Dilimizde çok uzun yıllardan beridir sıkça kullanılan bu kelime, insanlara karşı özenli, nazik, düşünceli, kibar, dikkatli davranan kişiler için sıkça kullanılır. Zarif insanlar, karşısındaki kişiyi kırmaktan çekinir ve buna göre davranır. Zarifin bir diğer anlamı ise, kibar ve abartıdan uzak demektir.
Kendisinden çok başkalarının iyiliğini düşünen ve bu yönde hareket eden kişiler ince ya da incelikli olarak adlandırılır. Bu kelime fiziksel özellikler için kullanıldığında zayıf, davranışlar için kullanıldığında zarif anlamına gelir.
Beğenilir Ve Nükteli (Dil, Konuşma Vb.)
Dilimize Arapçadan geçmiş olan zerafet, zarif sözcüğünden türetilmiştir. Zarif, çevresindeki insanlara her zaman nazik ve kibar davranan kimse anlamına gelir. Zarafet ise incelik göstermek ve nazik olmak demektir. Bu kelime, Osmanlıca kaleme alınmış gazellerde güzel ve hoş anlamında da kullanılır.
zarif - Nişanyan Sözlük. Arapça ẓrf kökünden gelen ẓarīf ظريف “zarafet sahibi, yakışıklı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ẓarufa ظَرُفَ “zarif ve şık idi, göze hoş göründü” fiilinin sıfatıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Dilimizde çok uzun yıllardan beridir sıkça kullanılan bu kelime, insanlara karşı özenli, nazik, düşünceli, kibar, dikkatli davranan kişiler için sıkça kullanılır. Zarif insanlar, karşısındaki kişiyi kırmaktan çekinir ve buna göre davranır. Zarifin bir diğer anlamı ise, kibar ve abartıdan uzak demektir.
Bir alanda deneyimsiz olan biri için bir sıfat seçilecekse bu sıfat naif olmalıdır. Ancak kişinin ince, kibar ve zarif oluşundan bahsedilecekse nahif kelimesi kullanılmalıdır. NAİF İNSAN NE DEMEK? Nahif insan zarafet sahibi, kibar, oturaklı ve ince kişilere denilir.
Birinin ne kadar kibar olduğunu anlatmak için kullandığımız sözcüğün temel anlamı aslında deneyimsiz, toy anlamına gelmekte. Bizim ifade etmeye çalıştığımız anlamı verecek olan kelime ise 'nahif'... Nahif, ince, hassas, kibar demek...
Zariflik Ne Demek? Zariflik ise Türk Dil Kurumunun (TDK) resmi internet sitesinde yer alan Güncel Türkçe Sözlükte "Zarif davranış veya zarif olma durumu, zarafet" olarak tanımlanmaktadır.
Güzel ve pürüzsüz söz söyleme sanatına "Belagat" denir ve güzel konuşmak bilgi, deneyim, kültür, kendine güven gerektirir.
Naif kelimesi; tecrübesi olmayan, toy, deneyimsiz anlamlarına gelmektedir. Nahif ise; hassas, ince, kibar manalarını taşır. Yani bir kişiye sıfat şeklinde kibar demek amaçlı nahif kelimesini kullanmak daha doğru olur.
İnce düşünmek deyiminin anlamı ayrıntılı düşünmek ya da hassas düşüncelere sahip olmak demektir. İnce düşünceli kişiler kimsenin aklına gelmeyen ayrıntıları düşünebilirler.
Sırık kelimesi, dilimizde çok uzun yıllardır kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Bu kelime, cümlede kullanılış şekline göre anlam kazanıyor. Sırık kelimesinin anlamı ise, değnekten uzun ve kalınca ağaç anlamına geliyor. Bu kelime genellikle uzun boylu kişileri ve nesneleri betimlemek için kullanılıyor.
Saf kelimesinin ilk anlamı halis ve berrak, ikinci anlamı kolayca kandırılan kimsedir. Saftirik de saf sözcüğünün ikinci anlamında kullanılır.
Naif resim Fransızca “naive” kelimesinde dilimize yerleşmiştir. “Saf ve yapmacıksız” anlamına gelmekle birlikte genellikle eğitim görmemiş sanatçılar ve çalışmaları için kullanılmaktadır.
Zarif olma durumu, incelik, zarâfet: Zürâfa bütün zarifliğini kaybetmiş, uzun boynu âdeta ip gibi incelmişti (Ahmet H.
Zarafet; kibarlık, hoşluk ve incelik anlamlarına gelmektedir.
Oturma-kalkma adabından nezaket kurallarına, doğru yemek yemeden giyim-kuşama, kitap okumadan sağlıklı beslenmeye kadar sosyal hayatta ve iş hayatında ihtiyacınız olacak zarafet tekniklerini keyifli bir eğitimle öğreneceksiniz.
Nahif kelimesinin ilk anlamı güçsüz ve zayıftır. Ancak bu kelime günümüzde daha çok nazik ve kibar insanlar için kullanılır.
Nahif kelimesi gündelik yaşantıda çok sık kullanılan ve gündelik dile oldukça yerleşmiş bir sözcük olmakla birlikte TDK tarafından “ince, duygulu, hassas” ve “zayıf, cılız, çelimsiz” anlamlarıyla tanımlanmaktadır.
Nârin olma durumu, incelik, zariflik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri