Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
eğer yağ seviyesi oraya kadar yükselmişse motor yağı o kapaktan dışarıya atar zaten... enjektörle çekmeye gerek yok...o gibi durumlarda karter tapası açılır ve bir kısım yağ(çubukta min ile max arası seviye 1 lt ye tekabül eder) çubuk kontrolü ile takip edilerek boşaltılır...
Eğer araca 100–150 ml fazladan yağ koyarsanız bunun zararını görmezsiniz, çünkü motor kendi tahliye mekanizmasından fazla olan bu yağı atar. Ancak motora konulan yağ oranı litreleri bulursa bu durumda işler daha ciddi bir duruma dönüşecektir. Aşağıda motora verebileceği zararlar sıralanmıştır.
Bu uyarı lambası yanarsa, herhangi bir motor hasarını önlemek için hemen harekete geçmek önemlidir. İlk adım, yağ seviyesini kontrol etmek ve gerekirse daha fazlasını eklemektir. Yağ ekledikten sonra ışık yanmaya devam ederse, daha fazla teşhis için aracı bir tamirciye götürmeniz gerekebilir.
Yağ çubuğunun ucuna doğru, bazen aralarında çapraz çizgilerin bulunduğu iki çizgi göreceksiniz. Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Aracınızın motor yağı değişimi esnasında, motor üreticisinin öngördüğü değerden fazla yağ konulması şunlar gibi çeşitli sorunlara yol açacaktır: Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Yag seviyesi normalin çok altinda iken motor çalistirilirsa motor isinir ve yanar.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
İyice sildiğiniz yağ çubuğunu yerine takın ve iyice oturmasını sağladıktan sonra tekrar çıkarın. Yağın bıraktığı iz, yağ çubuğunun en ucunda bulunan minimum-maksimum seviyelerinin arasında ise motordaki yağ seviyesi normaldir.
Aracın yağını tamamen boşalttığınızda bile 4.7 litre ekleyemezsiniz. Çünkü illaki yağ kalıyor motorda. 5 litre çok olmuş, zarar vermez ama ihmal etmek de doğru değil. Uzun vadede motor içindeki basınç artacağı için zarar verecektir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Kimyasal içerikli temizleyici kullanmak istemeyen kişiler için karbonat alternatif leke çıkarıcı olabilir. Kurumuş motor yağının üzerine karbonat serperek küçük bir fırça ile iyice lekeyi ovalayın. Karbonat lekeye nüfus ederek kumaş üzerinden atılması konusunda yardımcı olacaktır.
Aracın alt kısmında bulunan yağ karteri tıpası açılmalı ve araç içerisinde yer alan yağ, bir kaba boşaltılmalıdır. Yağ tamamen boşalana kadar beklenmelidir. Araç içerisinde yağ kalmadığında filtre aparatı ile yağ filtresi sökülmeli ve değiştirilmelidir.
Yakıt, karterdeki yüksek sıcaklıklara maruz kaldığından , bir kısmı buharlaşır, yani dizel yakıt durumunda, biyoyakıtın kısmı konsantre olur. Bu, biyodizelin dizel yakıttan daha az akışkan ve daha viskoz olmasına neden olur ve bu da yağlayıcının kalınlaşmasına neden olur.
Her motorda bir miktar yağ eksilmesi olabilir. Genellikle aracın bir miktar yağ eksiltmesi normal sayılır, uzmanlar bin kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesinin normal değerlerin üzerinde olduğu şeklinde yorumlanabileceğini dile getirmektedir.
Arabanın yağı biterse veya motor yağı herhangi bir nedenle mikro parçacıklar biriktirirse parçalar arasında sürtünme artacaktır. Böyle bir durumda parçaların kısa zamanda hasar görmesi ve motora da zarar vermesi muhtemeldir.
vizkoziteleri ve kimyasal yapıları (yarı sentetik-tam sentetik) aynı olsun, hiç bir şey olmaz. motor yağı teknolojileri markalar arasında bir teknoloji sırrı değildir. özellikleri denk olan yağlar hemen hemen aynıdır.
Motor Yağı Kaç Litre Konur? Eklenecek motor yağı oranı, otomobilinizin modeline ve motoruna göre değişiklik gösterir. Örneğin; 3 silindirli bir motora 4 litre yağ konulurken bu durum, 6 silindirli bir motorda 7 litreye kadar çıkabilir. Motor yağ çubuğuna bakarak seviyeyi belirleyebilirsiniz.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Motor yağ çubuğunda, görseldeki gibi iki adet çizgi bulunmaktadır ve bu çizgiler motor yağının minimum ve maksimum oranlarını belirtir. Eğer motor yağ oranı, görselde olduğu gibi, 2 çizgi arasında ise motora yağ eklemenize gerek yok.
Yağ değiştirme işlemi motor sıcakken başlar. Yağ değişimi için gelen motorun yağı sıcaktır. Sıcak değilse çalıştırılıp ısıtılır. Motor durdurulduktan sonra yağın süzülmesi için bir miktar beklenir.
Yani farklı iki yağ karıştırılınca ortaya işgörmez bir yağ çıkmaz. Tam sentetik yağa yarı sentetik yağ ilave etmek tam sentetiğin birçok özelliğinden vazgeçmek demektir. Eklenebilir. Motor sorunsuz çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri