Denizde yüzmek havuzda yüzmekten çok daha kolaydır. Tahmin edebileceğiniz gibi bunun nedeni deniz suyunun tuzlu olmasıdır. Bu yüzden de denizin kaldırma kuvveti havuz suyunun kaldırma kuvvetinden daha büyüktür. Bu sayede denizde batmamak için fazladan efor sarfetmez, kolayca yüzebiliriz.
Profesyonel anlamda yüzme öğrenme ve yüzme tekniklerini geliştirmek için mutlaka profesyonel bir havuzda eğitim almalısınız. Denizde mi yoksa havuzda mı su üstünde durmak daha kolaydır? Sorusuna cevap tabi ki denizdir. Bunun nedeni ise suyun kaldırma gücü tatlı ve tuzlu su faktörüdür.
EN TEMİZ HAVUZ BİLE DENİZDEN DAHA KİRLİ
Ancak en temiz havuz bile denizden daha kirlidir. Dolayısıyla ailelere tatildeyken havuz yerine denizi tercih etmelerini öneriyoruz. Deniz suyunun sağlık açısından birçok faydası vardır; denize giren bir kişi sonraki kış daha az sayıda enfeksiyona yakalanır" dedi.
Nedeni ise: Denizde tuzlu su çoktur. Ama havuzda tatlı su vardır.Tatlı suyun yoğunluğu tuzlu suyun yoğunluğundan daha az olduğu için bizi fazla kaldırmaz.Bu yüzden de tuzlu su bize kaldırma kuvveti uyguladığı için denizde daha kolay yüzeriz.
Tuzlu suda yüzmek daha kolaydır.
İlgili 26 soru bulundu
İlk akla gelen cevap, tatlı suyun tuzlu sudan daha az yoğun olmasından ötürü insanların su yüzeyinde daha zor kaldığıdır. Gerçekten de birçok gölün yüzeyi, normal şartlar altında yaklaşık 997.5 kg/m3 yoğunluğa sahiptir. Deniz suyu ise ortalamada 1027 kg/m3 yoğunluğa sahiptir.
Bir Saat Yüzmek = 500 Kalori
Ama havuz suyunun kaldırma kuvveti çok daha az olduğu için havuzda yüzmek biraz daha zorlaşıyor. Öte yandan denizde tuz nedeniyle yüzmek daha kolay ancak dalga faktörü devreye giriyor ve işler az da olsa zorlaşıyor. Kısaca dalgasız denizle kıyaslanınca havuz daha fazla kalori yaktırıyor.
Yani, deniz suyu, içindeki tuzun sağladığı ekstra yoğunluk nedeniyle, aynı hacimdeki tatlı suya (örneğin havuz suyu) kıyasla bir cisme daha fazla kaldırma kuvveti uygular. Bu, yüzme sporcularının denizde havuza göre daha kolay yüzebildikleri anlamına gelir.
Yüzme ile sırt, omuz ve kol kaslarının çalışmasıyla beraber duruşu etkileyecek kaslar güçlenir. Bu sayede yüzme sporu duruş bozukluğunun giderilmesinde önemli bir yere sahiptir. Yüzmenin fizyolojik faydalarından bir diğeri ise solunum sistemi üzerindeki olumlu etkileridir.
Yüzme Su Üstünde Durma
Fiziksel olarak suya karşı bir direnç oluşturmadıkça su üzerinde rahatça kalabilirsiniz. Herhangi bir fiziksel hareket yapmadan sadece dikey bir duruş pozisyonu oluşturarak sadece nefes egzersizleri ile su üzerinde dilediğiniz kadar kalabilirsiniz.
Yüzme en kolay akarsu, dere, havuz vb. alanlarda değil de denizde öğrenilir. Çünkü tuzlu suyun kaldırma kuvveti vardır. Bu da her zaman yüzme bilmeyenlere yardımcı olur.
Panik, kaygı ve endişe gibi olumsuz duygular su üzerinde kalmayı engeller. Yüzme elbette bireysel çabayla da öğrenilebilir. Ancak panikten kaynaklanan boğulma tehlikesi de var olduğundan, yüzme eyleminin, boyu geçmeyen derinlikte havuzlarda öğrenilmesi daha uygundur.
Deniz suyu çeşitli vitaminler, elementler, mineral tuzlar, mikroorganizmalar ve amino grup asitler ihtiva eder. Tüm bu bileşenler insan vücudu için oldukça faydalıdır. Deniz suyu antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bu sayede enfeksiyon, mantar, mikrop ve bakterilerle savaşır.
Yüzme bilmeyen kişiler havuza giremez. Havuza girmeden önce ayak havuzunun kullanılması zorunludur.
Duş Alarak Vücudunuzdan Mikroorganizmaları Uzaklaştırın
Ancak havuz suyuyla temas ettiklerinde suyu kirleteceklerdir. Su ile basit bir duş alarak, bu maddeleri vücudunuzdan atabilir, böylece yüzmeye başladığınız havuz suyunu kirletmemiş olursunuz.Bu, havuzun çok daha uzun süre temiz kalmasına yardımcı olur.
Haftada en az 3-4 kez yüzerek, vücuttaki yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırabilirsiniz. Her seansı en az 30 dakika süreyle planlayarak maksimum fayda elde edebilirsiniz. Yüzme ile kilo verme sürecinde sağlıklı bir beslenme planı da önemlidir.
Sürekli suda kalındığında örtü tabakasında zedelenmeler olabilir. Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir.
Her gün yüzülebilir
Serbest, kurbağalama, sırtüstü veya kelebek gibi tercih edilen stillerde yüzülebilir. Mesafe kişinin kondisyon seviyesine göre değişebilmektedir.
Yüzmenin doğrudan kardiyovasküler sistem üzerinde etkileri görülür. Yüzme kalp, damar ve akciğerlerimizin daha etkin kullanılmasına olanak sağlar. Yapılan araştırmalar düzenli yapılan yüzmenin diğer kardiyovasküler egzersizler gibi ölüm riskini düşürdüğünü göstermektedir.
Yumuşatır ve hacim ekler
Deniz suyunda bulunan iyot ayrıca saçlara, özellikle yağlı saçlara yardımcı olur. Bu element yumuşaklık ve hacim sağlayacaktır, bu nedenle deniz suyunun saçlarımız üzerindeki faydalarından yararlanmak istiyorsak, sık sık denizde yıkanmak uygundur.
Başka bir deyişle, içilen her 1 litre deniz suyu, vücudun yarım litre su kaybetmesi anlamına gelir. 1952 yılında Alain Bombard adlı bir doktor, “Gönüllü Kazazede” adını verdiği bir deney yapmıştır.
DENİZ SUYU HASTA EDER Mİ? Eğer yüzerken dikkatsiz davranıp su yutarsanız ya da gözlerinizden veya açık bir yaradan size temas edecek patojenlere maruz kalırsanız, gastroenterit (genellikle bakteri veya virüsün neden olduğu mide ve bağırsak iltihabı) veya solunum yolu gibi enfeksiyonlar ile hastalanma şansınız vardır.
Yüzerken vücudunuzdaki tüm kaslar harekete geçer ve her an aktif olarak çalışır. Böylelikle aynı anda hem kol hem karın hem de bacak kaslarınız güçlenir. Üstelik suyun direncine karşı kuvvet uyguladığınız için diğer egzersizlere göre yüzmenin faydası daha fazladır.
Yüzmenin vücudu şekillendirmesi mümkündür. Yüzmek tüm kas grupları üzerinde etkili olur. Yağ yakımı konusunda vücudu destekleyen önemli spor dallarından biridir. Bu sebep ile de yüzerken kilo kaybetmek ve vücudu şekillendirmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri