Motivasyon ve disiplin, başarıya ulaşmak için önemli faktörlerdir. Bir kişinin başarıya ulaşması için, hedeflerine ulaşmak ve ilerlemek için güçlü bir motivasyonu olması gerekir. Ayrıca, başarıya ulaşmak için günlük rutinlere ve alışkanlıklara disiplinle uymak gerekir.
Yapılan araştırmalarda, öz disiplin becerisinin yüksek olması daha iyi ilişkiler kurulabildiğine işaret etmektedir. Ayrıca fiziksel ve zihinsel olarak daha sağlıklı olunduğuna değinilmektedir. Birikmiş öfkeler, intikam hisleri, başaramama ve eleştirilme korkusu öz disiplin sağlamayı engelleyen faktörlerdir.
Bu bağlamda öz disiplin kendimizi kötü hissetmemizi sağlayan davranışlarımızı denetleyebilmemizi ve hayattaki önceliklerimizi belirleyerek hedeflerimize daha iyi odaklanmamızı sağlar.
Disiplin, bireye kazandırılan alışkanlıklar yoluyla onu, kendisi ve çevresiyle uyumlu yaşamaya hazırlama sürecidir. (Yavuzer, 2012) Disiplin, sorumluluğu ve uyulması gereken kuralları öğreterek iç denetim demek olan “ahlak gelişimini” sağlar (Yavuzer, 2012).
İlgili 15 soru bulundu
Disiplin, öğrencilerin okulda akademik anlamda iyi bir performans elde etmelerine de yardımcı olan, sınıf ve okulun genelinde düzeni sağlayan önemli bir etken olmakla birlikte, yaşamda aktarılabilir bir beceridir ve odaklanma, mesleki kariyerde ve özel hayatında sorumluluklarını yerine getirme, istikrar sağlama gibi ...
Pozitif disiplin, çocuklara hangi davranışların kabul edilebilir olduğunu bilmelerini sağlayarak, öğrenmelerini sağlayan nazik bir yönlendirme yoludur. Ceza, kurallara veya emirlere uyulmasını talep eder ve istenmeyen bir davranış karşısında cezalandırarak kontrolü sağlamayı amaçlar.
Pozitif disiplin kuralları uygulanırken, yetişkinin konuşurken çocuğun seviyesine inerek, ismini kullanarak yardımcı olacağı, dikkatinin üzerinde olduğu vurgulanarak ve konuşurken çocuk üzerinde odaklanarak uygun davranış modeli olduğu unutulmamalıdır.
Disiplinin iki temel amacı vardır;Birincisi, çocuğa anlaşılır, kesin ve sınırları olan, güvenli bir ortamsunmaktır. Bu ortam çocuğun sağlıklı gelişimi için gereklidir. Disiplininikinci amacı ise, çocuğun kendi kendini yönetme yeteneği yani özdenetimkazanmasıdır.
İyi alışkanlıkların sonradan elde edilebildiği gibi sen de öz disipline sonradan sahip olabilirsin. O zaman tarifinde yazdığı gibi sen de kendini disipline etmek için her gün yapılması gerekenleri planlı ve zamanlı yaparak bu özelliğini geliştirebilir veya elde edebilirsin.
Özdisiplin, planlı hareket etme, alışkanlıklara ve kurallara uyma, sistematik biçimde çalışma, düzenli ve kurallı olmayı ifade eden bir kişilik özelliğidir (McCrae ve Costa, 1997). ulaşmak için iradesini kullanma becerisi ve arzu ettiği standartları sürdürme yeteneğidir (Duckworth, 2009).
Disiplin, gerek kişisel yaşamın gündelik akışında, gerekse profesyonel yaşamda, her şeyin planlı ve düzgün ilerlemesinin sağlayan kural ve davranışların bütünüdür. Disiplin olmadan genel olarak işleyişler aksayabilir, bu da olması gereken akışı bozabilir.
Düzenli çalışmak, öğrenciyi hem derslerinde başarıya götürür hem de öğrenciyi sıkılmadan öğrenmeye teşvik eder. Uzun bir zaman diliminde, günlük kısa sürelerde çalışarak konuları en iyi şekilde öğrenmesini sağlar. Kişinin temelini güçlendirir ve beynine aşırı yükleme yapmadan yerleşmesini sağlar.
Disiplin, belirlenen hedeflere ulaşmak için gereken düzen, sorumluluk ve kararlılıkla ilgiliyken, motivasyon ise bu hedeflere ulaşma isteğini canlı tutan içsel güçtür. Disiplinli olmak, motivasyonu sürekli yüksek tutmaya gerek kalmadan başarıya ulaşmada önemli bir role sahiptir.
Manz nasıl hissedeceğimizi seçme becerisini “duygusal disiplin” olarak adlandırıyor. Duygusal Disiplin kitabının yazarı Manz, “Duygular bir bilgi kaynağıdır ve onları nasıl izleyeceğimizi ve enerjilerini olumlu amaçlar için nasıl kullanacağımızı öğrenirsek bizim için çalışabilirler” diyor.
Etkin Disiplin Modeli (Canter Modeli)
Öğretmen öğrencilerin ölçütlere uyması için diretir. Öğretmen öncelikler geniş bir disiplin planı hazırlamalıdır. Bu planda sınıfın bütün kuralları, rutinleri, öğretmenin tüm beklentileri açıkça belirtilmeli, buna uygun davranmayan öğrencilere nasıl davranılacağı saptanmalıdır.
Düzeltici disiplinin amacı, ceza yoluyla istenmeyen davranışı düzeltmek ve gelecekteki aynı davranışın tekrarlanmaması için işgörene ve diğerlerine gözdağı vermektir20. Tümüyle ceza eylemine dayanan bu disiplin uygulaması klasik disiplin, teokratik disiplin ve negatif disiplin gibi adlarla da anılır.
Önleyici disiplin, problem ortaya çıkmadan önlemeye yönelik disiplin çeşididir. Bir disiplin problemini ortaya çıkmadan engellemek çıktıktan sonra engellemekten daha kolaydır.
Eğitimde disiplin ise; öğrenciye hangi davranışların istenilir olduğunu gösterip öğretmek, bu davranışı sergileyip sergilemediğini izlemek, davranışı beklenenden daha iyi sergilediğinde onu ödüllendirmek, iyi sergilenemediğinde cezalandırmaktır.
Başlıca beş disiplin yönteminden bahsedilebilir: (1) önleyici disiplin, (2) düzeltici disiplin, (3) kademeli disiplin, (4) yapıcı disiplin, (5) olumlu disiplin.
Kademeli disiplin tekrarlanan suçlar için daha şiddetli cezalar verilmesini öngörmektedir. Bundan amaç ilk kez kuralların dışına çıkan personele bir şans vermek, hafif bir ceza ile uyarıda bulunmak ve kendisine davranışını değiştirmesi için bir fırsat tanımaktır (Geylan, 1995 : 196).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri