Zincirli tahrik, mekanik gücü bir yerden diğerine zincirle aktarmanın bir yoludur. Genellikle bir aracın tekerleklerine, özellikle de bisikletlere ve motosikletlere güç iletmek için kullanılır. Araçların yanı sıra çok çeşitli makinelerde de kullanılmaktadır.
Triger zinciri koptuğunda krank mili ile eksantrik milinin dönme zamanlaması ve motordaki yanma süreci bozulur. Bu durumda piston ve valfler birbirine çarpar. Triger zinciri zamanında değiştirilmediği takdirde kopabilir ve motorun kısmî olarak yenilenmesi sebebiyle çok ciddi tamir masraflarının oluşmasına sebep olur.
Eksantrik zinciri , eksantrik milinin krank milinden aldığı hareketle dönmesini sağlar, böylece valf açılır. Kranktan elde edilen hareket, motorda eksantrik milini bir zincir vasıtasıyla döndürür. Zamanlama zinciri olarak da adlandırılır.
Zincir takılarak direnç yapıyorsa son hızı da düşürüyor demektir. Düzenli yağlamıyorsan daha 1000 km deki zincirde hız ve tüketimi etkiler, kısa sürede de zincir dişli takımı aşınır, kışın her yağmur sonrası veya otoyoldaki hızlı bir sürüşün ardından zincirini muhakkak tekrar yağla..
Endüstriyel Zincirlerin bir diğer kolu olan tahrik zincirleri ise kısaca güç kaynağında oluşan enerjinin aktarılmak istenen ortama iletilmesine aracılık eden zincir türü olarak özetlenebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Flayer Zincirler (yaprak zincirleri veya gerginlik bağlantı zincirleri) yüksek yük, yavaş hızda gerilim bağlantı uygulamaları olan yük kaldırma amaçlı olarak forklift ve vinçlerde kullanılan zincirlerdir. Flayer Zincirler AL ve BL AL ve BL serisi yaprak zincirleri ANSI B29.8 Amerikan standardına göre yapılır.
Zincir dişlisi, cer dişlisi veya tahrik dişlisi bir zincir, palet ya da diğer delikli ya da girintili maddeye hareket aktarmak üzere tasarlanmış, dişleri olan bir çark veya tekerlektir. 'Zincir dişlisi' adı genellikle radyal çıkıntılarının üzerinden geçen bir zincire geçtiği herhangi bir tekerleği tanımlar.
Ön dişli küçülünce hız artar. Arka dişli küçülünce hız düşer. Ön dişli büyüyünce hız düşer.
Oran büyüdükçe serilik artar, küçüldükçe de serilik azalır ve (motorun gücü yettiğince) hız artar. Örneğin : 15-42 için bu oran 42/15= 2,8 dir.
Triger Zinciri Değişmezse Ne Olur? Triger zinciri zamanında değiştirilmezse kırılma ihtimali çok yüksektir. Böyle durumlarda araç motoru duracaktır.
Gergin zincir, parçaların hızlı aşınmasına sebep olur. Motor, zincirin sıkılığını telafi etmek için daha çok çalışır ve yakıt tüketimi artar. Arka süspansiyonun daha az konforlu olmasına neden olur. Gergin zincir kopma riski yaratır.
pistonların dönüşünü motorun son vidasına aktaran organdır egzantirik zinciri. kullanıma göre kısa veya uzun sürede ömrünü tamamlar. mesala scooter larda bu ömür 40.000 kmdedir.
yada neden gevşer ? Zincirin üzerine çok yüksek miktarda çekme yükü bindiği için baklalar uzuyor ve zincirin gevşemiş oluyor. Eğer sürekli ani gaz açarsan, zinciri aşırı gergin ayarlarsan veya dandik zincir kullanırsan gevşemesi daha hızlı olur.
Zaman içerisinde triger zincirinde de esneme olabilmektedir. Bu esneme değişim vaktinin geldiğini göstermektedir. Aynı zamanda esnemeye bağlı olarak eksantrik zinciri sesi de ortaya çıkmaktadır. Değişim gerçekleşmemesi halinde bu zincir kopacak ve daha büyük sorunlara neden olacaktır.
kolay kolay kopacak bir parça değil egzantirik zinciri. motoru çok zorlamazsan sadece ses yapar, ama kopma durumunda pistonlar kırılabilir ve motor pert olur. Bildiğim kadarıyla 50 bin km ömrü var egzantirik zinciri ve paletlerinin...
Kullanım amacına göre ön ve arka dişliler ayrı ayrı değiştirilebilir. Motosiklet ön dişli ve arka dişli sabitken büyütülürse; en yüksek sürate daha düşük devirde ulaşır ve her viteste ulaşılabilecek maksimum sürat artar ancak aracın kalkış performansı düşer.
Düşük devirde daha fazla hız yapmanızı sağlar. Düz uzun yollar için ideal olabilir. Ama kalkışlar hantal ve bayır yukarı performans çok düşer. Ön dişli küçülüp arka dişli büyütmelerde son sürat azalır ivme artar.
Devir sayısının yüksek olması, elbette makinenin veya aracın daha yüksek hızlarda ve seri olarak işlem yapmasını sağlar. Fakat aynı güç değerinde olan iki motordan devir sayısı yüksek olanın torku daha düşük, devri düşük olanın ise tork üretme kapasitesi daha fazladır.
Sonuc olarak ön dişliyi büyütürsen motor hızlanır ama serilik düşer, Küçültürsen serileşir ama hız azalır.
Motorun torku nasıl arttırılır? Bu sorunun en pratik çözümü yukarıda arkadaşların bahsettiği gibi dişlilerle oynayarak motorun yere ilettiği gücü değiştirmektir. Motorun maksimum hızı arttırılmak isteniyorsa arka dişli küçültülmelidir. Motorun hızlanması (ivmesi) arttırılmak isteniyorsa ön dişli küçültülmelidir.
Cer dişlisi, palet zincirinin temas edilen plakalarıyla kavraşarak hareketi palet kayışına aktarır, burada cer dişlisinin dönel hareketi palet kayışı üzerinde doğrusal harekete dönüşür ve taşıtın doğrusal hareketi sağlanmış olur.
norelem zincir çarkları, makine yapımı sektörü ve endüstri için özel olarak geliştirilir. Bu nedenle zincir çarkları birçok standart boyutta ve tipte doğrudan çevrimiçi olarak web mağazasından satın alınabilir. norelem zincir çarkları dayanıklı, sağlam, uzun ömürlüdür ve DIN /ISO 606 standardına göre üretilmiştir.
Zincir dişli, bir zincirin dişlilere veya kasnaklara sarılarak gücün iletimini sağlayan bir mekanizmadır. Zincir dişli sistemi, bir veya daha fazla dişli kasnağın bir zincire geçmesiyle çalışır. Bu sistem, genellikle yüksek güç aktarım kapasitesi gerektiren uygulamalarda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri