Yoğunluğunu kaybeden yağ metal yüzey arasında aşındırmaya yol açarak aşırı ısınma sorunlarına yol açar. Eğer motor yağı aracın performansı etkiler mi? diye düşünüyorsanız bu sorunun cevabını evet etkiler olarak anlayabilirsiniz. Motor yağının değişimi aracın ömrünü yükseltmektedir.
Motor yağı değişimi, araç performansını etkileyen hususlar içinde yer alır. Motor yatağı, pistonlar, segmanlar ve silindir duvarları gibi ana parçalar, motordaki metal sürtünmesini önlemek için yağlanmaya ihtiyaç duyar. Bu parçaların etkili bir şekilde yağlanması, sürtünmeyi azaltarak aşırı ısınmayı önler.
Arabanın yağı biterse veya motor yağı herhangi bir nedenle mikro parçacıklar biriktirirse parçalar arasında sürtünme artacaktır. Böyle bir durumda parçaların kısa zamanda hasar görmesi ve motora da zarar vermesi muhtemeldir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Motorun içerisindeki basınç artacak ve bu da direncin artmasını etkileyecek. Zamanla motorunuz yıpranacaktır. Motorun bütününe zarar veren bu durumlar ne yazık ki, sizi daha fazla zarara uğratacaktır. Motorunuza belirli miktarda düzenli yağ koymak sizin için daha iyi olacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Sakıncası vardır. krank mili kartere her vurduğunda belli bir miktar yağ yağlama görevini üstlenir.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Yağ Seviyesi Kontrolü
Yağ kontrol çubuğu sayesinde aracınızın yağ seviyesini öğrenmenin mümkün olduğunu söylemiştik. İdeal yağ seviyesini çubukta yer alan iki çizgiden anlayabilirsiniz. Çubuğun üst çizgisi maksimum seviyeyi gösterirken altındaki çizgi ise minimum seviyeyi gösterir.
Aracınızın kontağı kapalıyken yağ çubuğu ile motor yağının seviyesini ölçmeniz de size yağ eksilmesi ile ilgili bilgi verecektir. Her yağ çubuğunda ideal yağ seviyesini gösteren bir çizgi vardır. Eğer ölçüm yaptığınızda çubuktaki yağ izleri bu çizginin altında bir seviyedeyse motorun yağ yakmasında söz edilebilir.
Motor yağı viskozitesi
İnce yağlar motorlarda sürtünmeyi azaltır ve soğuk havalarda motorların hızlı bir şekilde çalışmaya başlamasına yardımcı olur. Kalın yağlar ise yüksek sıcaklıkta film mukavemetini ve yağ basıncını korumakta daha iyidir.
DI Dizel ve Benzinli motorlar ile FSI, TDI ve Common Rail motorlar için uygundur. Araç üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak 50,000 km'e veya düşük kilometre yapan sürücüler için 2 seneye varan uzun yağ değişim aralıkları sağlar.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
1- Motor yağlarının yakıt tüketimine kayda değer etkisi ancak viskozite oranının düşüklüğüne bağlı olabiliyor. Yani ince yağ - kalın yağ farkı yakıt tüketimine %5 oranına kadar etki ediyor.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
vizkoziteleri ve kimyasal yapıları (yarı sentetik-tam sentetik) aynı olsun, hiç bir şey olmaz. motor yağı teknolojileri markalar arasında bir teknoloji sırrı değildir. özellikleri denk olan yağlar hemen hemen aynıdır.
Yağ değiştirme işlemi motor sıcakken başlar. Yağ değişimi için gelen motorun yağı sıcaktır. Sıcak değilse çalıştırılıp ısıtılır. Motor durdurulduktan sonra yağın süzülmesi için bir miktar beklenir.
Motor Yağı Eksikliği
Eksikse tamamlanır, eskiyse yenilenir. Eğer motor yağına dikkat edilmezse ve motor yağ seviyesi azalırsa ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınması söz konusu olur. Daha sonra yağ eklense bile aşınan bu parçalar arasından motora yağ sızar.
Hava soğutmalı araçlarda fan ve motor yağı, motorun ısınmasını engeller. Sıvı soğutmalı motorlarda da su ile antifiriz karışımı motoru soğutur. Bu sistemlerde fan, motor yağı ile su ve antifiriz karışımında herhangi bir arıza ya da eksiklik olması durumunda ise motor soğumaz. Böylece hararet baş gösterir.
Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır. Yağ seviyesi minimum işaretine yakın veya bu işaretin altındaysa, kesinlikle hemen yağ eklemeniz gereklidir. Yağ yarı seviyedeyse, motor yağı eklemek isteğe bağlıdır.
Açılmamış motor yağları güneş görmeyen ve rutubetsiz ortamlarda saklanmaları halinde üretim tarihinden itibaren 4 seneye kadar kullanılabilir.
yüksek kilometreli araçlarda eski tip yağların ince olanları aracın yağ yakmasına sebebiyet verir. ama tam sentetik ince yağlar kullanılabilir. bulunduğunuz bölgenin iklim ve sıcaklık koşulları makul ölçülerde ise madensel kalın. uygun değilse tam sentetik ince kullanılması daha mantıklı.
Motor yağının rengi yarı saydam ya da amber renginde olmalıdır. Bunu anlamak için kaputun altında yer alan motor yağı çubuğunu çıkararak temiz bir bezle silmeli ve sonrasında tekrar yağ haznesine batırıp çıkarma yoluyla yağın rengini kontrol etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri