Motoru senteye getirmek, birinci pistonun üst ölü noktadayken, emme ve egzoz supaplarının kapalı olduğu konumu bulmak demektir. Piston bir çevrimde iki kez üst ölü noktaya çıkar, birisi sıkıştırma sonunda, diğeri egzoz zamanının sonunda. Sente durumu sıkıştırma zamanının sonundaki durumdur ve tüm supaplar kapalıdır.
Sentesi bozuk olan araç tekleyerek çalışır ve sürücüleri aşağıdaki maddelerle karşı karşıya bırakır. Yakıt tüketimi artar. Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur.
Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur. Motor huysuz çalışır. Silkelemeler görülebilir.
Sente ayarı bozuk olan motor düzensiz çalışır, çekişten düşer, en önemlisi yağlama zamanı değişir ve segmanlar gömlekleri aşındırıp yağ yakar ve motor 1000 km yi bulmadan rektefe ister. Arabayı kaldır çöpe at ondan sonra. Sente ayarı çok önemlidir.
Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray'dan (Galatasaray Lisesi tarafında) Tünel'e doğru giderken sol tarafta bulunur.
İlgili 25 soru bulundu
içten yanmalı motorlarda ; pistonun içine alınan yada püskürtülen hava-yakıt karışımının , silindir içinde sıkıştırma zamanını bitirip , ateşleme zamanı başlangıcında üst ölü noktada bulunduğu anda emme ve eksoz supablarının kapalı olması durumuna denir.
Aracınızı hemen sağa park ederseniz kaputu açtığınızda genellikle kayışın uç kısımları ya da kopan kayışın parçalarını görebilirsiniz. Bunun dışında, motordan farklı sesler gelmesi ve egzozdan siyah dumanlar çıkması da genellikle triger kayışında sorun olduğunun habercisidir.
Avans ayarı bozuksa ne olur konusu, ateşleme sistemi verimliliği ile yakından ilişkilidir. Ateşleme için gerçekleştirilen avans ayarında herhangi bir bozukluk mevcutsa, ateşleme zamanında gecikmeler gözlemlenebilir. Bu da yüksek derecede bir yanma oluşturabilir.
İşinin ehli bir ustaya gösterin sente 1 diş atlarsa motor zamanlaması değişir,durduğu yerde gaz yer fakat yüke girince balata bitmiş gibi bağırır. Sarsıntı yapar(sarsıntının başka nedenide olabilir).
26.07.2013, 08:20. sente atlayan aracın motoru rölantide düzensiz çalışır ve çekişten düşer özellikle ilk kalkışlarda.
Eksantrik (kam) milinin amacı, supapların açılma-kapanma zamanlarını ayarlamaktır. Motor devriyle orantılı çalışan bu mil, motorun düzgün çalışması için çok ince ayar yapılarak motor üzerine konumlandırılmıştır.
Avans tabancasının uçları doğru kutuplara bağlanır. Başlangıç avans işareti tespit edildikten sonra motor rölanti devri ile çalıştırılır fakat bu devir çok yüksek olmamalıdır. Daha sonra avans tabancasının ışığı işaret edilen bölgeye tutulur. Bu yöntem ile avans miktarı arttırılır ya da azaltılabilir.
Subap ayarı yapılırken öncelikle eksantrik mili manuel olarak çevriliyor. Bunun için de aracın kriko ile kaldırılması gerekiyor. Eksantrik milinin çevrilmesi, sibopların tepeye gelmesini sağlıyor. Ardından somunlar gevşetiliyor ve sentil çakısı yardımıyla boşluklar optimize ediliyor.
Avans Vurma Sesi
Avans vurması, motor içerisinde gerçekleşen yanma olayının erken yaşanmasından kaynaklanır. Aynı zamanda avans vurma sesinin nedenleri arasında kalitesiz yakıt kullanılması, avans ayarının kötü olması ve yakıt sistemi arızası yer alır.
eskiden düz vitesli arabalarda, eğer benzin kaliteli değilse, yüksek viteste yokuş çıkarken yada yüksek viteste düz yolda giderken motordan şıkırtı gelirdi. Araba hızlandıktan ve devrini kazandıktan sonra bu ses kesilirdi. Buna avans vuruntusu(sesi) derdik.
Avans ayarı doğrudan yakıtın yanışı ile alakalı olduğundan ekonomi, performans ve hararet bakımından çok önemli bir rol oynar.
Triger Kayışı Değişimi Ne Zaman Yapılır? Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Motor Arızası: Triger kayışı koparsa, valfler açık ya da kapalı durumda kalır. Bu ise beraberinde motor arızasını getirir. Motor çalışamaz ya da düzensiz olarak çalışır. Parçalarda Hasar Meydana Gelir: Triger kayışının kopması, diğer motor bileşenlerinin zarar görmesine yol açar.
Triger kayışı ile birlikte neler değişir araştırmacıları için; su pompası, termostat veya radyatör gereçleri sayılabilir. Tüm bakım ve onarım işlemlerinde olduğu gibi kayış bakımları ve değişimi gibi kritik işlemlerde de uzman uygulayıcıların tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Aracın triger seti değiştiğinde devirdaim pompasını da sete dahil edip değişimini sağlama çok mantıklı olacaktır. Bu şekilde hem kafanızda soru işareti kalmayacak hem de daha sonra karşınıza yüklü bir değişim işçilik ücreti çıkmayacak.
Triger Kayışı Zamanında Değişmez İse Ne Olur? Triger kayışı triger zincirinden farklı olarak değişim zamanı geldiğinde ses yapmaz. Ömrü dolduğunda koparak subapların eğilmesine veya kırılmasına sebep olabilir. Böyle bir şey başınıza geldiğinde aracınız direkt olarak stop edecektir.
Triger seti motorda bulunduğu yer ve fonksiyonu açısından araçların ayrılmaz bir parçasıdır. Setin içinde kayışı, gergi bilyası ve devirdaim pompası bulunur. Krank mili ile eksantrikleri aynı hizada tutarak onların döndürülmesini sağlayan kayış, motorun çalışmasında çok önemli bir rol üstlenir.
Egzozda patlama meydana gelebilir. Araç bir süre sonra hiç çalışmaz. Hava geri tepmesi olacağı için hava filtresi patlaması meydana gelebilir. Pistonlar zarar görebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri