Motto kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu sözlüğünde de "Düstur, özdeyiş, slogan" karşılıklarıyla verilmiştir.
İlk Anlamı: Kişinin hayat felsefesini belirleyen söz ya da özdeyiş. Örneğin: ''başarıya giden yolda çekilen cefa kutsaldır'' sözü birçok kişinin mottosu olabilir. Bu sözü mottosu belirleyen kişiler mücadeleden asla vazgeçmez ve ne kadar zorlanırsa zorlansınlar pes etmezler.
Motto, Türk Dil Kurumu sözlüğünde de "Düstur, özdeyiş, slogan" olarak anlam bulmuştur. Motto kelimesi İngilizce dilinden dilimize geçen sözcüklerden biri olup Türkçe cümleler içinde de İngilizce anlamı ile kullanılıyor.
Motto Nedir? Motto, İtalyanca kökenli bir kelimedir ve 'parola, özlü söz, vecize, arma simgesi' gibi anlamlara gelir. Bir kurumu, kuruluşu veya kimliği tanımlayan bir deyiştir ve genellikle amaçlarını kısa ve öz bir şekilde ifade eder.
Türkçe'ye sonradan dahil olan kelimelerden biri de motto kelimesidir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre; Motto kelimesi özdeyiş, slogan anlamına gelmektedir. İtalyancadan dilimize geçen Motto kelimesinin kökeni ise Latince Muttire sözcüğünden gelir.
İlgili 16 soru bulundu
Motto kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu sözlüğünde de "Düstur, özdeyiş, slogan" karşılıklarıyla verilmiştir.
Motto sözcüğü İtalyancadan gelir ve kökeni Latince muttire yani "mırıldanmak, söylenmek" anlamındadır.
Slogan, bir düşünceyi kolay hatırlanıp tekrarlanabilir bir şekilde ifade eden kısa ve çarpıcı söze verilen isimdir. Çapıcı söz ya da motto olarak da tanımlanır. Kurumun amaç ve araçlarını özlü bir şekilde tanımlayan deyiş ya da söz şeklinde de tanımlanabilir. Motto kelimesi İtalyancadan dilimize geçmiştir.
Türk Dil Kurumu açısından şiar kelimesi, 'Duyuş, düşünüş ve inançta olan ayırıcı özellik,' biçiminde ifade edilmektedir. Aynı zamanda ülkü ya da düstur şeklinde de kullanılır.
bir kitabın başına, yazarın uygun bulup seçtiği, yapıtın niteliğine uygun söz. bir düşünceyi veya bir önermeyi belirten açıklayıcı özlü söz.
Misyon kelimesi, kelime anlamı olarak görev demektir. Daha çok bir şirketin, kurumun ya da kuruluşun neden var olduğunu, varoluş nedenini, hangi görevleri gerçekleştirmek üzere kurum personelinin bir araya geldiğini ifade etmek için kullanılır.
Totem, bazı ilkel klan ve kabilelerden, onların atası sayılan hayvan veya bitkiye verilen isimdir. Bu totemleri kutsal sayan dini/felsefi görüşe ise Totemizm denmektedir. Bu sözcük kabile dilinde nişan veya âlamet anlamına gelir. Ayrıca totem Panama, Brezilya ve Orta Afrika da kullanılan bir kısaltmadır.
Slogan (Motto), bir şirketin, ürünün veya markanın özünü yakalayan kısa ve öz bir ifadedir. Şirketin kimliğinin çok önemli bir parçasıdır ve ilkeleri ve misyonu için kısa bir yol görevi görür. İyi bir slogan akılda kalıcıdır, akılda kalıcıdır ve markanın ana avantajlarını ve değerlerini etkili bir şekilde iletir.
Türk Dil Kurumu sloganı, “Bir düşünceyi kolay hatırlanıp tekrarlanabilir bir biçimde ifade eden kısa, çarpıcı söz” olarak tarif eder. İkinci bir tarifle de “Kimlik, topluluk, örgüt, kurum veya kuruluşun amaç ve araçlarını özlü bir biçimde tanımlayan deyiş veya söz” diye açıklar.
Slogan TDK'ya Göre Nasıl Yazılır? TDK' ya göre slogan kelimesi 'slogan' şeklinde doğru yazılmaktadır. Bir amacı veya düşünceyi anlatan kısa sözcük grubu veya sözler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dilimize İngilizce'den geçen bu sözcük "ruh hali, mizaç, hal, anlık ruh durumu" anlamlarına gelir. İngilizce'de mood olarak yer alan ve Türkçe'ye de bu şekilde geçen bu sözcük, dilimizde tek o ile "mod" şeklinde telaffuz edilir. Kişinin anlık ruh değişimi için bu kelime kullanılır.
Sözlükte “bilmek, hissetmek” anlamındaki şi'r (şa'r) kökünden türeyen şiâr (şaîre, çoğulu şeâir) “ayırıcı özellik, nişan, alâmet” mânasına gelir.
Şiar edinmek ile alakalı olarak benimsemek, ilke olarak kabul etmek açıklamaları ifade edilebilir. Bir takım ayırıcı özellikleri benimseyerek bunu ilke haline getirme işlemi şiar edinmektir.
bilen, farkinda olan, halklarin uyanisi gibi bir anlami var * . kürtce uyanik demektir.
Dünya çapında ses getiren uluslararası sponsorluklar. THY, 2013'te dünyada en fazla noktaya uçan hava yolu şirketi oldu. Mottosunu "Dünya Daha Büyük Keşfet" olarak değiştiren şirket, bunu Kobe Bryant ve Lionel Messi'nin rol aldığı yeni reklam filmiyle duyurdu.
Motto, etinin ürettiği ve kısa süre raflarda kalmasına rağmen çok sevilen bisküvisiydi. Yeterli talep olmadığı için üretimden kaldırılmış, hata yapılmıştır.
Buna göre slogan / motto: bir kurumun ve kuruluşun amaçlarını genel anlamda tanımlamak için kullanılan kelime ya da söz öbeğine denir. Bu söz ya da söz öbeği slogan olarak adlandırılabileceği gibi diğer bir anlamıyla yani “motto” olarak da ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri