Motorun yatak sarması, genellikle düşük yağ basıncı veya yetersiz yağlama nedeniyle meydana gelir. Yağın yetersiz olması, yatak yüzeyinde sürtünme ve ısınmaya neden olur. Bu da yatakların aşınmasına ve zarar görmesine neden olur. Yatak sarması, bir motorun performansını azaltabilir ve motorun ömrünü kısaltabilir.
Yatak Saran Motor Çalışırmı? Yatak Saran Araba Yürür Mü? Evet, hem çalışır hem de hareket edebilir.
İscilik ucreti 2-5 bin arasinda değişir+ araca kesinlikle yarım motor falan almayin, çıkma olarak ya tam motor alin ya da orijinal kendi motorunu yaptirin, ortalama bir araca 5-12. bin arasinda masraf gider. Bir aracın motoru en fazla 1 haftada bitmeli, daha fazla sürerse bilin ki bir sıkıntı vardir veya olacaktir.
Motorun yatak sardığını anlamak aslında oldukça kolaydır. İlk belirti aracın kontrol panelindeki yağ ikaz lambasının yanmasıdır. Bu aracın motorunda yeterince yağ bulunmadığına işaret eder. Bu sorun çözülürse yatak sarması probleminin de önüne geçilebilir.
Araçta bulunan yağ ve soğutma suyunun az olması yatak sarma arızasının en büyük etkenleridir. Araç motoru yağsız kalırsa ya da yağ pompası herhangi bir arızadan dolayı yağlama görevini yerine getiremezse araçta yatak sarması arızası ortaya çıkar. Motordaki yatakların yağsız kalması sürtünmeye neden olur.
İlgili 31 soru bulundu
#1 Yüksek basınçtan dolayı aşırı ısınan motor yağı incelir. #2 İncelen motor yağı yapışkanlık ve yüzey gerilimi fonksiyonlarını kaybeder. #3 Motor yağının yağlama özelliği yok olur. #4 Yağ tüketimi artar.
Motor yatak sarmasını anlamak için otomobilinizin yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Yağ ikaz ışığının yanması, otomobilinizde yatak sarması olduğunun en büyük belirtisidir. Aynı zamanda aracınızı dinlediğiniz zaman motordan gelen metalik sesler de motor yatak sarmasına işaret edebilir.
Bu şekilde duyulan motor yatak sesi motor yataklarının kullanım süresinin tamamlanmak üzere olduğunu gösterir. Motor yatak sarması halinde yapılabilecek tek şey; motorun rektefiye edilerek, motor yataklarının ve ilgili parçaların yenilenmesidir.
Klepej yapınca motor gümledi demektir.. şişen motor dinlenip soğuduktan sonra yeniden yola gidilebilir...
Bunlardan; motor bloğu ve dönen krank arasında bulunan parçaya ana yatak, piston kolları ve krank mili arasındakine ise kol yatağı deniliyor. İşte motorun ısısının çok yükselmesi (hararet) veya yağ eksikliği, yatakların görevini yerine getirememe sonucu sürtünmesine neden oluyor.
Motor yatağı adı verilen üst kapaktan başlayıp silindire kadar ulaşan motor parçaların da oluşan aşırı titreşim, sürtünme ve ses dolayısıyla aracın yağsız kalmasından başlayarak yağ pompasının işlevini görmemesi sebebiyle doğuran sonuçlar aracımızın motorunu yer.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Yağlama, motorun içindeki parçaların birbirine sürtünmeden hareket etmesini sağlar. Eğer yağlama yetersizse, yatak yüzeyi aşınır ve yatak vurması oluşur. Aşınma: Motor parçalarının aşınması, özellikle yatak yüzeylerinin aşınması, yatak vurmasına neden olabilir.
Öncelikle ateşlemeden yapmaz. Ateşleme sorunları başladığında arabada ufak teklemeler, yolda anlık gaz kesmeler (Ateşleme kaçması) yaşanmaya başlar. En ileri boyutta artık ateşleme gerçekleşemez ama öyle bile olsa vurma sesi çıkmaz.
Motor kitleme durumunda asıl tehlike vitesli motorlarda. Virajda falan kitlerse sonu mezar olur. Motor kitlediği an arka teker de kitlenir, debriyaja basıldığında düzelir ama bazı durumlarda debriyaja basmakta etki etmeyebilir.
Aracınızı çalıştırdığınızda veya araç hareket halindeyken birbirinden tamamen bağımsız iki ayrı metalin çok hızlı bir şekilde birbirlerine vurduklarını duyuyorsanız bu durum, subap vurmasına işaret eder.
Motor vuruntusu silindirde bulunan yakıtın zamanından önce patlamasıyla gerçekleşir. Normal çalışma sırasında, buji yanma işlemini başlatılır ve silindirdeki tüm yakıtı yakar, böylece patlamayı kontrol eder. Silindirlerde yakıt ve havanın kendiliğinden ateşlemesi motorun vuruntu sesi yapmasına neden olabilir.
Motor sesinin artmasına motor yağının etkisi de olur ama genelde yağ yeni değişince motor sesi azalır.
Motorun yatak sarmaya başlamasının ilk belirtisi aracın yağ ışığının yanmasıdır. Motorun yatak sarmaya başlaması yağ azalmasından ya da bitmesinden kaynaklanacağı için öncelikle aracın yağ göstergesi yanar. Aracın motor sesinin normalden farklı bir ses çıkarması da yatak sarması problemini işaret edebilir.
Motor yatağı motor içerisinde dönme etkisi altında kalan yüzeyler arasındaki sürtünmeyi azaltmak, motor parçalarını doğru konumda tutmak ve takılı bulundukları yüzeylerin ömürlerini artırmak için kullanılan, hassas işlenmiş ve yenilenme özelliğine sahip parçalardır.
Eğer tak tak sesi rölanti halinde dururken ve gaza aniden yüklenince artan şekilde geliyorsa motor kulağından olma ihtimali çok yüksek olacaktır. Tersi şekilde rölantide bir problem yaratmıyor ve yolda vites geçişleri esnasında artan bir tıkırtı takırtı varsa şanzıman kulağı olma ihtimali çok çok kuvvetlenecektir.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
Motor üflemesi olayı kompresyon ya da diğer bir deyişle basınç kaybıdır. Bu durum sıkıştırılmış ve yanmış yakıt karışımı kartere geçtiğinden yağ çubuğu çıkartılarak ya da yağ doldurma kapağı açılarak anlaşılabilir. Motorun rektifiye olması gerektiğine tam olarak anlamak için silindir kompresyon testi yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri