Hakan Nuri Atahan, deniz kumunun mineral bakımından iyi bir kum olduğunu ancak bazı işlemlerden geçmeden inşaatlarda kullanılmaması gerektiğini ifade ediyor. Atahan, "Deniz kumunun kullanımında iki sakınca var ve bu sakıncalar giderilmez ise deniz kumunun inşaatta kullanımı sıkıntı yaratabilir" diyor.
Siz eğer bir beton üretecekseniz deniz kumu kullanabilirsiniz. Deniz kumundaki zarar, deniz kabuklarıdır. Elenmiş, pırıl pırıl bir deniz kumundan çok kaliteli beton üretebilirsiniz. Hatta ben bir doktora çalışmasında deniz suyunun betonda kullanılabilirliğini bile inceledim.
deniz kumu, içerisinde betonun ve demirin yapısına zarar verecek maddeler -en bilineni olarak: tuz- barındırdığı için inşaatlarda kullanılmamalıdır. kullanılan agregada ne kadar çok yabancı madde bulunursa, beton ve demirin birbirine olan bağı ve dayanımları o kadar azalır.
İnşaat alanı için her yıl neredeyse 50 milyar ton plaj kumu ya da fosil kumu kullanılmaktadır. İnşaat için gerekli olan kumun yapısı ince kumu ve ya şap kumu olmalıdır. İnşaat Kumu Nedir? İnşaat kumu kum ocaklarında açık işletme yöntemi sayesinde üretilebilen kum çeşididir.
Özellikle deniz kabukları beton içinde boşluklu yapı oluşmasına, kapak atmasına ve gözenekler oluşmasına sebep oluyor. Betondaki gözenekli yapı ise mühendislerin istemediği bir detaydır. Mukavemeti düşürmekle kalmayıp içeriye rutubet girmesine sebebiyet verebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Beton kumu inşaat malzemeleri arasında sıkça kullanılan bir üründür. Kullanım alanı oldukça yaygın olup beton için olmazsa olmaz bir üründür. Betonun yapı taşları arasında yer alan kum, ince ya da kaba kum olarak ikiye ayrılmaktadır.
Boya, plastik üretimi, lastik ve seramik gibi alanlarda da sık sık kullanılan deniz kumları aynı zamanda da petrol sektöründe de sıklıkla kullanılmaktadır. Deniz kumu günümüzde en sık cam üretimi aşamasında kullanılmaktadır. Cam dökümünün ana maddesi olan kum sayesinde, her yıl milyonlarca cam üretilmektedir.
Zemin kotu düzenlemesi için şap kumu kullanılır. Duvar örmek için 03 mm ve ya 05 mm duvar kumları tercih edilmektedir.
Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Deniz kumu elenerek kullanılmalı, içinde deniz kabuğu olmamalı. Aynı şekilde kumun tuz oranına dikkat edilmeli bu kolon demirlerinde paslanmaya neden olur, dayanıklılığı etkiler. "
Silis kumu kimyasal ve fiziksel özellikleri ile başta yapı malzemeleri olmak üzere inşaatta çimento için bir hammadde olarak kullanıldığı gibi Plaj voleybolu sahası, çocuk oyun alanları, golf sahaları, halı sahalar, at yarışı pistleri ve manej, bahçe ve peyzaj vb. alanlarda kullanılmaktadır.
Saha incelemeleri, Karadeniz kumunun TS EN 206-1 standardına uygun klorür içeriğine sahip olsa bile doğrudan beton ve sıva yapımında kullanılmaması gerektiğini göstermektedir.
Deniz kumlarında ve deniz çevresinde nem oranı ve havadaki klor iyonu konsantrasyonunun yüksek olması korozyonu gündeme getirmektedir. Deniz kumlarının geçirimsizlik üzerine etki yaptığı bilinmektedir. Deniz kumları aktif silis içermekte ve alkali reaksiyona yol açarak betonun çatlamasına sebebiyet vermektedir.
Kum, zaman içinde yenilenebilir olmayan bir kaynaktır ve beton yapmak için uygun kum yüksek talep görmektedir. Çöl kumu, bol olmasına rağmen, beton için uygun değildir. İnşaat için her yıl 50 milyar ton plaj kumu ve fosil kumu kullanılıyor.
Dere kumu ise koyu renk ve büyüklü küçüklü tanelere sahip oluyor. Dere kumunun da ince formu olabiliyor ama elinize bir avuç alıp yakından bakarsanız tanelerinde renk farklılıkları olduğunu görürsünüz, deniz kumunda ise tek renk hakimdir, bu şekilde ayırt edebilirsiniz.
Deniz kumu kimyasal özelliklere sahiptir. Bir deniz suyunda yüzde 3,5 civarında tuz vardır. Bu tuz, denizden çok kumda bulunur çünkü ıslanma kuruma etkisiyle kum tanelerine yapışır” diye konuştu.
Dilerseniz tatil dönüşünde eve biraz deniz kumu getirip evde de deneyebilirsiniz. Kumda yürüyüş kan dolaşımını hızlandırıyor, bacak ve kalçaları inceltip şekillendiriyor. Sıcak kumda güneşlenmenin bazı kireçlenme ve romatizma sorunlarına çare olduğu da söyleniyor.
Hakan Nuri Atahan, deniz kumunun mineral bakımından iyi bir kum olduğunu ancak bazı işlemlerden geçmeden inşaatlarda kullanılmaması gerektiğini ifade ediyor. Atahan, "Deniz kumunun kullanımında iki sakınca var ve bu sakıncalar giderilmez ise deniz kumunun inşaatta kullanımı sıkıntı yaratabilir" diyor.
Agrega ve kumun özelliğine bağlı olarak üretilen malzeme de beton ve inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Kum üretimi kumun oluşumu, bulunuş yeri ve kullanım amacına göre değişmektedir.
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
Beton oranı açısından, elde etmeye çalıştığınız ürünün dayanıklılığına bağlıdır, ancak genel bir kılavuz olarak standart bir beton karışımı, 1 ölçek çimentoya 2 ölçek kum ve 4 ölçek agrega olacaktır. Temeller için 1 ölçek çimento, 3 ölçek kum ve 6 ölçek agrega karışımı kullanılabilir.
Duvar malzeme ve inşaat tarzının imkan verdiği hallerde tek kat sıva yapılabilir. 5. Sıvada mutlaka mastar kullanılmalıdır. 6. Kaba sıva işlerinde orta kum (1-3 mm.) ince sıva ve derz işlerinde ise mil kumu kullanılmalıdır.
1 m3 tuğla duvar harcı ile = 35 m2 yer yapılır. 1 m3 tuğla duvar harcına = 250 kg Çimento gider. 1 m3 tuğla duvar harcına = 1 m3 kaba kum gider. 25 kg'lık torba = 6 m2 yer döşer.
Kum taneciklerinin yapısında yüksek miktarda bulunan diğer bir madde olan kalsiyum karbonat şeffaf ve beyazdır. Yine kumun yapısında büyük oranda bulunan minerallerden feldspat kum taneciklerinin açık kırmızı-kahverengi renkte görünmesine neden olur. Siyah kum tanecikleri ise volkanik kayaçların aşınmasıyla oluşur.
Mıcır, çakıl ve kum, inşaat sektöründe agrega olarak da adlandırılan belirli tane sınıflarına ayrılmış, kırma ve doğal olmak üzere ikiye ayrılan, organik olmayan malzemelerdir. Bu malzeme beton, hafif beton üretiminde, yol dolgusu ve kaplamasında, inşaat sıvasında yoğun olarak kullanılmaktadır.
Dağ kumlarının kullanımında kum tabakaları arasında bulunan kilin temizlenmesi için yıkanması gerekmektedir. Kilin yapısı itibarıyla su çekme özelliği vardır bu yüzden beton ve sıvada fazla bulunması durumunda çatlamalara sebep olur. Bu nedenle kil daima nemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri