Güneş yanığı sonrası aloe vera jeli, yulaf ezmesi, yoğurt ve zeytinyağı gibi doğal ürünleri kullanarak hem temizliğini sağlayabilir, hem de aşırı kuruyan ve hassaslaşan cildin yumuşamasına ve kendi kendini iyileştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
Yanığa yoğurt, diş macunu gibi ürünler sürmek doğru değil. Bunlar enfeksiyona eğilimi artırabilir. Amacımız hasar gören deriyi serinletmek, soğutmak olmalı.
Yoğurt. Faydaları say say bitmeyen yoğurt, nasıl yanıklara iyi geliyorsa aynı şekilde kesiklere ve yaralara da iyi geliyor; cildin eski sağlığına kavuşmasını sağlıyor. Bunun için kesiğin üzerini kapatacak kadar yoğurdu etkilenmiş bölgeye sürün ve yarım saat beklettikten sonra soğuk suyla yıkayın.
Diş macunu, yanık acısını şiddetlendirebilir ve enfeksiyon ve yara izi riskini artırabilir. Diş macunundaki bileşenlerin tam olarak rahatlatıcı olmadığını kabul etmeniz gerekir. Diş macunu, dişlerinizi temizlemede harika bir iş çıkaran aşındırıcı ve temizleyiciler içerir. Fakat yanığı tedavi etmede o kadar değil.
İlgili 15 soru bulundu
Tuz: Yanık oluştuğu anda soğuk su tutun ve sonrasında üzerine tuz koyarak bekletin. Acısını hemen aldığını hissedeceksiniz.
2. Soğuk su: Ufak bir yanık söz konusuysa, o bölgeye 20 dakika boyunca soğuk su uygulanabilir. Ardından yanan kısım sabun ve su ile temizlenebilir. 3. Aloe vera: Aloe vera bitkisinin içindeki jel, yanan yere doğrudan uygulanabilir.
Yoğurt: Güneş yanığına karşı en çok kullanılan uygulamadır ve gerçekten işe yarar. Yoğurt cildi yatıştırır, soğutarak rahatlama sağlar. En iyi etki için yağsız yoğurt kullanın ve yoğurdu sürmeden önce dolapta bir süre soğutun. Cilde sürüp 3-4 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayabilirsiniz.
Yoğurdun Cilde Olan Faydaları
Sadece tüketilen bir gıda olarak değil, aynı zamanda cilt bakımında da kullanılan bir üründür. Yoğurt içerisindeki antioksidanlar sayesinde ciltteki kaşıntılar, kızarıklıklar ya da tahriş kolayca tedavi edilebilir.
Yoğurtta bol miktarda yer alan çinko, ciltte oluşan iltihaplanmayı azaltır. Yağ miktarını azaltmaya yardım eder. İçerisinde yer alan probiyotikler ile bakterileri yok eder. Güneş yanığı izlerini hafifletmeye yardım eder.
Yanığın ciddiyetini belirleyen faktörler arasında derinlik, yaygınlık, bölge, enfeksiyon riski, yaş, solunum yoluyla görülen zarar, önceden var olan hastalıklar bulunur. Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem oluşur. Yaklaşık olarak 48 saatte iyileşir.
Yanık denince akla gelen ilk bitkilerden olan aloe vera, antienflamatuvar olması ve doku iyileştirici özellikleriyle derinin iyileşmesine yardımcı oluyor. Aloe vera yapraklarından çıkan jeli yanık üzerine uygulamanız ve bölgenin onu emmesi için bekletmeniz yeterli.
Yanık bölgeye asla herhangi bir yağ, yoğurt, diş macunu gibi ürünler sürülmemelidir. Yanığa aşırı soğuk kompres uygulanmamalıdır veya buz koyulmamalıdır. Buz hasarı kötüleştirebilir.
Dibi yanık yoğurt da denilir. İnek ve keçi sütünden yapılabileceği gibi daha çok koyun sütünden yapılır. Normal yoğurttan farkı; süt kaynatılırken dibi tutturulur ve bu şekilde yanık kokusunu alan süt toprak kaplarda mayalandırılır. Yanık yoğurt fazla tüketilmediği taktirde zararlı değildir.
Denizli Yöresine has kese yoğurdu türüdür. Dibi yanık yoğurt da denilir. İnek ve keçi sütünden yapılabileceği gibi daha çok koyun sütünden yapılır. Normal yoğurttan farkı; süt kaynatılırken dibi tutturulur ve bu şekilde yanık kokusunu alan süt toprak kaplarda mayalandırılır.
Denizli yöresinde has kese yoğurt türüdür. Dibi yanık yoğurt da denir. Daha çok koyun sütünden yapılır. Normal yoğurttan farkı; süt kaynatılırken dibine tutturuluyor ve bu şekilde yanık kokusunu alan süt toprak kaplarda mayalandırılıyor.
Ölü cilt hücrelerine karşı adeta düşman olan yoğurt, ölü cilt hücrelerinin düzgün bir şekilde alınmasını sağlar ve daha hızlı cilt yenilemesine yardımcı olur. Ayrıca içerisindeki laktik asit cildi tahriş etmez.
Uzmanların yaptığı bir araştırmaya göre yoğurt, en etkili cilt nemlendiriciler arasında yer alıyor. Antioksidan özelliği sayesinde ciltteki kaşıntıları, kızarıkları gideren yoğurt, gözenekleri sıkılaştırarak adeta siyah noktaları derinden etkileyerek yok ediyor.
Tonikleyin ve yüzünüze ve boynunuza biraz doğal yoğurt sürün. Yoğurt, nemi cildinize kilitleyecektir. Yaklaşık on dakika boyunca yüzünüzde kalsın ve daha sonra durulayın. Yoğurdun içindeki doğal alfa-hidroksi asit olan laktik asit cildin pürüzsüzleşmesine ve ölü derinin pul pul dökülmesine yardımcı olur.
Yanık yerin üzerine buz, krem veya jel uygulanmaması gerektiğini vurgulayan Şahin, "Yoğurt, diş macunu gibi ürünler kesinlikle yanık üzerine sürülmemelidir. Bu tip uygulamalar yanıktaki hasarı ve enfeksiyon riskini artırır. Ayrıca su dolu kabarcıklar enfeksiyon riskini artıracağı için patlatılmamalıdır.
YANIK KOKULU AYRAN ( İSLİ AYRAN) : Denizli'nin yöresel yoğurdu YANIK KOKULU KOYUN YOĞURDU'ndan yapılır.
Bir bakım kremi olarak tercih edilebilecekler arasında yer alan vazelin cilt kuruluğunu gidererek cildin gün boyu yumuşak ve nemli kalmasına yardımcı olur. Ciltte oluşan yara, çizgi, çatlak ve yanık gibi durumlarda etkin şekilde kullanılır.
Yanık bölgesine salça, diş macunu gibi ürünleri kesinlikle sürmeyin. Yanık alanına buz uygulaması da o alanda donuklar oluşturur.
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmüyor. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.
Sıcak Su Yanığına Ne Yapmalı? - Öncelikle bölgeye suyun teması hızla durdurulmalıdır. - Eğer kaynar su giysi olan bir bölgeye döküldüyse cilde yapışmadan çıkarılmalıdır. - Yanık oluşan bölge en az 10 dakika soğuk su altında soğutulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri