Motor yağı, zamanla bozulmaya başlayarak etkisini kaybeder ve artık motora gerekli koruma düzeyini sunamaz. Yağ; motorun ısınması ve soğuması sırasında küçük miktarlarda oluşan suyu ve hava emiş sisteminden giren toz ve kiri toplayabilir.
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta da aracın kullanım kılavuzuna bakarak yağ değişimi için üretici tarafından tavsiye edilen kilometreye bakmak. Bazı araçlar için bu kilometre daha da uzun olabilir. Ancak ortalama bir araç için 12 bin kilometrede bir motor yağı değişimi iyi olacaktır.
Arabanın yağı biterse veya motor yağı herhangi bir nedenle mikro parçacıklar biriktirirse parçalar arasında sürtünme artacaktır. Böyle bir durumda parçaların kısa zamanda hasar görmesi ve motora da zarar vermesi muhtemeldir.
Motora doğrudan zararı olmayan kaymaklaşma, köpürmeden ayırmak gerekir. Motor yağı raf ömrü kaç yıldır? Orijinal ambalajı açılmadığı takdirde üretim tarihinden itibaren 10 yıldır.
Açılmış motor yağlarımız kimyasal yapıları gereği havayla temasları halinde reaksiyona girerek oksidasyona uğramaktadır. Ambalajı açılmış ürünlerin oksidasyon riskine karşı 1 sene içerisinde tüketilmesini tavsiye ediyoruz.
İlgili 36 soru bulundu
Eğer ambalajına dokunulmamış ise bir motor yağının bekleme süresi 10 yıldır. Orijinal ambalajı açılmamış ise bu süre içerisindeki yağlar herhangi bir şekilde bozulmaya uğramazlar. Bu şekilde on yıldan önceki yağlar satın alınabilir.
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Motor yağı zamanla bozulup etkisini yitireceğinden, düzenli kontroller ve yılda en az bir kez yağ değişimi gereklidir. Motor yağının bozulmasına sebep olan etkenlerin başında şehir içi kullanımlar, yüksek devirli sürüşler, yanma kalıntıları, nem ve toz gelir.
Motor Yağı Değişimleri Nasıl Olur? 10 bin kilometre yapıldıktan sonra motor yağı değişimiyle yenileme yapılır. Motor yağı değişimlerinde eski yağın tamamen boşaltılması gerekir.
Motor yağı değişimi süresine uyulmazsa, motor yağı değişimi gecikirse ya da hiç değiştirilmezse sonunda kalınlaşır ve parçalandıkça katran gibi olur; bu da tamircilerin motor çamuru dediği şeye dönüşür.
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Bidonun kendi plastiği tepkimeye girmez ama yağın hava alması, nemlenmesi, güneş altında ısınması kalitesini bozabilir. Hele ki bidonun içini kurutmadan ıslak ıslak koyduysan yağ tortu yapar bozulur. Yağı kullanacağın zaman kontrol edersin renginde akışkanlığında bir değişiklik yoksa sorun yok demektir.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
2) Yağa ve motora göre değişir, 5w-40, 0w-30 gibi yağlar tam sentetik olduğu için ( baz petrol yağı içermeyen, tümüyle labaratuar ortamında hazırlanmış kimyasal yağ ) 20 bin km.lere kadar dayanıklı oluyorlar.
YEni teknoloji araçlar yüksek devirlerde az miktarda yağ eksiltebilir. Sonradan kendine gelir safsatası da yoktur.
DI Dizel ve Benzinli motorlar ile FSI, TDI ve Common Rail motorlar için uygundur. Araç üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak 50,000 km'e veya düşük kilometre yapan sürücüler için 2 seneye varan uzun yağ değişim aralıkları sağlar.
Benzinle çalışan otomobiller, her 15.000 kilometrelik kullanımda bir, araç bakımına ihtiyaç duyarlar. Hibrit otomobillerde de 15.000 kilometre ya da yılda bir kez olmak üzere düzenli bakım yaptırılması gerekir. Dizel araçlarda ise bu ölçü 10.000 kilometredir.
Motor yağı değişimi sırasında filtrenin de değiştirilmesi önerilir. Motor tipine, aracın kullanıldığı iklim ve koşullara göre değişmekle birlikte genel olarak bir süre söylemek gerekirse yağ filtresinin motor yağı ile birlikte 1 yıl veya 10.000 – 15.000 kilometrede bir (hangisi önce dolarsa) değişmesi önerilmektedir.
Motorun içerisindeki basınç artacak ve bu da direncin artmasını etkileyecek. Zamanla motorunuz yıpranacaktır. Motorun bütününe zarar veren bu durumlar ne yazık ki, sizi daha fazla zarara uğratacaktır.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
yağ filtresi yoksa 3000 km civarı değişim gerekli , filtre varsa 6000 km..
Motor sesinin artmasına motor yağının etkisi de olur ama genelde yağ yeni değişince motor sesi azalır.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Motor yağının rengi yarı saydam ya da amber renginde olmalıdır. Bunu anlamak için kaputun altında yer alan motor yağı çubuğunu çıkararak temiz bir bezle silmeli ve sonrasında tekrar yağ haznesine batırıp çıkarma yoluyla yağın rengini kontrol etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri