Motor yağının rengi yarı saydam ya da amber renginde olmalıdır.
Dizel araçlar için olması gereken motor yağı rengi, zeytinyağı rengidir. Kullanıma bağlı olarak hızlı bir şekilde bu renk koyulaşabilir. Siyahlaşan dizel motor yağı, her zaman yağ kaçağına işaret etmez.
Motor Yağı Seçimi ve SAE Numarası
Mesela SAE 5W-20 ürünü, -8° ile -30° arasında çalışan araçların motorları için uygundur. SAE 20W-50 değeri ise -8° ile 40° arasında çalışan motorlar için uygundur... Benzinli motorlarda S harfi dizel motorlarda da C harfi olan kodlar öne çıkar.
Motor yağı araca ilk eklendiğinde altın rengine sahiptir. Daha sonrasında yağın siyah renge döndüğünü ve içinde partiküller olduğunu görebilirsiniz. Fakat böyle bir durumda yağınızı değiştirmenize gerek yoktur.
5W30, hafif hizmet tipi benzinli ve dizel motorlarda yaygın olarak kullanılan bir motor yağıdır. Günümüzde üretilen çoğu motor yağı gibi, 5W30 da çok dereceli bir yağdır, yani değeri 5 gibi düşük bir viskozite sınıfından 30 gibi yüksek bir viskozite sınıfına kadar değişir.
İlgili 24 soru bulundu
Aynı şekilde dizel ve benzinli motorlar da farklı özellik taşıdığından yağ seçimi ona göre yapılmalıdır. Dizel için en iyi motor yağı çeşitleri CH-4, Cl-4, Cl-4 PLUS ve CJ-4 olarak sıralanır. Benzinli motorlar için en iyi yağ çeşitleri ise SJ, SL, SM ve SN'dir.
Bu noktada 10 40 motor yağı dizel araçlar için olduğu gibi benzinli ve LPG'li araçlardaki kullanıma da uygundur. Dört mevsim kullanımı ve ortak yağ kullanımı sayesinde 10 40 benzinli motor yağının yanı sıra diğer seçeneklerde de güvenle kullanılabilir.
Kilometre Periyotları: Çoğu araç için her 15,000 km'de bir veya – yılda bir kez yağ değişimi yapılması gerekir. Koyu renkli yağ: Temiz motor yağı, kehribar renginde ve yarı saydamdır.
Bazı durumlarda yukarıda bahsettiğimiz yağ değişim ikaz lambası yanmayabilir veya motordan ses gelmeyebilir ancak yine de motor yağını değiştirmek gerekiyor olabilir. Bu nedenle zaman zaman motor yağının nasıl göründüğünü kontrol etmelisiniz. Motor yağının rengi yarı saydam ya da amber renginde olmalıdır.
Siyahlaşma sorunun yaygın bir nedeni ise, zor koşullarda çalışan motordur. Zor koşullarda çalışan araç motoru aşırı ısınma yapar. Bu ısınma nedeniyle yağın da sıcaklık derecesi artar. Sonuç olarak yanar ve rengi yanık rengine dönüşür.
Alıcağınız motor yağının bidon kapağına dikkat etmelisiniz. Gerçek kapak ile sahte kapak arasında renk ve şekil farklılıkları görülmektedir. Bidonun kapağını açtığınızda karşınıza çıkan hologram soluk ve özensiz gözüküyorsa, o motor yağına dikkat etmelisiniz. Zira sahte olabilme ihtimali vardır.
Fulltech LD 5W-40, yeni nesil motorların ihtiyaç duyduğu performans gereksinimlerini karşılayan sentetik motor yağıdır. Benzinli veya dizel motorlu binek ve hafif ticari araçlarda kullanılması uygundur.
Dizel, benzinli ve LPG'li araçların rutin yağ değişim aralığı farklı olmakla birlikte 5000-15.000 km'de bir yağ değişimi yapılması önerilir. Motor kaputu altında, şasi üzerinde veya motor bloğu çevresinde bulunan yağ değişimi kartına bakarak aracınız için en uygun motor yağı türünü kolayca öğrenebilirsiniz.
Dizel araç motor yağı renginin siyahlaşması sadece motor yağının kirlenmesi değil, işini de kusursuz şekilde yapıyor olması anlamına gelmektedir.
Motor yağını gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yandığında mutlaka kontrol ettirmelisiniz. Aracı düz bir yüzeye park ettikten sonra yağ çubuğunu yerinden çıkararak motor yağının durumunu kontrol etmeniz de mümkün. İdeal olan yağın maksimum ile minimum seviyesi arasında olmasıdır.
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
Yağ siyah veya koyu kahverengi renkteyse yağ yanmış ve bozulmuş olabilir: bu durumda motor yağını hemen değiştirmeniz gerekir.
Araçlarda en sık karşılaşılan problemlerden biri motor suyuna yağ karışmasıdır. Gerek benzinli gerek dizel arabalarda sık karşılaşılan bu problem, çeşitli nedenlerle baş gösterebilir. Genelde motor soğutma suyu kabında ya da radyatörde tahin kıvamında bir tortunun görülmesi, motor suyuna yağ karışmasının göstergesidir.
Dizel araçlarda yağ değişim süresi aşıldıkça aracın çekişten düşmesi gibi problemler başlar. İlk gözlenen belirtiler çekişten düşme olsa da motorun aşınması sonucunda ciddi motor arızaları söz konusu olabilir.
yağ rengini de bozmaz. dizel araçlarda yak çubuğunu çektiğinizde. siyah renk tonu gördüğünüzde çubukta. o yağın ölü olduğunu göstermez. çünkü yağı içine koy bi dakka çalışır. motoru aynı bu rengi alır. benzinli motorlarda ise yak çubuğunu çek. böyle sapsarı olur. ama kayganlık özelliği olmadığı zaman. oyar ölü demek.
Öncelikle motor yağının ne zaman değişeceği bir araçtan diğerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak çok genel bir yaklaşımla 10 bin km'yi geçen aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi önerilir. Otomobil yakıt tüketimi için de motor yağının değişimi büyük önem taşır.
Karter havalandırmasından dolayı oluşan bir durum. Kısa mesafe kullanılan araçlarda motor yağı yeteri kadar ısınmadan araç durdurulduğundan daha çok görülür. Aracınızı yarım saat kadar kullansanız yağ ısınsa ve içindeki su buharı buharlaşsa bu durum olmaz.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
saygılar.. 10-40 daki 10 soguk havada yagın aldığı akışkanlık derecesini gösterir.15-40 daki 15 soğuk havada digerinden biraz daha kalın.
5/30 ince 5/40 biraz daha kalın bir yağdır. Dolayisi ile km si ilerleyen araçta 5/40 kullanılması daha doğrudur. 5/30 kullanırsanız sorun olmaz fakat daha fazla motor sesi duyarsınız. 5/40 genelde 100/150.000 km civari kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri