Sonuç: SWI sekansı, anatomik detay kaybı olmaksızın yavaş akımlı vasküler lezyonlar, mikro-makro kanamalar, mineral birikimini saptamada, kranial kitlelerin iç yapısını anlamada ve serebral enfarktlarda hemorajik transfor- masyonu saptamada duyarlı yeni bir MR sekansıdır.
Kranial MR, en basit tanımıyla Beyin MR çekimi olarak ifade edilebilmektedir. Kranial MR neden çekilir? Beyinde şüphe edilen herhangi bir sorunu veya hastalık durumunu tespit etmek amacıyla kullanılır.
SWI ile beyin tümörleri, trau- ma, vasküler malformasyonlar ve beyinde demir birikimi gösterilmektedir. T2 perfüzyon MR'da ise damarlardan geçen gadoliniumun neden ol- duğu inhomojeniteye bağlı sinyal kaybı ile doku perfüzyonu hakkında bilgiler edinilmektedir.
Yukarıda bahsettiğimiz beyin MR'ı çekimi sonlandığında, damar yoluyla “kontrast madde” vücuda verilir ve beyin MR'ı çekimi tekrar başlar. Bir başka değişle normal beyin MR çekiminin hemen ardından ilaçlı beyin MR'ı çekimi başlar. Çekilen MR, uzman radyologlar tarafından detaylı olarak incelenir.
Beyin emarı bölgede meydana gelen tüm sorunları net bir şekilde gösterir. Genelde 15-45 dakika süren emar çekiminde bazı durumlarda 45 dakikadan uzun çekimler de görülmektedir. Bu sebeple çekime girmeden önce doktorunuzla detaylı bir görüşme yapmanız oldukça önemlidir.
İlgili 37 soru bulundu
İlaçlı MR hangi durumlarda çekilir? Omurilik ve beyin görüntülenmesinde sıklıkla kullanılır. Anevrizma, beyin hasarı tespiti, kanser tespiti, MS tespiti, omurilik yaralanmaları, felç riski, göz sorunları, iç kulak sorunlarında kullanılır.
Sonuç: SWI sekansı, anatomik detay kaybı olmaksızın yavaş akımlı vasküler lezyonlar, mikro-makro kanamalar, mineral birikimini saptamada, kranial kitlelerin iç yapısını anlamada ve serebral enfarktlarda hemorajik transfor- masyonu saptamada duyarlı yeni bir MR sekansıdır.
Kontrastsız MR Nedir? Kontrast madde enjekte edilmeden çekilen işleme kontrastsız MR denir.
Difüzyon MR sayesinde, kafatası içerisinde yer alan kistik yapılar birbirinden ayırt edilebilmekte, tümöre bağlı gerçekleşen omurga basısı nedeniyle oluşan kırıklarda ise iyi huylu ve kötü huylu tümör incelemesi yapılabilmektedir. Ayrıca, MS hastalığında aktif plak ayrımında da difüzyon MR kullanılabilir.
Beyin MR, beyinde oluşan tümörlerin, felç, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını tespit etmek için yararlanılır. Aynı zamanda hipofiz bezi, beyin damarları, göz, iç kulak organlarının hastalıklarını değerlendirmede en duyarlı yöntem olarak kullanılır.
Çağımızın en korkulan hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alan Alzheimer'da erken teşhisin önemi büyük. Ailesinde Alzheimer görülen 50 yaş üstü kişilerin yılda bir kez beyin check-up'ı yaptırması gerektiğini belirten uzmanlar, sosyal ilişkilerin önemine dikkat çekiyor.
Bu sebeple hasar gören beyin dokusu (enfarkt = inme), difüzyon MR ile hassas bir şekilde görüntülenebilir. Üstünlüğü, görüntülerin çok hızlı bir şekilde elde olunulması ve kontrast maddeye gerek duyulmamasıdır.
Çekim esnasında oldukça hareketsiz olmak gerekmektedir. Özellikle çekim yapılan bölümün yani başın hiç hareket etmemesi çekimin kalitesi açısından çok önemlidir. Bazı çekimlerde nefes tutulması da gerekmektedir, teknisyenin komutuyla nefesin tutulması ve bırak komutunu alınana kadar bırakılmaması gerekmektedir.
180°RF darbesi sonrası bu sinyalin tekrar kazanıldığı ve TE süresinin sonunda, yani sinyal kaydının yapıldığı sırada maksimum ol- duğu görülmektedir.
Bugüne kadar sadece şüphe edilen bölgeler için uygulanan MR, özel bir yazılımla, tüm vücudu tek seansta tarayabilecek bir hale getirilmiştir. Bu yöntem, beyin ve boyun da dahil olmak üzere vücut içindeki birçok organdaki tümörlerin büyümeden ve yayılmadan erken dönemde teşhis edilmesini amaçlıyor.
Vücutta en çok hidrojen içeren yağ ve su MR'da birbirinden farklı davranış gösterirler. Örneğin T1 ağırlıklı sekanslarda yağ dokusu parlak iken, su dokusu koyu tonda izlenir. T2 ağırlıklı sekanslarda ise hem su hem yağ dokusu parlak tonda izlenir.
Difüzyon MR beyin dokusunun incelenmesini sağlayan protonların yani hidrojen atomlarının hareketlerini izleyen ve bunun için bu görüntüleri ekrana yansıtan bir tetkik biçimidir. Beyin dokusunda oluşan hasarın MR yöntemi ile büyük bir hassasiyetle ayrıntılı ve detaylı olarak incelenmesi yöntemidir.
Mr; hastalara hiçbir şekilde zarar vermeyen, belli başlı dokulardan görüntü alınmasına yardımcı olan bir görüntüleme şeklidir. Kranial MR aslında beyin emarı olup beyinde meydana gelen kitle ve hasarların teşhisinde, beyin damarlarında oluşan problemlere tanı koymak amacı ile istenmektedir.
Subaraknoid kanama (SAK, Subaraknoid hemoraji), araknoid membran ile beyni çevreleyen pia mater arasındaki alan olan subaraknoid boşlukta meydana gelen kanamalardır. Bilgisayarlı tomografide beynin bazal yapıları arasındaki subaraknoid alanda beyaz renkte görünen subaraknoid kanama izlenmektedir.
“Kranial MR” yani Türkçe adıyla beyin MR'ı da çeşitli bazı hastalıkların değerlendirilmesi için istenir. Genel olarak beyin tümörlerinden kuşkulandığı durumlarda istenen beyin emarı, aynı zamanda nedeni bilinmeyen baş ağrılarında, nörolojik bazı incelemelerde de istenmektedir.
Ortalama 7 ile 9 dakika arasında süren ilaçlı beyin MR'ı tamamlanmış olur.
Kontrast madde enjekte edildiği için çekim sonrasında bu maddenin vücuttan atılması gerekmektedir. Bunun için hastanın eğer bir sağlık problemi bulunmuyırsa bol miktarda su tüketmesi tavsiye edilebilmektedir.
ilaçlı MR çekimi dokuların detaylı olarak görüntülenmesinin gerektiği özel durumlarda istenir. Genellikle dokularda meydana gelen anomalilerin tam olarak anlaşılması için çekilir. ilaçlı çekim sırasında hastaya damardan kontrast madde enjekte edilir. Bu süreç nedeniyle normal MR çekimine göre daha uzun sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri