Sağlıklı yetişkin ve çocukta kunjugan (direkt) bilirubin değeri 0-0.4 mg/dL ve total bilirubin normal değeri ise 0.3-1.0 mg/dL aralığıdır.
AÇIKLAMA: Klinik olarak anlamlı olmayan semptomsuz total bilirubin değeri 2 mg/dl (2 mg/dl dahil) kadar olan askeri öğrenci adayları sağlam kabul edilir."
Bilirubin, bazı kırmızı kan hücreleriniz ayrıştığında doğal olarak meydana gelen turuncu-sarı bir pigmenttir. Bilirubin testi ile kanınızda bulunan bilirubin miktarı ölçülebilmektedir. Sarılık, anemi ve karaciğer sorunları ve benzeri rahatsızlıkların nedenini öğrenmek için yararlanılır.
Bilirubin yüksekliği, sarılık olarak tanımlanan, ciltte ve göz akında sararma şeklinde fark edilen duruma yol açar. Bilirubin temel olarak karaciğerde alyuvarlar yıkımı sonrası açığa çıkan artık madde olduğu için, bilirubin yüksekliği vücutta anormal hızlı alyuvar yıkımı olduğu anlamına gelebilir.
Uzman doktor, açıklanamayan sarılık varsa veya kanda bilirubin düzeyi yüksekse Gilbert sendromundan şüphelenir. Test sonuçları kanda yüksek düzeyde bilirubin bulunduğunu gösteriyorsa ancak karaciğer normal çalışıyorsa, genellikle Gilbert sendromu teşhisi yapılabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Total bilirubin değerinin 1.2 mg/dL ve üzeri olması bilirubin yüksekliği olarak adlandırılır. Bu durum aynı zamanda hiperbilirubinemi olarak da tanımlanır. Bilirubin yüksekliği altta yatan ciddi bir problemi işaret edebileceğinden sorun dikkatle araştırılmalıdır.
Total bilirubin seviyesi: 0.3 ile 1.9 mg/dL arasında olmaktadır. Bu rakamların üzerinde gözlemlenen bilirubin, doktor izlemi gerektirmektedir. Karaciğer sağlığını kontrol etmek adına yapılan testler sonucunda, bilirubin değeri yüksek çıkarsa safra kesesinde bir problem olduğu ihtimali konuşulur.
Kandaki hücreleri olağanüstü şekilde yıkıma uğratan hastalıklarda, bilirubin miktarı artar ve sarılığa neden olur. Hemolitik anemi, otoimmün mekanizmalar (vücudun bağışıklık sisteminin kendi kendine yol açtığı hastalık durumu) sebebiyle gelişebildiği gibi, herediter sferositoz gibi kalıtsal da olabilir.
Prematüre veya düşük kilolu doğan bebeklerde hastalığın belirtileri 4. ile 6. günler arasında meydana çıkabilir. Bilirubinin kandaki normal oranı yeni doğmuş bir bebekte 1-2 mg/dl'dir. Bu değer 5 mg/dl'yi geçtiğinde sarılık gözle farkedilebilir bir duruma gelir.
- 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklarda sarılıklar görülür. - 20 mg/dl ise eller ve ayaklarda sarılık görülmektedir. Bazı durumlarda sarılığın şiddetli olması tehlikeli durumlara yol açabilmektedir. Eğer kandaki bilirubin değeri çok yüksek ise beyin hücrelerine zarar verme riski bulunmaktadır.
Kandaki bilirubinde çok yüksek veya ani bir artış, kırmızı kan hücrelerinin, hepatitin veya karaciğer sirozunun anormal yıkımına işaret edebilir. Sarılık genellikle kandaki serbest bilirubin seviyesindeki bir artıştan kaynaklanır, ancak bazı nadir genetik sarılık konjuge bilirubin ile ilişkilidir.
Doktorunuz karaciğer veya safra kesesi sorunları olduğundan şüphelendiğinde bilirubin testi isteyebilir.
BIL: Bilirubin; idrarda bilirubinin negatif yani olmaması gerekiyor. Şayet idrarınızda bilirubin rastlandıysa sarılık hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. ERY: Eritrosit; İdrarınızda kan olduğunu gösteriyor. İdrarınızda kanama mı var yoksa renk değişikli mi olmuş, öncelikle bunun ayrımı yapılıyor.
Sağlıklı bireylerde, bilirubinin kandan karaciğere alınmasını ve işlenmesini sağlayan proteinler çeşitli genler tarafından kodlanır.
Biliverdin daha sonra biliverdin redüktaz ile bilirubine dönüşür. bu oluşan bilirubin henüz konjuge edilmemiş ve suda çözünmeyen bilirubindir. Önce albuminle bağlanıp karaciğere taşınır. Karaciğerde glukronik asitle konjuge edilir.
a) Hepatobilier sistemde fonksiyon bozukluğu yapmamış, total bilirubin düzeyi <%3mg olan gilbert sendromlu olgular sağlam kabul edilir. b) Karaciğer enzimlerinde bozukluk yapmamış, serolojisi negatif, grade 1-2 hepatosteatoz sağlam kabul edilir.”
Bilirubin 5-8 mg/dl olduğunda sarılık baş ile boyun arasında görülür. 8-10 mg/dl olduğunda gövdenin üst kısımlarında, 10-13 mg/dl olduğunda gövdenin alt kısımlarında, 13-16 mg/dl'de kol ve bacaklarda da sarılık gözlenir. El ve ayaklara kadar inen sarılıkta bilirübin değeri 20 mg/dl civarındadır.
Bilirubin miktarı 10 ile 13 mg/dl arasında ise gövdenin alt kısmı sararır. Bilirubin miktarı 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklar sararır. Bilirubin miktarı 20 mg/dl civarında ise eller ve ayaklar sararır.
Bu seviye zamanında doğan bebeklerde yükşelerek 2-4. günlerde 6-8 mg/dl'lik pik (tepe) düzeyine ulaşmakta ve daha sonra düşmektedir. "Zamanında doğanlarda" fizyolojik sınırın üst düzeyi 12 mg/dl'dir. Zamanından erken doğan bebeklerde bilirubin 5-7. günlerde 10-12 mg/dl'lik pik düzeylerine erişir ve takiben düşer.
Kandaki bilirubin seviyesi tehlikeli sınıra ulaşmadığı sürece anne sütüne ara verilmez. Bilirubin yüksekliği tedavi edilmediği takdirde kalıcı beyin hasarına neden olabilir.
Yenidoğan Sarılığı
Yenidoğanda diğer antioksidan sistemler tam gelişmediği için sınırı aşmayan sarılıkaslında faydalı bile sayılabilir, oksijenin zararlı etkilerinden korur. Yenidoğan bebeklerin %8-10 u bilirubin değeri, belirlenen sınır değeri aşar ve sarılık nedeniyle yatış yapılıp tedavi edilmesi gerekir.
Bilirubin karaciğerde üretilir, safra kesesinde depolanır ve duodenumdaki Vater papillasına açılan safra kanalı aracılığıyla bağırsaklara akıtılır. Safradaki konjuge bilirubin bağırsaktaki bakterilerin etkisiyle “stercobilinogen”e dönüşür. Sterkobilinojenin büyük bölümü dışkıyla atılır.
Sarılığın değerlendirilmesi kanda bakılan bilurubin ile yapılır. Sarılık dışında bebekte emmede azalma, fazla uyuma oluşur. Sarılık daha da artınca beyni etkileyerek tiz sesli ağlama, havaleye neden olabilir. İleriki dönemlerde sağırlığa neden olabileceğinden beyin etkilenme riski olanlara işitme testi yapılmalıdır.
Özellikle bebeklerde ortaya çıkan ve yetişkinlerde de görülen sarılık genellikle kendi kendine geçen bir sorun olarak görülür ve sarılığın kendisi için tedaviye ihtiyaç duyulmaz.
Genel kanının aksine sarılığın bir hastalık değil başka bir hastalığın belirtisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Onur Yaprak, "Vücudun kandaki atık madde bilirubini doğru işleyememesi durumunda cilt ve gözdeki beyaz kısımlar sarımsı renge dönüşür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri