çok ve boşuna para harcayan, tutumsuz, müsrif.
Müsrif kelimesi anlam olarak, elinde bulunan herhangi bir şeyin kıymetini bilmeden ölçüsüz bir şekilde harcama yapan insanlar olarak açıklanmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre müsrif kelimesi, tutumlu olamama ve ziyan etme anlamında ifade edilmektedir.
Müstevli Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Bir Yeri İstila Eden, Yönetimi Altına Alan (Kimse, Devlet, Ordu Vb.)
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Müşerref kelimesi, ''teşrif'' kökünden türetilmiştir. Teşrif etmek, birisini onurlandırmak ve şeref vermek anlamına gelirken, müşerref sözcüğü de şerefli demektir. Bu kelime genellikle biriyle tanıştıktan sonra nezaket ifadesi olarak kullanılır.
Müsamahakar kelimesi, Osmanlıcadan günümüz modern Türkçesine gelmiş olup kendisine yapılanları tolere edebilme durumu yüksek olan kişiler için kullanılmaktadır. Müsamaha gösteren, sabırlı ya da ayrıcalık göstermemesi gereken olaylara ayrıcalık tanıyan kişiler için kullanılan bir sıfattır.
İlgili 16 soru bulundu
Türkçedeki kullanımıyla müsâmahâ, hoşgörü ve anlayışla yaklaşma, affetme veya yumuşak davranma eylemini ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müsamaha, bir kişinin hata veya kusurları karşısında hoşgörülü, anlayışlı ve affedici bir tavır sergileme anlamını taşır.
Müsamaha göstermek, "anlayış göstermek" demektir.
"Şerf" kökünden türetilmiştir ve "şerefli, saygın" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla müşerref, saygın, onurlu ve yüksek bir statüye sahip olan kişiyi ifade eder.
Sözlükte “şereflendirme, bir kimsenin ziyaretiyle bir yeri veya kişiyi şereflendirmesi” anlamındaki teşrîf kelimesinin çoğulu olup “protokol/merasim” mânasını XVIII. yüzyılda kazanmıştır. Bazı İslâm devletlerinde hil'atle aynı anlama gelen teşrif kelimesi Osmanlı Devleti'nde de benzer şekilde kullanılmıştır.
(Ar. eѕr – uѕret “hadis nakletmek, rivâyet etmek”ten me'sūr > me'sūre) (Haber vb. için) Rivâyet edilen, rivâyet yoluyle gelen, nakledilen: “Ed'iye-i me'sûre: Rivâyet yoluyle Hz. Muhammed'den gelen duâlar.”
Ahval, hal kelimesinin çoğulu anlamına gelir. Haller, olaylar, durumlar gibi çeşitli manalarda kullanılır. Başka anlamları olarak vaziyetler ve davranışları ifade etmek için kullanılmasıdır.
İşte Türk Dil Kurumu'na göre Müsevver isminin anlamı; Çevresine sur, duvar çevrilmiş, korunmuş.
1. Bir şekle konulmuş, şekil, sûret verilmiş. 2. Şekli, yapısı gösterişli, iri, heybetli [Alay yollu da kullanılır]: Mağrûr u müşekkel ü bahâdır (Abdülhak Hâmit).
peygamberliğini ilan ettikten sonra müşrik kelimesi kullanılmaya başlanmıştır. Allah'a karşı gelen, başka ilahlar edinen ya da kendi yaptığı putlara tapanlara müşrik denilmiştir. Allah'tan başka varlıklara inanmak şirk olarak adlandırılır. Allah'a şirk koşanlar da müşriklerdir.
Peki, riyakar nedir ve ne anlama gelir? İşte, riyakar kelimesinin anlamı hakkında detaylı bilgiler. Riyakar kelimesi Arapça kökenlidir. Bu kelime, sıfat, ikiyüzlü, aldatma ve riya vb. kaçınılması gereken ve herkesin kaçınması gereken, topluma aykırı, insanlığa aykırı ve dine aykırı davranış vardır.
Kulun bütün davranışları ve sözlerinde sadece Allah'ın rızâsını gözetmesi anlamında ahlâk ve tasavvuf terimi.
Dilimize Arapçadan geçen teşrif kelimesi, şeref sözcüğünden türetilmiştir. Şeref, haysiyet ve onur anlamına gelirken, teşrif etmek, onore etmek ve şeref vermek demektir. Kelime bir yere gitmek ve gidilen yerdeki konukları mutlu etmek anlamında da kullanılır. Teşrif eden kişilere ise müşerref denir.
(ﻣﺘﺸﻜّﺮ) sıf. (Ar. teşekkur'den muteşekkir) Teşekkür eden, teşekkür borcu olan, minnettar.
Türk Dil Kurumuna bakıldığında müşterek kelimesi aynı şekilde 'ortak' anlamı taşımaktadır. Yapılan bir işin içerisinde 2 kişinin yaşadığı ortaklık olarak da dile getirilebilir. Örneğin 'hayat müşterektir' kelimesi içerisinde burada müşterek ortak bir yaşam içerisinde gitmesi gereken durumu anlatmaktadır.
Sevda-i Müşerref, kıymet verilen ve el üstünde tutulan kimse olarak özetlenebilirken, Ahval-i Pür-i Giryan ise sevgilisine ulaşamayan ya da sevgilisinden ayrılmış kimse olarak açıklanır.
İşte bu konuda hakkında detaylar. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında mütevazı 'Alçak gönüllü ve gösterişsiz' kişiler olarak bilinmektedir. Herhangi bir durum ya da bir olgu karşısında alçak gönüllü davranan kişiler adına bu kelime kullanılır.
Buna göre dinî tolerans, kilisenin huzurunun bozulmaması veya benzer bir menfaat gözetilmek suretiyle belli kötülüklerle mücadele etmek yerine onlara karşı sabretmeyi, diğer bir ifadeyle iki kötülükten ehven olanı tercih etmeyi ifade etmektedir.
Kelime olarak «görmezliğe gelme, aldırmama, bir kabahatlıya karşı şiddet göstermeyip geçivermek» (1) mânalarına gelen «müsa- maha»yı hoşgörü ve tolerans diye de ifade edebiliriz.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Sayfiye kelimesi sayfi sözcüğünden türetilmiştir. Sayfi yaz anlamına gelirken sayfiye kelimesi, yalnızca yaz mevsimine mahsus olan demektir. 16. yüzyılda literatüre giren bu kelime, günümüzde daha çok yazlık anlamında kullanılır.
“Hoşgörü”, diğer bir ifadeyle “müsamaha”, sevgi temeline dayanan ahlâkî bir erdemdir. “Hoş görmek; kolaylık göstermek, iyi karşılamak, ayıplamamak, hatayı görmezden gelmek, kırıcı ve aşağılayıcı olmamak, affedici olmak, kendi anlayışımıza aykırı olan görüşleri sabırla karşılamak” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri