contası balatası pistonu balatası, brakesi değiştirilerek tamir edilir. Bunun yanı sıra hidrolik beynin selenoidleri açılıp tamir takımı değiştirilir.
Motorlarda meydana gelen vuruntu; motorun düzensiz çalışmasına, motor veriminin düşmesine ve parçalar üzerinde çeşitli hasarlara sebep olmaktadır. Dizel ve benzin motorlarındaki yanma olayına etki eden faktörler birçok parametreye bağlıdır. Bu parametreler vuruntuya direkt olarak etki etmektedir.
Sensör, motorda bir vuruntu tespit ettiğinde motor bilgisayarına “vuruntu var” anlamına gelen bir sinyal gönderir. ECU yani motor kontrol ünitesi gelen bu sinyali hafızasında inceler ve durumu düzeltmek için ateşleme zamanlamasını geciktirir.
Motorun Çok Yüksek Devirde Çalıştırılması
Ne yazık ki motoru gereğinden yüksek devirde çalıştırmak, yıpranmaya ve maliyeti oldukça yüksek arızalara sebep olabilir. Bu nedenle, aracınızı gereğinden yüksek devirlerde kullanmamanız ve vitesin ne zaman değiştirileceğini bilmeniz çok önemlidir.
Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
Genellikle bujilerde ıslanma, arıza ya da buji kablolarında gevşeklik/kopma kaynaklı problemler olabilir. Bunların haricinde dizel araçlarda mazot filtresi benzinli araçlarda benzin filtresi, LPG'li araçlarda gaz filtresi kirli veya bozuksa motorda titreme problemi oluşur.
Yağlama, motorun içindeki parçaların birbirine sürtünmeden hareket etmesini sağlar. Eğer yağlama yetersizse, yatak yüzeyi aşınır ve yatak vurması oluşur. Aşınma: Motor parçalarının aşınması, özellikle yatak yüzeylerinin aşınması, yatak vurmasına neden olabilir.
Yatak saran araçta meydana gelen belirtiler arasında motordan duman çıkması da eklenebilir. Bu belirtilerden herhangi bir tanesi meydana geldiğinde vakit kaybetmeden araç durdurulmalı ve motor çalışmadan ilgili servislere götürülmelidir.
Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilir? Öncelikle motor yağının ne zaman değişeceği bir araçtan diğerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak çok genel bir yaklaşımla 10 bin km'yi geçen aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri