Mr çekimi sırasında dikkat isteyen bazı hususlar vardır. Hastanın üzerinde metal eşyanın bulunmaması, hastaya çekime uygun önlük giydirilmesi, hastanın çekim anında hareketsiz kalması ve bazı durumlarda hastanın nefesini tutması dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
Bazen çekimden önce bir elbise veya önlük giyilmesi istenebilir. Önlük giyilmesi gerekmiyorsa, metal fermuar, bağlantı elemanları, düğmeler, balenli sütyen, kemer veya toka içermeyen giysiler tercih edilmelidir. Kapalı alan korkusu olan hastalar işlemden önce doktorlarından hafif bir yatıştırıcı ilaç isteyebilirler.
Çekim süresi boyunca hastadan hareketsiz kalması istenecektir. En küçük bir hareketin görüntülerde bozulmaya neden olacağı da hasta tarafından bilinmelidir. Dövme ve kalıcı makyaj MR görüntülerini bozabilir.
Ayrıca işlemden önce 4-8 saat öncesine kadar katı yiyecek tüketilebilir. Fakat aç gelinmesi daha uygun olur. İşlemden önce su içilebilir. Eğer kardiyak MR yapılacaksa işlemden önce 2 saat yemek yenmemeli.
EMAR öncesinde, genel olarak aç ya da susuz kalmanıza veya özel bir ilaç kullanmış olmanıza gerek yoktur. Bazı EMAR tetkikleri için hastaya önceden bir EMAR kontrast ilacı reçete edilir; size de reçete edilmişse lütfen bu kontrast ilacı tetkike gelirken yanınızda getiriniz.
İlgili 34 soru bulundu
Çoğunlukla işlemden önce 6 saat boyunca yemek yememeniz gerekir ancak su içilebilir. Kardiyak MR işlemi yapılacaksa, işlemden önceki 2 saat boyunca yemek yememelisiniz.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Kontrast madde enjekte edildiği için çekim sonrasında bu maddenin vücuttan atılması gerekmektedir. Bunun için hastanın eğer bir sağlık problemi bulunmuyırsa bol miktarda su tüketmesi tavsiye edilebilmektedir.
Emar taramasının yapıldığı gün, üzerinizde metal eşya ve metal içeren (çıtçıtlı body gibi) eşyaları giymemeniz önerilir. Hastanede tüm metal eşyalarınızı ve aksesuarlarınızı çıkarmamız gerektiği gibi kıyafetleriniz yerine de hastane önlüğü giymeniz gerekmektedir.
Hastalar cihaza ve cihazın bulunduğu odaya girmeden önce tüm metal eşyalarını çıkarmalıdır. Cihaz manyetik dalgalarla çalıştığı için küpe, yüzük, saat, fermuar, sutyen kopçası gibi metal parçalar tehlikeye yol açabilir.
MR güvenli bir görüntüleme yöntemidir. Emar görüntülemesi sırasında yüksek gürültü yaşanabilir.
MR cihazı dev bir mıknatıstan oluşmaktadır x ışınları kullanmaz, elektromanyetik ve radyo dalgaları ile görüntüleme yapar. İnceleme sırasında hasta cihaz masasına yatırılmakta ve dev mıknatısın içinde bulunan tünele masa ilerletilmektedir. İnceleme sırasında mutlaka hareketsiz durmanız gerekmektedir.
Amalgam dolgular, metal diş telleri, metal içeren porselen dişler ve bazı takma dişler MR cihazının taramasını engelleyecek ferromanyetik malzemeler içerebilir.
MR cihazında yüksek miktarda mıknatıs bulunması sebebiyle metal protez, kalp pili, metal kalp kapakçığı, beyin damarlarına klip tıkılmış kişiler ve iç kulak protezi bulunan hastalar, dişinde diş teli olan hastalarda, emar uygulanmaz. Doktora bu konularda bilgi vermek gerekir.
MR çekimiyle yüzde yüz sağlam insanlarda her zaman bir anormallik çıkması söz konusu değil. Eğer bu olsaydı o zaman hiç normal MR olmamış olurdu. Her sağlıklı, şikâyeti olmayan insanın MR'ını çekmek, orada mutlaka bir patolojik bulgu çıkacağı anlamına gelmiyor.
Diz MR Çekilirken Kıyafetler Çıkarılır mı? Emar operasyonu, radyo dalgaları kullanılarak manyetik bir alan içerisinde çekilmektedir. Bu manyetik alan çok kuvvetli olup, metal tüm parçaların hareket etmesine neden olmaktadır. Bu nedenle kıyafetlerinizde metal tüm parçalar görüntülerin bozulmasına neden olacaktır.
Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.
Emar sonuçları çıkma süresi 1 gün ile 3 gün arasında değişebilir. İlaçlı emarın hangi durumlarda ve aciliyet durumuna göre çıkam süresi değişmektedir. Devlet hastanesinde emar çekimi sonrası, sonuçların çıkması daha uzun sürebilir. Ancak Özel Avicenna Ataşehir Hastanesi'nde emar sonuçları aynı gün çıkmaktadır.
Tomografi görüntüleme tekniğinde x ışınlarını yani radyasyonu kullanırken, Manyetik Rezonans (MR) görüntülemede manyetik alanlı radyo dalgalarını kullanır.
Ancak ilaçlı madde kullanımı sonrası yan etkiler tek bir ilaçla kontrol altına alınabilmektedir. Kontrast madde kullanımı sonrası; deri döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi görülebilir. Emar taraması öncesi sakinleşmeniz gerekiyorsa, sedasyon veya anestezi uygulanabilir.
Gadolinyum kontrast maddenin riskleri nelerdir? Gadolinyum kontrast maddesi çoğunlukla güvenli bir maddedir. Yan etkiler ya da reaksiyonlar nadir olarak meydana gelir. Böbrek fonksiyonu olan hastalara enjekte edilen bu madde, 24 saat içinde idrar yoluyla dışarı atılır.
Emar çekileceği bölgeye ve emar işlemini yapacak olan hastanenin kalitesine bağlı olarak emar işleminin fiyatlandırılmasının 250 TL ile 2500 TL arasında değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
Gürültünün etkisini azaltmak için hastaya tetkik süresince kulaklık takılarak müzik dinletilmekte, böylece çekim esnasında gürültünün oluşturduğu rahatsızlık azaltılmaktadır. Gürültüsüz çalışan MR cihazı yoktur; ancak sesi özel izolasyonlar ile azaltmak mümkündür.
Beyin emarı hangi durumlarda çekilir? Kranial mr; inme, beyin tümörleri, felç, beyin yapısının gelişiminde sıkıntıların tespit edilmesi, ms tanısında, demans hastalığı teşhisinde ve baş ağrılarında çekilmektedir. Kranial mr duyarlı bir uygulama olup yaklaşık 10 ila 20 dakika gibi bir sürede tamamlanan bir işlemdir.
Açık MR makinesi, kapalı MR makinesine kıyasla daha büyük bir açıklık sunar ve hastaların baş ve ayak bölgesinin açık olduğu bir ortamda görüntüleme işlemi yapar. Bu açıklık, hastaların kapalı MR'den kaynaklanabilecek klostrofobik duygulardan kurtulmasına ve daha rahat bir deneyim yaşamalarına olanak tanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri