Mutat kelimesi TDK sözlüğünde alışılmış, alışılmış olan ve alışıla gelen olarak açıklanmaktadır.
müfad - مفاد
[ مُ ] (ع اِ) معنی. مفهوم. مضمون.
mutad / mûtad
Âdet olunmuş, alışılmış.
Sürekli, devamlı. Uzanmış, çekilmiş, imtidâd etmiş.
Bazı yerlerde kadına verilen para karşılığında yapılan geçici nikâh, evlenme, muta.
İlgili 42 soru bulundu
mu'ta / mu'tâ / معطى
Verilen. İ'tâ olunmuş, verilmiş olan.
Müq bir kısaltma olarak orjinali olan mükemmel kelimesinin yerine kullanılmaktadır. İnstagram ve Sosyal Medyada Müq Neden Kullanılır?
Tesir edilmiş, kendisine bir şey tesir etmiş olan.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
Türk Dil Kurumu web sayfasında yapılan açıklamalara göre mutad kelimesinin doğru yazımı mutat olarak verilmekte olup, ayrıca bu kelimenin kökünün Arapça olduğu belirtilmektedir.
(Kavd. dan) İnkiyad eden, boyun eğen, muti olan, itaat eden.
Mutat kelimesi aynı zamanda mutat kullanım şeklinde kelime grubu üzerinden de değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda alışılmış alışılan bir durumun devamlı hale gelmesi ve kullanılması olarak ifade edilebilir.
(ﻣﻔﻀّﻠﻪ) i. (Ar. tafḍіl “üstün tutmak, tercih etmek”ten mufaḍḍile) Hz. Ali'nin Hz. Muhammed tarafından vasî tâyin edildiğine ve bundan dolayı onun halîfeliğe en lâyık kimse olduğuna inanan, diğer sahâbeleri de hayırla andıkları halde Hz.
Tekfir (Arapça: تكفير), İslam hukukunda bir Müslümanın başka bir Müslümanı kafir ilan etmesidir. Tekfir eden kişiye mükeffir denilir.
Sahih ve hasen hadisin şartlarından birini ya da birkaçını taşımayan rivayetler için kullanılan hadis terimi.
Namütenahi kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Namütenahi kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı nā + Arapça mutenāhī şeklindedir.
müttehem / مُتَّهَمْ
(Müttehim) (Vehm. den) Kendinden şüphe olunan, ittiham olunan şey.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
(ﻣﻈﻬﺮ) sıf. (Ar. iẓhār “meydana çıkarmak”tan muẓhir) Görünür duruma getiren, âşikâr eden, izhar eden: Seyr edip muzhir ü mazharda olunduk izhâr / Şer'-i muhtâra uyup râz-ı nihân istemeyiz (Osman Şems).
müşt. (Çoğulu: Emşât) Taramak. Ayak üstündeki ufak kemikler.
Müyesser olmak kolaylıkla ortaya çıkmak anlamına gelmektedir. Nasip olmak ya da kolaylıkla elde edilmek anlamlarına da gelebiliyor. Kolayca yapılan herhangi bir işi ya da kolayca ortaya çıkan bir durumu tanımlamak için de müyesser olmak ifadesi kullanılabiliyor.
8) MU notu, iki şekilde uygulanır: a) Kredisiz derslerde yapılan muafiyet sınavında başarılı olan öğrencilere verilir. Bu notlar, ortalama hesaplamalarında değerlendirmeye katılmaz. b) Kredili derslerde yapılan muafiyet sınavında başarılı olan öğrencilere verilir.
bir ihtimale hak verme durumunu anlatir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri