Kullanıma göre değişmekle beraber 10.000; 20.000 km. gibi rakamlar rektefiye için komik rakamlar. Hor kullanılan motorlar bile kolaylıkla 50-60 bin km.yi geçerler. İyi kullanılan motorlar ise 100 bin kilometrenin çok üstüne çıkabilirler.
Rektifiye işlemi öncesinde motor için biçilen ömür ortalama 500.000 kilometredir. Bu değer benzinli araçlar için belirlenmiştir. Dizel araçlar için belirlenen rektifiye süresi 600.000 kilometredir. 600.000 kilometreyi dolduran dizel araçlara rektifiye işlemi uygulanmaktadır.
Genel olarak rektifiye öncesinde bir motor için 500 bin kilometre ömür değeri biçilmektedir. Bu değer genel olarak benzinli araçlar için geçerlidir. Dizel araçlar içinse 600 bin kilometre sınırı söz konusudur.
Tüm bakımları yapılmış bir motor ile ortalama 50.000-75.000km yol alabilirsin.
Motosiklet, periyodik bakıma ihtiyaç duyan bir ulaşım aracıdır. Doğal olarak söz konusu aracın kullanım ömrü de bakım şartlarına riayet etmekle ilgilidir. Düzenli olarak bakımı yapılan motosikletlerin ömrü 160 bin km'den fazladır. Bakımsız motosikletlerde ise motorun kullanım ömrü 8 bin km'ye kadar düşebilir.
İlgili 30 soru bulundu
El Motor Alırken Kaç En Fazla Km Olmalıdır? Motosiklet gibi pratik ulaşım araçları da tıpkı arabalar gibi ne kadar uzun yol kat ederse, yıpranma payı o kadar artar. Motosiklet kullanıcıları tarafından sıkça sorulan “2.el motor alırken kaç km olmalı?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, 25-30 bin km arasıdır.
Ya kontağı açınca eski kilometreyi tekrar yazar, yada hata vererek hiç kilometre bilgisi göstermez. Kilometrenin düşürüldüğü ancak ve şanslıysanız motosikletin yetkili servis kayıtlarına bakılarak anlaşılabilir. Ancak araç biraz yaşlıysa epey bir süredir servise gitmiyor olabilir ve sizde bir şey öğrenemeyebilirsiniz.
Külbütör kapağından yanık yağ dumanı geliyorsa motor bitiktir. Motor kontrol çubuğundan yağ sıçraması ve yanık yağ dumanı geliyorsa yine motorda büyük bir sorun olabilir. Normalde buradan yağ, duman ya da buhar çıkmaz. Egzoz dumanı da bilgi vericidir.
-Motosikleti azami olarak ilk 300-500 KM arası zorlamadan dikkatli kullanmalısınız. İlk bakımdan hemen sonra yeni yağa alıştırmak gerekir. Bundan sonra devir yüksek tutulur. 6-7 bin devirde sürmeye başlanabilir. Düzlük alanlarda motoru ısıtarak gaza basmanız daha uygundur.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Rektifiyede piston kafası, silindir kapağı, motor kayışları, segmanlar, krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi önemli motor bileşenleri üzerinde yenileme ve düzeltme işlemi yapılıyor.
sonuçta yenilenmiş bir motor ortaya çıktığı için rektifiye işlemi bir yenilenme işlemidir. Motorun yenilenmesi işlemi doğru bir şekilde yapılırsa motorun ömrü çok uzayacaktır. Aksi halde motorun ömrü kısalır.
Motor rektefiye işleminin kaç gün süreceği ise götürdüğünüz oto servisin yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Motorun silindir, piston, yakıt sistemi gibi parçaları incelenir ve sonrasında gerekli düzenlemeler yapılır. Bu düzenlemeler 3-5 gün içerisinde tamamlanabilir.
Geçmiş olsun motoru kim revize ettiyse yeniden baksın çok büyük miktarda yağ yakıyor motorunuz.
kesinlikle. Rektifiye edilmiş aracın motoru sıfır motor gibidir. Bilmeyen için düşebilir.
Km sifirlanmiyor.Zaten km si aracin motorunu değil ayni zamanda tüm sistemin kaç kmlik yol boyunca kullanildigini gösteriyor.Km sifirlansa 20 yasinda araca sidir motor takip 0 km olarak satarlar araçları. Öyle bir işlem yok. Sıfırlamanız mümkün değil, sıfırlasanız bile sahtekarlığa girer.
Motosiklet rodaj kilometresini belirleyen faktörlerden birisi motorun eski ve yeni olmasıdır. Yeni açılan motorlar için gerekli mesafe genellikle 1500 ile 2000 km arasında değişir. İkinci el motosikletlerde bu mesafenin 3000 km olması uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Yani 11.000 devirde redline başlıyorsa motosikletin optimum devir aralığı 5.500 devirdir. Bu devir aralığı yakıt konusunda da size yakıt sarfiyatı sağlar. Bu devirden sonraki devirlerde motorunuz yakıt olarak artış göstermeye başlar. Vites kullanımını bu devir aralığında olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Bu süreçte piston ve silindirlerin birbiri ile daha iyi uyumlu çalışması sağlanır. Eğer ki ilk zamanlarda motosiklete yanlış rodaj uygulaması yapılırsa ilerleyen zamanlarda güç kaybı oluşur ve bu güç kaybı motosikletten beklenen performansın alınamaması anlamına gelir.
Akü Konusu
Eğer motosikletin üzerinde duracaksa ve motosiklet 2 aydan uzun süre boyunca kullanılmayacaksa büyük ihtimalle akü boşalır. Hatta kullanılmaz hale gelebilir.
Eğer egzozdan mavi veya gri renkli bir dumanın çıktığını fark ederseniz motorda yağ yakımı var demektir. Motorun yağ yaktığını anlayabileceğiniz bir diğer ip ucu ise, motor üflemesi olarak bilinen ve motor kapağı açıldığında hava üfleme durumudur.
Eğer araç 3000 devrin üzerinde için çok fazla durursak çok yakar, motoru da çok zorlar. Yani bir aracı ne kadar zorlarsanız aracın motoru o kadar eskiyecektir. Eğer arabayı sakin bir şekilde kullanılırsa herhangi bir bozulma veya aksamada da bir sıkıntı yaşanmayacaktır.
Motor beyni, birçok modern araçta bulunan gelişmiş bir sistemdir. Teşhis, yakıt ekonomisi ve performans dahil olmak üzere aracın çeşitli işlevlerini kontrol etmekten sorumludur. Bu nedenle motor beyninin değiştirilmesi aracın performansını ve verimliliğini etkileyebilir. Ancak, kilometreyi sıfırlamaz.
Yargıtay tarafından açıklanan karara göre ikinci el araç kilometre düşürme işlemi, dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendiriliyor. Aracın kilometresinin düşürüldüğü tespit edilirse satıcıya 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabiliyor.
Vites pedalı ve ayak peglerine bakın, aşınmışsa uzak durun. Anahtar çok rahat giriyor ve yalama gibiyse km çoktur. Ortalama yılda 10bin km altında kullanılmaz, ona göre de anlaşılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri