3 faz olmasının nedeni daha yüksek moment sebekeden çekilen gücün tek fazdan daha fazla olması ve asenkron motorlardaki döner alan mantıgı. bu arada motor sargılarını dogru sekilde baglarsan da 2 faz olarak motorelarda döner alan oluşturabilrsin.
Üç fazlı güç kaynağı, tek fazlı benzerinden üç katı kadar güç iletebilir. Bu da büyük makineleri çalıştırmak için idealdir. Çoğunlukla sanayi tesislerinde kullanıldığı için sanayi elektriği olarak da bilinir. Üç fazlı sistem, tek fazlı sisteme kıyasla daha az iletken gerektirir.
Üç fazlı dağıtım sisteminde dengeli endüktif bir yük teşkil eden, yapısı rotor ve stator olmak üzere 2 temel parçadan oluşan bir elektrik motorudur. Rotor yapısına göre bilezikli ve sincap kafesli olmak üzere iki tipte üretilir. Endüstriyel sektörde sincap kafesli asenkron motor tercih edilmektedir.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
Genellikle iş tezgahlarında 3 fazlı asenkron motorlar kullanılır. Bu motorların yapılışları basit, işletilmesi ve tamirleri kolaydır. Her elektrik motorunda bulunan yatak, kapak, mil, taşıma kancası ve bağlantı klemensi gibi yardımcı parçaları vardır.
İlgili 18 soru bulundu
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
3 fazlı asenkron motorlarda, 3 fazlı stator sargıları gerilim ile beslendikleri zaman makinede döner manyetik alan oluşur. Bu manyetik alan senkron hızda döner. Bu hızda dönen manyetik alandan dolayı durmakta olan rotor iletkenlerinde bir gerilim indüklenir.
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
Nötr Kopması
Birçok kişinin evlerde ve ofiste tek faz kullanıyoruz, nötr koparsa elektrik gelmez dediklerini duyar gibiyim. Elbette nötr kopması, daire veya ofisin tek faz elektrik aldığı yerden olursa elektrik olmaz, çünkü devre tamamlanamaz.
Faz-nötr problemli kısa devre ise aktif olan hat üzerinden gerçekleşir. Genel olarak evlerde sıkça görülür ve yangına sebep olur. Faz-faz problemi ise iki aktif hat içerisinde meydana gelir.
DC motorlar tek fazlı olmalarına karşın AC motorlar tek fazlı veya üç fazlı olabilirler.
Bir fazlı motorlarda iki çeşit sargı bulunmasına karşın sargılar aynı gerilimle beslenir. kullanım alanları oldukça fazladır. Bunun nedeni bakımının ve maliyetinin düşük olmasıdır. Evlerde kullanılan bir çok makinalarda 1 fazlı bu tür motorlar tercih edilir.
İki nedeni var. Yüksek güçlü yüklerin akımını tek fazdan karşılamak zordur. İndüksiyon motorlarında döner alan prensibinden yararlanılır. 3 fazlı elektrik şebekesinde fazlar arasında 360/3=120 derece faz farkı vardır.
IEC tarafından tavsiye edilen üç fazlı 208/120 voltluk diğer bir sistemde bu gerilimde çalışan özel cihazlarda kullanılır. Bunun gibi 470/277 voltluk üç fazlı sistemlere de müsaade edilir.
Ev elektriği denilince akla 220V ile çalışan tek fazlı cihazlar gelmekle birlikte, evlerde klima vb güçlerin standartlaşması ile birlikte ev panolarına 3 faz getirilerek, yükün dağılımı ev içerisinde yapılmaya başlandı.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır.
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
Nötr 3 fazlı sistemin yıldız noktasıdır nötr koptuğu zaman bu 3 fazlı sistem seri bağlı olarak görev yapmaya başlar.bu da nötrün olduğu her yere faz gelir demektir. Nötr koptuğunda faz-faz 380 Volt. gerilim alıcı üzerindeki yüke bağlı olarak dağılacaktır.Bu da dengesiz gerilimlerin gelmesine sebep olacaktır.
3 faz sistemi, üç adet faz arasında akım akışını sağlar. Bu üç faz, L1, L2 ve L3 olarak adlandırılır. Bu üç faz arasındaki gerilim farkı nedeniyle, üç faz sistemi ile çalışan cihazlar daha yüksek güçleri elde edebilir. L1 (Active phase) : Bu faz, cihazların güç almaları için kullanılan fazdır.
Faz Farkı, iki veya daha fazla alternatif nicelik maksimum veya sıfır değerlerine ulaştığında derece veya radyan cinsinden farkı tanımlamak için kullanılır.
16.6 Üç fazlı asenkron motorda kalkınma ve yol verme :
Kısa devre rotorlu asenkron motorlar ilk anda (rotor durduğu için) sekonderi kısa devre edilmiş trafoya benzerler.Bu nedenle kalkınma anında nominal akım değerlerinin 4–6 katı kadar fazla akım çekerler.
Bunun sebebi, motor iki faza kaldığında sargılardan yalnız tek akımın geçmesidir. Motorun dönebilmesi için aralarında faz farkı olan en az iki akımın statör sargılarından geçmesi gerekir. Bunun yanında üç fazlı şebekenin bulunmadığı yerlerde 3 fazlı motorlar tek fazlı olarak çalıştırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri