Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyenler aracını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurtdışına çıkaramayacak. Vergi ödenmeden araç muayenesi de yaptırılamayacak. Ek MTV uygulamasına açıklık getiren tebliğ dün Resmi Gazete'de yayımlandı.
Ek MTV, Tebliğ kapsamında muaf tutulan kişiler dışında bütün araç sahipleri için ödenmesi zorunlu bir vergi. Dolayısıyla ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmeden bir aracı satmak mümkün değil. Aracın satışı için bu verginin ödenmesi gerekiyor.
MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Bir defaya mahsus olmak üzere alınacak olan ek MTV ödemesi için son gün geldi. 2023'te tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV alınacak.
MTV'nin ilk taksiti gecikmeye düşerse yani ödenmezse ikinci MTV taksitine gecikme faizi yansıtılır. Eğer iki taksitte ödenmezse mükellef olan kişinin adresine uyarı mektubu yollanır. Daha sonraki işlemlerde ise T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kişinin banka hesaplarına haciz işlemi başlatılır.
Araç Satarken MTV'yi Kim Öder? Araç satışı yaparken MTV satıcı tarafından ödenmek zorundadır. Vergi döneminin bir gün dahi dışında olsanız ikinci yarıyıl vergisini de satıcı olarak sizin ödemeniz gerekir. MTV ödenmediği takdirde noterde araç satışı yapılması mümkün değildir.
İlgili 29 soru bulundu
Bu sebeple ancak plakaya kayıtlı vergi borçları ödendikten sonra arabanın satış işlemleri gerçekleşebilir. Eğer araç sahiplerinin işleri ile veya herhangi bir durumları ile ilgili vergi borçları varsa ve bu borçlarından dolayı araçlarında haciz ve yakalama kararı varsa araçları hakkında satış işlemi gerçekleştirilemez.
MTV Ödenmezse Banka Hesaplarına Haciz Gelir Mi? Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu ödenmezse, vergi dairesi tarafından araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi uygulanabilir.
Ödemeyi uzun süre aksatırsanız Maliye Bakanlığı vergi borcunuzu tahsil etmek için devreye girer ve uyarı gönderir. Bu uyarı sonucunda da herhangi bir ödeme gerçekleştirilmezse banka hesaplarınıza haciz konulabilir.
Ödemenizi zamanında yapmamanız halinde, Maliye Bakanlığı'ndan gelecek bir mektupla uyarı alırsınız. Buna rağmen ödemenin gerçekleşmemesi durumunda, banka hesaplarınıza vergi dairesince haciz konulup ödemeniz gereken tutar tahsil edilir, gerekirse aracınız bağlanabilir.
Aracınızın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu var ise, TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında aracınızın muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle muayeneye gitmeden önce aracınızın vergi ve ceza borcu olup olmadığını sorgulamalı, varsa bu borçları kapatmalısınız.
Ek motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ayrıntılar belli oldu. Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyenler aracını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurtdışına çıkaramayacak. Vergi ödenmeden araç muayenesi de yaptırılamayacak.
ödemelerinizi İnterraktif Vergi Dairesi'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyenler aracını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurtdışına çıkaramayacak. Vergi ödenmeden araç muayenesi de yaptırılamayacak.
Vergi döneminin bir gün bile dışındaysanız ikinci yarıyıl vergisini siz ödemek zorundasınız. Geriye dönük vergi borcunuz varsa onları da ödemek zorundasınız. Aksi halde noterde satış yapılamaz.
Vergi borcu yoktur yazısı nereden alınır? Vergi borcu yoktur yazısı, vergi mükellefinin bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınır. Vergi borcu yoktur yazısı almak amacıyla yapılacak başvuru, dilekçe ile şahsen yapılmalıdır.
BORÇLARIN FAİZİ VE CEZALAR SİLİNECEK
Her bir taşıt için ödenecek olan MTV, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayeneye izin verilecek.1 Ocak 2023'ten önceki 2 bin lira ve altı borçlar silinecek.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Uygulamanın talep ettiği bilgileri ilgili ekranlara girerek sisteme giriş yapın. Ödeme Yap > Vergi ve Devlet Ödemeleri > MTV > Ödeme sekmesine tıklayın. “Araç Bilgisi” bölümünde “Kendime Ait Bir Araç” ya da “Başkasına Ait Bir Araç” seçeneklerinden uygun olanı seçin. İlgili kutucuğa TC kimlik numaranızı girin.
Haciz borcunun ödenmesi için kişiye 15 gün süre verilir. Bu süre zarfında vergi borcunun ödenmesi durumunda haciz durumuna başlanılmaz. Verilmiş olan bu 15 gün içerisinde kişi ödemesi gereken borcu ödemez ise haciz kesinleşir ve uygulamaya koyulur. Haciz için ödenmesi gerekli olan tutar, taksitlendirilebilir.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu borçları ödemektir. Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
MTV ödenmediği hallerde gider yazılmaz.
2.VERGİ BORCUNDAN DOLAYI HACİZ
Borçlunun mal bildiriminde gösterdiği veya tahsil dairesince tespit edilen borçlu veya üçüncü şahıslar elindeki menkul malları ile gayrimenkullerinden, alacak ve haklarından vergi borçlarına yetecek miktarı tahsil dairesince haczolunabilmektedir.
Haciz işlemi 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 54/2. Maddesi kapsamında yapılmaktadır. Eğer devletin vergi dairesi dahil herhangi bir kuruluşuna borcunuz varsa Maliye Bakanlığı'nın e haciz yapma imkanı ile maaş hesapları dahil tüm banka hesaplarınıza bloke konulabilir.
Maliye vergi borcu olan mükellefin banka hesabına e haciz koyabileceği gibi yine 79.maddede düzenlenen “Üçüncü Şahıslardaki Menkul Malların, Alacak Ve Hakların Haczi” de düzenlenmiş olması sebebi ile vergi borcu olan firmanın alacaklı olduğu firmalardaki alacakları üzerine de haciz koyabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri