Yağlama yağı bu şekilde daha çok miktarda yanma odasına girer ve yanar. Çapak oluşması, motorun rektifiye edilmesinden sonra piston segmanları için ideal koşullar mevcut olmadığında söz konusu olur. Bunun sebepleri öncelikle silindirin son işlenmesinin yetersiz olması veya uygun olmamasıdır.
Motor yağınız, motor içerisinde hareket ederken kirletici maddeleri toplar. Ancak zamanla bu kirleticiler, oksijene ve yüksek sıcaklıklara maruz kaldıkları için yağı bozmaya başlayabilir. Yağ bozulurken oksitlenir, bu da yağın kimyasal yapısını değiştirir ve onu daha az etkili ve daha “çamurlu” hale getirir.
Aracın seyir halinde olması ve uzun süre kullanılabilmesi için yağ kaçağının olup olmadığı kontol edilmelidir. Motor yağı eksilmesi durumunda muhakkak tamamlanmalıdır, bu motorun uzun ömürlü olmasına katkı sağlar. Eğer araçta yağ kaçağı varsa motor devre dışı kalabilir ve bu durum yüksek oranlarda maliyete sebep olur.
Yağ karterinin tabanında bulunan yağ tahliye tıpası da motor yağında sızıntılara sebep olabilir. Aracın altına yakın konumda bulunan yağ tahliye tıpası, aracın altının sert darbe alması gibi durumlarda sızıntılara neden olur. Motor silindirlerinin üstünde bulunan valf kapakları yağın sızmasını önleyen elemanlardır.
yağın o şekilde olması yağa su karıştığının belirtisi olabilir. hele ki su eksiltme probleminin olması bu olasılığı güçlendiriyor. üst kapak contası yanık olabilir, yanıksa sabahları genelde zor çalışması denilebiliyor. yanıksa da bunların hepsinin gerçekleşmesi normal.
İlgili 39 soru bulundu
Halk arasında bilinen köpürme ise yağ dökme haznesi kapağında oluşan, kaymak veya mayoneze benzer görüntüdür. Bu köpürme değildir. Yağa doğrudan su karışıyorsa veya eski teknoloji araçlarda olduğu gibi yağ buharı dışarı çıkamıyor ve gece – gündüz sıcaklık farkında kondense olup, yağa karışıyorsa, bu olay meydana gelir.
Köpürme Nedir? Yağın çalkalanması sonucunda oluşan hava kabarcıklarının yüzeye çıkarak patlaması gerekir. Aşırı çalkalanma veya yetersiz yağ kalitesi nedeniyle oluşan hava kabarcıklarının yüzeyde birikmesi köpürme olarak adlandırılır.
Karterde meydana gelen aşınma, yağın sızmasına ve karterin yeteri kadar yağ tutamamasına neden olur. Bu da, motorun yağlanma durumunu etkiler ve arızalara neden olabilir.
Bu contada en ufak bir aşınma olduğunda yağ kaçakları meydana gelecektir. Krank keçesinin değişimi bazı araç modellerinde çok kolay olurken, bazılarında çok zor olmaktadır. Krank keçesinden dolayı yağ kaçağının masrafı 500 ile 1500 TL arasında tutacaktır.
Kimyasal içerikli temizleyici kullanmak istemeyen kişiler için karbonat alternatif leke çıkarıcı olabilir. Kurumuş motor yağının üzerine karbonat serperek küçük bir fırça ile iyice lekeyi ovalayın. Karbonat lekeye nüfus ederek kumaş üzerinden atılması konusunda yardımcı olacaktır.
Motor yağ kaçağını önlemek için alınabilecek tedbirler; düzenli bakım yapmak, doğru yağı kullanmak, sürekli yüksek hızda kullanmamak, motor parçalarını doğru biçimde takmak ve aşırı ısıdan korumak şeklinde özetlenebilir.
Yağ siyah veya koyu kahverengi renkteyse yağ yanmış ve bozulmuş olabilir: bu durumda motor yağını hemen değiştirmeniz gerekir. Kalın bir çamur olup olmadığına da bakmalısınız.
Eğer motor yağının rengi siyah veya kahverengi ise motorda yağ kaçağı var anlamına gelir. Bu durumda yağ tavası contası, subap kapağı contası ve yağ soğutucu linyelerde kaçak olabilir. Yağın rengi kırmızı veya açık kahverengi tonlarında ise şanzımanda yağ kaçağı söz konusu olabilir.
Aracınızın motor yağı değişimi esnasında, motor üreticisinin öngördüğü değerden fazla yağ konulması şunlar gibi çeşitli sorunlara yol açacaktır: Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Motor yağının raf ömrünü belirleyebilmek için ambalajının hiçbir şekilde açılmamış olması gerekir. Eğer ambalajına dokunulmamış ise bir motor yağının bekleme süresi 10 yıldır. Orijinal ambalajı açılmamış ise bu süre içerisindeki yağlar herhangi bir şekilde bozulmaya uğramazlar.
Sonuç olarak, motor bloğu ile karter arasında dolaşmaya çalışırken bağlantıdan yağ sızmaya başlayacaktır. Contayı hemen değiştirebilmeniz ve sorunu çözebilmeniz için bu sorunun belirtilerini tanımanız gerekir. Aksi takdirde, yeterince yağ sızmasına ve ciddi motor hasarına neden olabilir.
Yağ kaçağından emin olmak ve tespit edebilmek için aracınızı düzenli kontrol yaptırmalısınız. Yağ eksilten bir araç size yolda bırakabilir. Ciddi sorunlara da yol açabilir. Yağ kaçağı tamir edilmese motorun tüm parçaları deforme olacak hatta motorda ciddi sorunlar karşınıza çıkacaktır.
Genellikle karterin delinmesi veya karterin çevresinde bulunan sıvı contanın eskimesi yağ kaçağına neden olur. Bazı durumlarda tapanın eskimesi karter yağ kaçağına neden olabilir. Bu gibi durumlarda usta yeni karter alımını uygun görebilir.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Yağ kaçağı varsa tamiri için fiyat alınmalı ve aracın fiyatından düşülmeli. Hayati bir sorundan dolayı kaçak varsa aracı almaktan vazgeçilmeli. Araçlarda egzozdan çıkan dumanın rengi motorun sağlıklı çalışıp çalışmadığına dair ipuçları verir.
Yay lastiği gerer ve yağ kaçırmasını engeller. Bu sayede krank keçesi yağı hapseder. Fakat araçlar kilometre yaptıkça bahsi geçen yaylar, gevşer ve lastiği sıkamaz hale gelir. Bunun sonucunda ise yağ kaçırmaya başlar.
Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir. Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur. Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır.
Yağın yapısı her zamankinden farklı görünüyorsa, renginde turuncuya çalan değişiklikler varsa, kapağı açtığınızda keskin bir koku geliyorsa ve tadında ciddi değişiklikler varsa, ayçiçeği yağı bozulmuş demektir. Hiçbir şekilde tüketilmemelidir.
Motor yağ kapağı açıldığında ya da yağ çubuğu çıkartıldığında, yanık yağ kokusu ve duman geliyorsa, motor üflemesi olduğu hemen anlaşılabilecektir. Benzinli araçlarda, araç sıcak iken yağ kapağı açıldığında dışarıya hava basıncı geldiği görülüyorsa, motorda üfleme var demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri