Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu ödenmezse, vergi dairesi tarafından araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi uygulanabilir. Vergi dairesi, ödenmeyen MTV borcunun tahsili için araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi yapabilir.
MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Bir defaya mahsus olmak üzere alınacak olan ek MTV ödemesi için son gün geldi. 2023'te tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV alınacak.
Ek MTV ödenmezse ne olur? Ek MTV ödenmezse, trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemleri yapılamayacak. Taşıtların her türlü satış veya devir işlemleri yapılmadan önce bu taşıtlara ilişkin tahakkuk eden ek MTV'nin tamamının ödenmesi gerekecek.
21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5801 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararına göre gecikme zammı oranı aylık yüzde 2,5'tur.
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl! Ek MTV ödemeleri toplamda 2.120 TL'ye ulaşacak şekilde iki taksitte ödenecek. İlk taksit Ağustos ayının sonuna kadar ödenirken ikinci taksit ise Kasım ayı sonuna kadar ödenebilecek.
İlgili 38 soru bulundu
Gelir İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre son ödeme tarihi ileri bir tarihe alındı. EK MTV NE ZAMANA KADAR UZATILDI? Ek motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksitinin ödeme süresi 06 Eylül 2023 Çarşamba günü sonuna kadar uzatıldı.
2023'te bir defaya mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi iki defa ödenecek. Araç sahipleri ağustos sonu, ikincisi kasım sonu olmak üzere ek MTV ödeyecek. Ocak ayında 1060 TL MTV ödemesi yapar bir vatandaş, temmuzda 1060 TL daha ödeyecek. Ek MTV de toplam 2 bin 120 TL olacak şekilde iki taksitte ödenecek.
Özet. 21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan; Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur.
ödemelerinizi İnterraktif Vergi Dairesi'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ivd.gib.gov.tr'de ödeme seçeneklerinden, Mobil Ödeme altında GarantiPay seçilip kart bilgileri girmeden yapılan ödemelere ücretsiz 4 taksit, ödeme seçeneklerinden kredi kartı seçilip kart bilgileri girilerek yapılan ödemelere ücretsiz 3 taksit fırsatı sunulacaktır.
BDDK'nın ilgili mevzuatı kapsamında vergi ödemeleri kredi kartı üzerinden 9 taksit ile yapılabiliyor. Fakat çoğu banka MTV ödemesini 3 taksite bölüyor. Faiz ödemeyi kabul etmeniz durumunda ise neredeyse her banka MTV ödemesini 9 taksite bölebiliyor. %0 faizli 15.000 TL'ye Kadar Taksitli Avans Fırsatı!
Motorlu taşıtlar vergisi, motorlu tüm araçların trafik sicil kayıtları başlaması ile birlikte Ocak ve Temmuz aylarında 2 taksitte ödenmektedir. MTV borcunu Yapı Kredi Mobil, Yapı Kredi Bireysel ve Kurumsal İnternet Şubesi üzerinden ve hemen öde butonu ile sorgulayabilir, ödemenizi anında gerçekleştirebilirsiniz.
MTV Ödenmezse Banka Hesaplarına Haciz Gelir Mi? Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu ödenmezse, vergi dairesi tarafından araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi uygulanabilir. Vergi dairesi, ödenmeyen MTV borcunun tahsili için araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi yapabilir.
MTV ödemeleri alternatif olarak anlaşmalı bankaların İnternet Bankacılığı, Mobil Bankacılığından da yapılabiliyor. Ayrıca PTT ve Vergi dairesinden de ödeme yapmak mümkün. Şunu da belirtmekte var şayet siz gününde MTV denen vergiyi ödemediğiniz takdirde her ay yüzde 1.4 oranında gecikme faizi işleniyor.
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyenler aracını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurtdışına çıkaramayacak. Vergi ödenmeden araç muayenesi de yaptırılamayacak. Ek MTV uygulamasına açıklık getiren tebliğ dün Resmi Gazete'de yayımlandı.
BORÇLARIN FAİZİ VE CEZALAR SİLİNECEK
Her bir taşıt için ödenecek olan MTV, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayeneye izin verilecek.1 Ocak 2023'ten önceki 2 bin lira ve altı borçlar silinecek.
2023'te bir defaya mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi iki defa ödenecek. Araç sahipleri ağustos sonu, ikincisi kasım sonu olmak üzere ek MTV ödeyecek. Ocak ayında 1060 TL MTV ödemesi yapar bir vatandaş, temmuzda 1060 TL daha ödeyecek.
Ek MTV'nin 2'nci taksitinin son ödeme tarihi 30 Kasım olarak belirlendi.
21.07.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan “5801 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile gecikme zammı oranı, 21.07.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aylık % 2,5 olarak belirlenmiştir.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,11 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesaplanır. Hesaplamada 1 ay 30 gün olarak dikkate alınır ve günlük gecikme zammı oranı, (aylık oran/30) formülüyle bulunur.
MTV vergisinin ilk taksiti ocak ayında, ikinci taksiti ise temmuz ayında ödenecek.
Yalnızca bu yıla mahsus olmak üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 3. taksit ödemesi yapılacak. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler nedeniyle alınacak bu ödemeler kapsamında bütçeye 30 milyar lira civarında ek gelir bekleniyor.
Araç sahipleri PttAVM.com, HGS Kurumsal, HGS Web ve Mobil Uygulamaları üzerinden Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) borçlarını da kolayca sorgulayabilecekler. Plaka No ve Vergi Yılı bilgilerinizi girerek Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) borcunuzu kolayca sorgulayabilir ve ödemenizi hızlıca yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri