Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları bünyesinde askeri öğrenci yetiştirir. Harp Okullarına (HO) bayan ve erkek, Astsubay Meslek Yüksekokullarına (Asb. MYO) sadece erkek öğrenci alınmaktadır.
ÖSYM tarafından yapılan MSÜ sınavına katılan adayların Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları tercihlerini https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresine girerek yapmaları gerekmektedir. Belirtilen internet sitesi üzerinden tercihini yapmayan adaylar, 2'nci Seçim Aşamalarına çağrılmayacaktır.
Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu (HAMYO) Gaziemir, İzmir'de bulunan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na astsubay yetiştiren, önlisans düzeyinde eğitim veren ve Milli Savunma Üniversitesi'ne bağlı bir askerî yüksekokuldur.
Astsubay MYO, aynı zamanda Astsubay Meslek Yüksek Okulu olarak bilinmektedir. Türk Silahlı kuvvetlerine astsubay yetiştirmek amaçlı kurulmuş olan bir eğitim kurumudur. Özellikle 24 Nisan 2002 tarihi ile beraber 4752 sayılı kanun üzerinden hayata geçirilmiş bir eğitim kurumudur.
Eğitim ve öğretim süresi önlisans düzeyinde 2 yıl olup öğrencilerin ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmaktadır. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilere, astsubay diploması yanında, okumuş oldukları bölüme istinaden önlisans düzeyinde bir diploma verilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Öğrenciler Kara Astsubay Meslek Yüksekokulundan “Astsubay Çavuş” rütbesi ile mezun olmakta, sınıf okullarında aldıkları eğitimden sonra ise Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli birlik, karargâh ve kurumlarda ihtisasları ve askeri meslek sınıfları dâhilinde görevler almaktadırlar.
Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları bünyesinde askeri öğrenci yetiştirir. Harp Okullarına (HO) bayan ve erkek, Astsubay Meslek Yüksekokullarına (Asb. MYO) sadece erkek öğrenci alınmaktadır.
Mezun olan astsubaylar bakım, harita teknisyeni, hava savunma, ikmal, istihbarat, istihkam, maliye, muhabere, personel, piyade, tank, topçu, ulaştırma, uçak/helikopter teknisyeni, jandarma (teknisyen) sınıflarına ayrılmaktadır.
Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu, Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu ve Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu; MSÜ Sayısal, MSÜ Eşit Ağırlık ve Genel Puan ile alım yapmaktadır. Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu'nda ise MSÜ puan türlerinden, adayın aldığı en yüksek puan baz alınmaktadır.
Astsubay Meslek Yüksekokulları için; 2023 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) 1. Oturumu olan Temel YeterlilikTestine (TYT) girmeleri gerekiyor.
Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) bando astsubay taban puanları 2023 yılında en yüksek 240,12756 ve en düşük 139,0466 olarak açıklanmıştır.
Uçak Teknolojisi (Mekanik)
Meslek yüksekokulu bir yüksek öğretim kurumudur. Mesleki eğitim ve akademik unvan verir. Bazı ülkelerde, meslek üniversitesi profesyonel lisans, profesyonel yüksek lisans ve profesyonel doktora gibi profesyonel dereceler verir.
Kara, Deniz, Hava Harb Okulları ile Üniversitelerin muhtelif fakültelerinin ve yüksekokulların birinci sınıflarında Millî Savunma Bakanlığı hesabına okuyan Öğrencilere ve Yedek Subay Okulu öğrencilerine ayda 30 lira, daha yukarı sınıflarda okuyanlara ayda 40 lira harçlık verilir.
Yıllara göre değerlendirdiğimizde puanlarda büyük aralıklarda oynamalar olurken başarı sıralarında bu oynamalar çok fazla olmamaktadır. Bu nedenle doğru tercih yapmak için kesinlikle başarı sırası dikkate alınmalıdır.
Milli Savunma Üniversitesi 2'nci seçim aşamaları; evrak kontrolü, fiziki değerlendirme, Kişilik Değerlendirme Testi, Fiziki Yeterlilik Testi ve mülakattan oluşmaktadır. Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu'na başvuran adaylar için ayrıca, Müzik Yeteneği ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavı gerçekleştirilir.
2021 senesinde Milli Savunma Üniversitesi için TYT sınavına katılmayan ve YKS TYT puanı 200 ve üzerinde olmayan adaylar ile; Astsubay Meslek Yüksekokulları için 2021 yılı YKS Temel Yeterlilik Testine (TYT) girmeyen veya 2020-YKSTYT puanı 200 ve üzerinde olmayan adayları askeri okullara kabul etmiyordu.
Lise kaynağından temin edilen öğrencilere akademik eğitim ve askerî eğitim olmak üzere iki ana konuyu kapsayacak şekilde iki yıl (dört yarıyıl) olacak şekilde meslek yüksekokulları düzeyinde ön lisans eğitimi verilmektedir. Mezun olan öğrencilere Astsubay diplomasının yanında 2 yıllık Ön lisans diploması verilmektedir.
Jandarma ve Sahil Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesine Temel Yeterlilik Testinden (TYT) 150 veya üzerinde puan almak kaydıyla 200 erkek öğrenci alınacak. Ayrıca, AYT testinde EA puan türünde en 250 bininci, SAY'da en 10 bininci, SÖZ'de en az 50 bininci sırada yer alan adayın puanına sahip olmak şartı aranıyor.
Muvazzaf astsubaylık başvurusunda öğrenim şartı nedir? Başvuru kılavuzunda sınıflara göre kaynak olarak belirlenen iki yıllık meslek yüksekokulu bölümlerinden veya dört yıllık fakülte/yüksekokul bölümlerinden mezun olmak şartı aranmaktadır.
Eğitim-öğretim süresi hazırlık sınıfı dâhil beş yıl olup öğrencilerin en fazla altı yılda (sağlık nedenleri hariç) öğretimlerini tamamlamaları gerekmektedir. Mezun olan tüm öğrenciler subay diploması ile birlikte evrensel geçerliliği olan bir lisans programının diplomasını da almaktadır.
SUBAY OLMA ŞARTLARI
Lise ve dengi okullardan, yüksekokul, meslek yüksekokulu veya fakülteden mezun olmak gerekir. Subay olmak için yaş sınırı 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayanlar için 27 yaşını aşmamış olmak, lisansüstü eğitime sahip olanlar için ise 32 yaşını aşmamış şeklinde belirtilmektedir.
Başarılı olan öğrenciler eğitim öğretim görmüş olduğu programa ait ön lisans diploması, astsubay diploması ve yurt dışında geçerliliği olan bir diploma eki ile birlikte astsubay çavuş olarak mezun edilmekte ve sınıf okulu eğitimi sonrasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı birliklerine atamaları yapılmaktadır.
* Her bir gözde görmeleri tam olmak şartı ile 1.00(dahil) diyoptriye kadar olan miyopi, hipermetropi ile astigmatizmalar öğrenciliğe engel değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri