Özellikle Recaizade Mahmut Ekrem ile girdikleri tartışmalar, devrin genç ediplerinin Muallim Naci ya da Recaizade Mahmut Ekrem'den yana tavır almalarıyla sonuçlanmış, ölümünden sonra dahi Muallim Naci'nin tartışmalara konu olmasına sebep olmuştur.
Bilhassa Muallim Naci'nin, Recaizâde Ekrem'in ve Hâmid'in edebî şahsiyetini aydınlatan münakaşaların hakikî mahiyetim izah edebilmek için, makalemizin I. kısmında Naci'nin şöhreti ve Recaizâde Ekrem'le münakaşalarına sebep olan hâdiseler, II. kısmında Naci ve Recaizâde tarafdarları arasındaki münakaşalar tetkik ...
Demdeme Zemzeme tartışmasını tam olarak anlayabilmek için kelimelerin sözlük anlamlarına bakmak gerekir. Zemzeme şırıltı mecazi olarak ise nağmeli ve uyumlu anlamlarına gelen bir kelimedir. Demdeme ise hoşa gitmeyen sözler ya da hiddetli gürültülü ses olarak sözlük anlamlarına sahiptir.
Bu tartışma Tanzimat edebiyatının ikinci döneminde olmuştur. Bu eserde Muallim Naci, Recaizade Mahmud Ekrem'in "Kafiye, kulak içindir." anlayışına karşılık "Kafiye göz içindir. anlayışını savunmuştur.
recaizade mahmut ekrem ve muallim naci arasında tartışmaların başlayıp da zemzeme-demdeme eserlerinin yazılmasına cereyan eden iki kelime.
İlgili 26 soru bulundu
edebiyat dünyamızı 19.yüzyıl sonlarında oldukça meşgul etmiş ve sonunda "kulak için kafiye"cilerin galibiyetiyle sonuçlanmış bir polemik konusudur. 1895 yılında alevlenen ve recâîzâde mahmud ekrem ile muallim nâci'nin başını çektiği iki ayrı grup arasında cereyan etmiştir.
Zemzeme kitabının önsözü Servet-i Fünun akımının öncüsü olarak da görülür. Eski şiir anlayışının (Divan şiiri) takipçisi olarak bilinen Muallim Naci, Zemzeme'ye karşılık olarak Demdeme adlı eserini yazar.
Muallim Naci Neyi Savunur? Muallim Naci şiirlerinde göz için kafiye anlayışını savunmuştur. Şiirdeki eski-yeni mücadelesinin 1885-1893 arasındaki en şiddetli döneminde eski edebiyat savunucusu olarak bulunmuştur.
NAĞME-İ SEHER (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizâde Mahmut Ekrem'in ilk şiir kitabı. 1288/1871 yılında yayımlanan Nağme-i Seher, Recaizâde Ekrem Bey'in 15-16 yaşlarından itibaren ve “yedi, sekiz yıl” boyunca yazdığı şiirlerinden oluşmaktadır.
Hasan Asaf'ın şiir kitabının ilk kısımları daha çok dinî şiirleri ihtiva etmektedir. Bu anlamda tevhid, münacat ve nat'a yer veren Hasan Asaf, abes-muktebes tartışmasını başlatan "Bürhan-ı Kudret" şiirini de bu eserine almıştır.
1849, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu - ö. 12 Nisan 1893, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu), Türk yazar, şair, öğretmen ve eleştirmen. Aruz veznini Türkçeye kusursuzca uygulamak için çalışmış bir Tanzimat dönemi şairidir.
"Ateşpare", "Şerare", "Füruzan", "Sümbüle", "Yadigar-ı Naci" adlı şiir kitaplarının yanı sıra Türk edebiyatına çok sayıda eseri miras bırakan yazar, şair, öğretmen ve eleştirmen Muallim Naci, vefatının 128. yılında yad ediliyor.
RECÂİZÂDE MAHMUT EKREM'İN YÂDİGÂR-I ŞEBÂB ADLI ESERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME (TAM METİN BİLDİRİ)
Servet-i Fünûn döneminin en uzun ve önemli tartışması olan "Dekadanlık" tartışmasını da Ahmet Mithat başlatmıştır. Bu tartışma, adını da onun bir makalesinden alır. Ahmet Mithat, Servet-i Fünûncuların dilini eleştiren "Dekadanlar” adlı bir makale yazar(11).
Türk edebiyatına önemli eserler kazandıran, yazar, şair, öğretmen ve eleştirmen Muallim Naci, vefatının 127'nci yılında yad ediliyor. Asıl adı Ömer olan Muallim Naci, saraç ustası Ali Bey ile Varnalı göçmen bir ailenin kızı olan Fatma Zehra Hanımın çocuğu olarak 1850'de İstanbul Saraçhanebaşı'nda dünyaya geldi.
“Dekadanlar“ adlı makale Ahmet Mithat tarafından kaleme alınmış ve Sabah gazetesinde yayımlanmıştır. Ahmet Mithat bu yazısında Servet-i Fünûn kuşağını ve özellikle de Cenap Şahabettin'i hedef alarak Fransız taklitçisi olmakla eleştirmiştir, sahte bir müphemliğe yönelen gürûh olarak değerlendirmiştir.
Recaizade Mahmut Ekrem'in “zerrattan şümusa kadar her güzel şey şiirdir.” (Recaizade Mahmut Ekrem, 2014:13) görüşünü benimsemesinin de etkisiyle Tanzimat'ın ilk yıllarında görülen toplum için sanat anlayışında bir takım kırılmalar meydana gelir.
Zemzeme, Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmış üç ciltlik şiir serisidir. Recaizade Mahmut Ekrem, Zemzeme adlı eserini yazdıktan sonra eski-yeni çatışmasında yenilikçi tarafı seçmiştir.
Tanzimat edebiyatının öncü şairlerinden ve yazarlarından olmakla birlikte daha çok kuramcı yönüyle öne çıkan ve kendinden sonraki kuşaklar nezdinde “üstad” olarak kabul edilen Recaizade Mahmut Ekrem'in eserlerinde en çok ele alınan tip, 15 yaşında vefat eden oğlu Nijad'dır.
Edebiyat tarihimizin önde gelen isimlerinden, şair; tenkit, lugat ve edebiyat tarihi çalışmalarıyla tanınan Muallim Naci, Sultan 2. Mahmud Haziresi'ndeki kabri başında İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Coşkun Yılmaz'ın katılımıyla anıldı.
Özet: Muallim Naci, Ahmet Midhat Efendi'nin damadıdır ve bir müddet Tercüman-ı Hakikat gazetesinin edebiyat sahifesini yönetmiştir. Ahmet Midhat Efendi, Sakız'dan İstanbul'a gelen Muallim Naci'ye mektuplar yazarak onu gazetesine davet eder. Muallim Naci bu mektuplara cevap verir.
FÜRÛZÂN (MUALLİM NACİ)
Eser, Muallim Naci'nin Tercüman-ı Hakîkat gazetesindeki görevinden ayrıldıktan sonra yayımladığı ilk şiir kitabıdır. Eserde eski tarzda şiirlerin yoğunlukta olduğu görülmekle birlikte yeni tarzda şiirler de okunmaktadır.
Demdeme isimli eser Recaizade Ekrem'in yazmış olduğu Takdir-i Elhan ile Üçüncü Zemzeme'deki düşüncelerini eleştirmek adına kaleme alınmıştır. Recaizade Mahmut Ekrem'in yazmış olduğu bu eserler, Menemenlizade Tahir'in Elhan isimli şiir kitabı için yazmış olduğu eserlerdir.
Zemzeme, Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmış 3 ciltlik şiir serisidir.
(ﺩﻣﺪﻣﻪ) i. (Ar. demdeme; ses taklidi k.) 1. Hiddetle kükreme, hiddetli söz söyleyip azarlama: Köpürür her köşeden demdeme-i dîv-i memât (Tevfik Fikret).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri