Röperli kroki; parsel ya da ada yapılarının yeri değişmeyecek, sabit şekilde ölçülerinin yazılmış olduğu kroki tipine denir. Ölçümlerin doğru alınması ve kroki üzerinde doğru şekilde işaretlenmesi gerekir. Çünkü yanlış alınmış ya da yanlış şekilde işaretlenmiş bir ölçüm, yapı inşa edilirken sorun çıkarır.
Röperli kroki aplikasyon krokisinin özel bir çeşididir. Genellikle yapı kullanma izin belgesi öncesinde yapının projesine uygun olup olmadığının kontrolü için istenmektedir.
2009/14 sayılı genelge kapsamında yapılan işlemlerde sadece lisanslı harita kadastro mühendisleri ve büroları tarafından düzenlenen röperli krokiler kabul edilebilir.
Röper krokileri kuzeye yönlendirilmiĢ olarak çizilerek üzerine yolların isimleri yazılır. Ayrıca röper krokisinde tesisin cinsi ve sabit noktaların koordinatları da yazılır. Sabit noktalara ait röper krokileri yapılırken çizelgede noktanın ait olduğu yer; ili, ilçesi, mahalle/köyü ve mevkisi ile belirtilmelidir.
Röperli Kroki Ne Zaman İstenir? İnşaatların subasman aşamasından sonra belediyeye temel üstü vizesi için başvururken gerekli olan evraktır.
İlgili 36 soru bulundu
Arazi üzerinde tespit edilen bir noktanın istenildiğinde kolaylıkla bulunabilmesi ve bu noktanın kaybolması halinde yeniden noktayı tespit edebilmek amacıyla noktanın yakınındaki sabit tesislere olan yatay uzaklıkları ölçülerek bir krokiye bağlama işlemine RÖPERLEME, ölçülerine de RÖPER denir.
Bu kapsamda ilgi talimatta bahsedilen röperli krokinin belediyesince onaylanması hususu da yürürlükten kaldırılmıştır.
Röperli krokiyi daha önceden resmi olarak hazırlanmış koordinat ve ölçüleri gösteren kroki olarak tanımlar isek aplikasyon bu noktaların arazi üzerinde fiili ve kalıcı olarak işaretlenmesi olarak görmek gerekir. Aplikasyon krokilerin hazırlanmasında özel harita mühendislerinin çalışmaları kabul görmektedir.
Röper: Poligon noktalarının arazide arandığında kolayca bulunabilmesi veya tahrip edildiğinde yeniden tesis edilebilmesi (ihya) amacı ile yapılır. Röper, poligon noktalarının çevrede seçilen en az üç noktaya olan uzaklıklarının ölçülmesi ve krokisinin çizilmesi işlemidir.
6) Kotlu Kroki (İlgili Belediyenin Harita Bürosunca verilecektir.)
Yapı aplikasyon krokisi nereden alınır? Aplikasyon krokisi, parselin bağlı bulunduğu kadastro müdürlüğünden gerekli belgelerin verilmesi ile temin ediliyor.
Çap evrakı nedir için inşaat projelerinde yer alan binaların kapladıkları alanlar gösterilmektedir denilebilir. Çap evrakı nedir sorusuna ayrıca o parsele ait alanı ve yanında ki parselleri gösteren Tapu kadastro'dan alınan resmi evraktır denilebilir. Yapının sınırları kroki üzerinde gösterilir.
Ebatlı Krokiise; 18'inci Madde Yönetmeliğinde;“Ada ve parsellerin paftası üzerinden alınan veya daha önce tespit edilmiş olan ölçülerin yazılı olduğu krokidir.” Şeklinde tanımlanmıştır.
İstikamet rölevesi: İnşaat ruhsatı öncesinde çizilecek olan mimari projeye altyapı olmak amacıyla imar durumuna uygun bir şekilde hazırlanmış krokidir. İstikamet rölevesi yapılmak istenilen yapının ebatlarını gösterir. Kod kesiti: Bir arsada yapılacak inşaatın yükseklik konumunu ayrıntılı olarak belirleyen belgedir.
Aplikasyon krokisi LİHKAB tarafından verilir. Parselin aplikasyon ölçüleri ile parsel sınır koordinatlarının olduğu, varsa parsele tecavüzlü duvar veya bina köşelerinin belirtildiği resmi bir evraktır.
Kroki: Herhangi bir yerin kuşbakışı görüntüsünün kağıt üzerine, ölçüsüz biçimde ve kabataslak şekilde çizilmiş hali ne kroki denir. Hem okulumuzun hem de sınıfımızın krokisini çizebiliriz.
Kroki, bir yeri tarif etmede ve o yerin kolayca bulunmasında insanlara yardımcıdır. Örneğin kişinin evini tarif etmesinde, kroki bir araçtır. Kroki ölçüsüz bir çizimdir, kişi kuş bakışı olarak tarif etmek istediği yeri kafasında canlandırır ve oranın görünüşünü bir kağıda çizer.
İzdüşüm kurallarına göre dört çeşit kroki çizilebilir: Ø Dik izdüşüm krokisi, Ø Aksonometrik izdüşüm krokisi, Ø Eğik izdüşüm krokisi Ø Merkezi (konik) izdüşüm krokisi.
Aplikasyon Proje üzerindeki koordinatların poligonlar ve total station yardımıyla araziye uygulanmasına verilen isimdir. Aplikasyon projede yapılan imar planlarını, yapı projelerini, yol projelerini, bahçe mimarisine ilişkin düzenleme planlarını vb. projeleri zemine uygulama işlerine denir.
i. (Fr. repère < Lat.) Bir yüksekliği belirlemek için başlangıç kabul edilen noktaya konan işâret: “Arsa ve arâzi alırken röperli krokiye bakmak gerekir.”
Röper, poligon noktasının arazide sağlam ve sabit olan duvar, bina köşesi, elektrik direği (kentsel alanlarda), sabit kaya, kuyu, köprü, belirgin tarla sınırı (kentsel alanlarda) gibi nesnelere göre ölçülerek yerinin belirlenmesidir.
Nivelman röperleri : Nivelman ağının noktaları arazinin ya da köprü, bina gibi yapıların uygun yerlerinde, beton, çivi, bronz işaretlerle işaretlenmiş noktalardır. Bunlara nivelman röper işaretleri denir. Bunların yerleri açık bir biçimde ve bir kroki ile tanımlanmıştır.
tersimat: (bkz:çizim) anlamına gelir. çizim. arazide yapılan ölçü değerlerinin, mevzuatında belirtilen boyut ve cinsteki altlık üzerine çizimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri