Muallim Naci ( d. 1849 İstanbul – ö. 12 Nisan 1893 ) eski nazmın tekniğini iyi derecede bilen; eleştiri, lügat, edebiyat tarihi çalışmaları yapan ve günümüze kadar 19 adet eseri bulunan şair, yazar ve öğretmendir.
"Lügat-ı Naci" adıyla bir sözlük ile "Heder" ve "Musa Bin Ebi'l-Gazan" adında oyunlar kaleme alan Muallim Naci'nin başlıca eserleri arasında şiir türünde, "Ateşpare", "Şerare", "Füruzan", "Sümbüle", "Yadigar-ı Naci", eleştiri türünde "Muallim", "Demdeme I", Demdeme II", Demdeme III" ve "Yazmış Bulundum", anı türünde " ...
İkinci Dönem Tanzimatçıları; Recaizade Mahmut Ekrem (1847-1914) Abdülhak Hamit Tarhan (1852-1937) Muallim Naci (1850-1893)
Muallim Naci'nin ince hacimli şiir kitaplarından birisi olan Şerâre'nin içerisinde sırasıyla terbî, kıt'a, rubâi, şarkı, gazel gibi nazım şekillerinde şiirler yer almaktadır.
Eski şiirin temsilcisi olarak tanınmasına rağmen Batılı şiir tarzında başarılı örnekler yazmıştır. Muallim Naci'nin sanat anlayışı, şiirlerindemedrese kültürünün etkisiyle Divan edebiyatı anlayışını savunan, Divan edebiyatına Batılı bir görüşle ilk dönüşü yapan ve şiirin konusunu geliştiren bir anlayıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Tanzimat çağı yazarları arasında Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan'dan sonra en çok eser verenlerden birisi Ziya Paşa'dır. Daha çok şiir tarzında eser verdi. Eserlerinde baskıcı yönetime karşı özgürlükleri ve meşrutiyeti savundu. Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Muallim Naci (Osmanlı Türkçesi: معلّم ناجى) (d. 1849, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu - ö. 12 Nisan 1893, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu), Türk yazar, şair, öğretmen ve eleştirmen. Aruz veznini Türkçeye kusursuzca uygulamak için çalışmış bir Tanzimat dönemi şairidir.
*Tanzimat Edebiyatı İkinci Dönem sanatçısı, öğretmen, katip, lügatçi, edebiyat tarihçisi, eleştirmen, yazar, şair. *İstanbul'da doğmuştur. Asıl adı Ömer'dir. *Giritli Aziz Ali Efendi'nin Muhayyelât'ındaki bir hikâyenin kahramanının adı olan Nâci'yi kendisine mahlas seçmiştir.
İkinci dönem tanzimatçılarından Recaizade Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit, Samipaşazade Sezai'de ise kişisel konular yeniden ele alınmıştır. Genel olarak Tanzimat şiirine bakıldığında romantizm akımının etkisi görülür.
Bu eserde Muallim Naci, Recaizade Mahmud Ekrem'in "Kafiye, kulak içindir." anlayışına karşılık "Kafiye göz içindir. anlayışını savunmuştur.
FÜRÛZÂN (MUALLİM NACİ)
Eser, Muallim Naci'nin Tercüman-ı Hakîkat gazetesindeki görevinden ayrıldıktan sonra yayımladığı ilk şiir kitabıdır. Eserde eski tarzda şiirlerin yoğunlukta olduğu görülmekle birlikte yeni tarzda şiirler de okunmaktadır.
Bir tiyatro metni olan Heder, bu bölümde, yazınsal metin çözümleme yöntemi ile tahlil edilmiştir. Tahliller, eserin konu ve tema, tür ve biçim özelliklerini de kapsamaktadır. Heder, tezli bir eserdir. Bu nedenle son bölümde, oyunun tezleri, toplumsal ve edebî zeminde değerlendirilmiştir.
ATEŞPÂRE (MUALLİM NACİ)
Muallim Naci'nin şair kimliğinin edebî çevrelerde geniş yankı bulmasını sağlayan şiir kitabı. Muallim Naci'ye şiir alanındaki ilk şöhretini sağlayan Âteş-pâre'nin içerisinde tamamı aruz vezniyle yazılmış 53 şiir yer almaktadır.
Abdülhak Hamit Tarhan Divan edebiyatını bitiren ve şiirin kurallarını değiştiren kişi olmaktadır. Hem Doğu'ya hem de Fransız şiirine ait biçimleri ustaca kullanmıştır. Aynı zamanda hiçbir kurala bağlı olmayan şiirleri de bulunmaktadır. İçli Kızın yazarı Abdülhak Hamit Tarhan tezatlar şairi olarak bilinmektedir.
Muallim Naci Efendi ise devrin yükselen değeri olan Endülüs mevzuuna Mûsâ bin Ebü'l Gâzân -yahud- Hamiyyet adlı manzum hikâyesi ile iĢtirak etmiĢtir.
Lugat-ı Naci (Osmanlıca: لغت ناجى), Muallim Naci tarafından başlanıp onun ölümünden sonra Müstecabizâde İsmet tarafından tamamlanan ve ilk baskısı 1894'te yapılan Osmanlıca sözlük.
1867 yılında bu okulun muallim-i sanîliğine getirildi. Öğretmenliğinin yanısıra Arapça ve Farsça dersleri de aldı. Okuduğu kitaplar arasında bulunan Aziz Efendi'nin Muhayyelat'ı içinde bulunan “Kıssa-i Naci Billah ve Şahide” adlı hikâye kahramanını çok beğendiği için “Naci” adını kendine mahlas olarak aldı.
Özet: “Abes-Muktebes Tartışması” genellikle göz veya kulak için kafiye etrafında şekillenen bir tartışma olarak bilinir. Bu açıdan bakılınca tartışma sanki Malumatın göz için, Recaizade M. Ekrem'in kulak için kafiyeyi savunduğu bir tartışma intibaını uyandırmaktadır.
Özet: Muallim Naci, Ahmet Midhat Efendi'nin damadıdır ve bir müddet Tercüman-ı Hakikat gazetesinin edebiyat sahifesini yönetmiştir. Ahmet Midhat Efendi, Sakız'dan İstanbul'a gelen Muallim Naci'ye mektuplar yazarak onu gazetesine davet eder. Muallim Naci bu mektuplara cevap verir.
Bilhassa Muallim Naci'nin, Recaizâde Ekrem'in ve Hâmid'in edebî şahsiyetini aydınlatan münakaşaların hakikî mahiyetim izah edebilmek için, makalemizin I. kısmında Naci'nin şöhreti ve Recaizâde Ekrem'le münakaşalarına sebep olan hâdiseler, II. kısmında Naci ve Recaizâde tarafdarları arasındaki münakaşalar tetkik ...
Edebî Yaşamı
Fransız İhtilali'nin getirdiği düşüncelerden etkilenmiş ve şiirlerinde Divan şiir biçimleriyle hak, adalet, uygarlık, hürriyet gibi temaları işlemiştir. Ziya Paşa, yenilikçi düşüncelere sahip olsa da Divan şiir geleneğinden kopamaz ve şiirlerinde aruz ölçüsüyle ve ağır bir dille yazar.
Ahmet Mithat Efendi, roman, makale, öykü, gezi gibi birçok türde eserlerini ele almış, eserlerinin içeriğini tarih, felsefe, coğrafya, iktisat gibi birçok alanda zenginleştirmiştir. Yazar, genellikle tarih, polisiye, macera ve yanlış batılılaşma konularını ele aldığı eserleriyle öne çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri