Mısır örneklerinin, kuruma eğrisi incelendiğinde kuruma süreleri doğal ortamda günes altında taneli olarak kurutmada ortalama olarak 55 gün sürerken gölgede kurutmada ortalama olarak 65 gün olarak tespit edilmistir.
Ekilen mısır türüne göre değişiklik gösterse de mısır ortalama 80 – 130 gün aralığında sonuç gösteriyor. Toprak ısısının ortalama 10 derece olduğu tarihte ekilen mısır, ortalama 10 gün içerisinde çimlenmeye başlıyor. Ana ürün olarak ekilen mısır Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilebiliyor.
FAO-100 grubunda yer alan çeşitler çok erkenci, genellikle 70-75 günde olgunlaşmasını tamamlarlar. FAO-800 grubunda yer alanlar ise, çok geçci, yaklaşık 140 günde olgunlaşmalarını tamamlarlar.
Kurutmanın amacı; Tahıl üretim verimliliğini arttırmak, ekim alanlarından daha fazla yararlanmak, hasat sonrasında yüksek nem oranına sahip tahılın bozulmadan uzun süre saklanabilmesi için, küf ve çürümeden meydana gelen kayıplarla, zararlı böceklerin etkilerini azaltmaktır.
Bahçeden kopardığımız mısırların kalın yapraklarını koparıp ince 2-3 yaprağını üzerinde kalacak şekilde soyuyoruz. Kaynar suda 2 dk haşlıyoruz. Mısırları çıkarıyoruz. 2 mısırın üzerinde kalan yaprağını birbirine bağlayıp ipe kuruması için asıyoruz. Kuruyunca kaldırıp kilerimizde duvara asıp saklıyoruz.
İlgili 21 soru bulundu
Kurutmanın amacı;
Tahıl üretim verimliliğini arttırmak, ekim alanlarından daha fazla yararlanmak, hasat sonrasında yüksek nem oranına sahip tahılın bozulmadan uzun süre saklanabilmesi için, küf ve çürümeden meydana gelen kayıplarla, zararlı böceklerin etkilerini azaltmaktır.
Pişen mısırların suyu süzülür. Soğuduktan sonra varsa mısır taneleyicisi ile yoksa bıçak yardımıyla dikkatli bir şekilde tanelere ayrılır. Ardından buzdolabı poşetine koyularak derin dondurucuya atılır. Poşete koyarken tane tane olmasına dikkat edin.
Bu mısırı bu saatten sonra sulasak da bir şey olmaz. Verim yarı yarıya düştü” diye konuştu. Mısırın susuzluktan hasat döneminden önce kuruduğunu söyleyen Bekir Balçık ise “Şu anda mısırımız kurumuş durumda.
Toprak isteği bakımından derin yapılı, tın, mili tın ve killi tın topraklarda iyi bir kök gelişmesi göstererek bir dekarlık alanda (1000 m2) yüksek dane verimi (1400-1800 kg) almak mümkündür. Mısır bitkisi fazla su tükettiği için toprağın su tutma özelliği iyi olmalıdır.
İster tanelerine ayırın, ister bütün dolarak buzdolabı poşetine koyun. Buzdolabında saklama ömrü çok kısa olan mısırın çabuk tüketilmesi gerekir. Mısırları ister bütün ister ayıklanmış olarak, hava almayacak şekilde buzdolabı poşetine yerleştirin. Buzdolabı ömrü çok kısa olan mısırın çabuk tüketilmesi önerilir.
Mısır bitkisi, su ihtiyacına göre yaklaşık 2 günde bir sulanmalı ve en fazla 7-8 gün aralıklarla sulama yapılmalıdır. Bununla birlikte, hava koşulları, toprak yapısı ve su kaynağı kapasitesi gibi faktörlere bağlı olarak, sulama programı ayarlanabilir.
Mısır kaç günde bir sulanır sorusunun yanıtı, mısırın yetiştiği iklime göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, Karadeniz bölgesi yağış bakımından zengin olduğundan, mısırın ihtiyaç duyduğu su çoğu zaman doğal yollardan sağlanabilir. Ancak yetersiz yağış alan iklimlerde mısırın 3 günde bir sulanması uygun olacaktır.
Mısır bitkisi hasat zamanı geldiğinde bitkinin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengileşir. Danelik ürün için mısırda hasat zamanının geldiği koçan kavuzlarının kuruyup, danenin sertleşip normal görünen rengini alması, danenin sömeğe bağlandığı yerde siyah noktanın oluşması ile anlaşılır.
Sıcağı, güneşi seviyor. O harika tatlı, türlü şekilde değerlendirebileceğiniz mısırlarını da yazın veriyor. Ama hasat almak için işe bahar aylarında başlamak gerekiyor.
Tencereye mısırların üzerini geçecek kadar sıcak su koyup, bir tatlı kaşığı şeker ekleyin ve mısırları 30 dakika boyunca haşlayın. Haşlanan mısırlarınızın üzerine tuz dökerek ya da tereyağ sürerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Büyüme ve gelişim evresine göre mısır bitkisinin bazı dönemler düzenli şekilde sulanması önemlidir. Mısırın son suyu ise süt çizgisinin yarıya indiği dönemde kesilir. Gelişim döneminde yüksek suya ihtiyaç duyan mısır, mahsul verimi zamanında daha düşük su ihtiyacına sahiptir.
2023 yılı mısır üretimimizin geçen yıla göre aynı seviyede 8,5 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. TMO mısır alım fiyatı ton başına 6.000 TL olarak belirlenmiştir.
Silajlık Mısır Tohumu
Güçlü ve sağlıklı kök – gövde yapısı sayesinde hasat zamanı dahi yatmaya karşı yüksek tolerans göstererek verimli sonuçlar sunar.
Mısır Sıkça Sorulan Sorular
%16 indirimle Mytat Doğal Yerli Üretim Patlayan Mısır 1 Kg 65 TL'ye, %5 indirimle BenimAktar Patlatmalık Cin Mısır Sinema Mısırı 1 kg 105 TL'ye, %11 indirimle HALUK AYDIN KURUYEMİŞ Patlayan Mısır 1 Kg 33 TL'ye, %22 indirimle Patlayan Mısır 500 G 57 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Sulama suyunun kolayca bulunduğu ve sulama giderlerinin yüksek olmadığı bölgelerde tam sulama programı uygulanabilir. Mısırın su ihtiyacı karşılandığında verim artışı sağlanmasının yanı sıra aşırı sulama durumunda ise toprak havalanmasını azaltarak mısır verimini düşürebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Aşırı sulanma (su basması) da önemli sorunlara neden olabilir ve nihai mısır verimini olumsuz etkileyebilir. Özellikle çiçeklenme döneminde bir bitkinin verimini% 50'nin üzerinde azaltabilir (4).
TOPRAK İSTEĞİ
Ancak, mısır bitkisi en iyi gelişmeyi ve en yüksek verimi organik madde ve bitki besin maddelerince zengin, drenajı ve havalanması iyi olan derin, sıcak, tınlı topraklarda gösterir. Aşırı asit ve aşırı alkali topraklar mısır yetiştiriciliği için uygun değildir.
Mısırların suda tamamen soğumasını bekleyin. Soğuyan mısırları sudan çıkarıp bir havlu yardımıyla kurulayın. Ardından mısırları ister koçanıyla birlikte, ister tanelerini bir bıçak yardımıyla koçandan ayırarak, buzdolabı poşetlerine veya saklama kaplarına koyun. İçinde hava kalmamasına özen gösterin.
Kış mevsimi geldiğinde sakladığınız mısırı haşlarken önce suda yıkayın ve sonrasında haşlama işlemin yapın. Bir diğer yöntem ise mısırları ayıklayıp tane şeklinde buzdolabı poşetlerine koyup, hava almayacak şekilde dondurucuda saklama yöntemidir.
Mısırları geceden soğuk suya ıslayınız, (eğer unutulduysa en az iki saat önceden ıslatınız ki rahat pişsin).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri