Yani muayene yapılmamış bir araçla trafiğe çıkıldığı zaman 951 TL değerinde ceza ödemek mecburiyetinde kalınmaktadır. Tabii ceza sadece bununla sınırlı değil. Aynı zamanda araç trafikten men edilir ve 7 iş günü içerisinde muayenenin yapılması istenir.
Eğer aracının muayenesi yoksa men cezasının kalkabilmesi için aracın muayenesini yaptırman gerekir. Aracın zorunlu trafik sigortası olmadığı için trafikten menedildiyse aracının trafik sigortasını yaptırmalısın. Men cezasını kaldırmanın bir diğer yolu, ilgili cezayı ve otopark ücretini ödemektir.
Zorunlu trafik sigortasının olmaması, resmi olmayan araçların devlet plakası bulundurması, tescilsiz ve geçici belgesi seyir, araçta olması gereken işaretlerin eksik olması, muayene tarihinin geçmesi, izinsiz yolcu taşımacılığı araçların trafikten uzaklaştırılmasına neden olur.
İlk muayenesiz araç kullanmada yakalanmanız durumunda ödemeniz gereken meblağ 951 TL iken bu miktar muayenesiz araç 2 kez yakalanırsa ya da muayenesiz araç 3 kez yakalanırsa artmaktadır. Aynı şekilde muayenesiz araç kullanma ceza puanı olarak da ehliyetinize 10 puan ceza işlenmektedir.
Trafik sigortası zorunludur. Genel adı zorunlu trafik sigortası olarak bilinmektedir. Araçlarına trafik sigortasını yaptırmayan sürücüler sadece trafikten men cezası almakla kalmazlar. Bunun yanında trafik sigortası olmayan araç, men cezası aldığı andan itibaren anlaşmalı bir otoparka çekilerek trafiğe çıkarılmaz.
İlgili 17 soru bulundu
Ve trafiğe çıkması yasak. Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
Alınan izin veyahut ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında faaliyet gösteriilmesi durumunda ise araç 30 gün ; alınan izinde belirtilen çalışma bölgesi dışında faaliyet gösterilmesi halinde ise 15 gün süreyle araç trafikten men edilebilecektir.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir.
Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. 5 yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise 1.062,71 TL yerine 74,68 TL olacak.
Trafik ihlalinin Konusu
Cezası: 206 TL.
Danıştay; aşağıda detayını verdiğimiz kararda da görüleceği üzere, araçların trafikten men edilmesi ve trafik para cezası uygulanması işlemlerine karşı bu tür davalara bakmaya İDARİ YARGININ GÖREVLİ olduğuna karar vermiştir.
Zorunlu trafik sigortası olmayan bir araç trafikten men edilmişse bu durumda da trafik sigortası poliçesini yaptırdıktan sonra kalkar. Men cezasının genel olarak kalkması için verilen cezanın ödenmesi gerekir. Aracı otoparkta olan sürücüler ceza sonrasında otopark ücretini öder ve aracını alabilir.
Bugün araç sahibi sadece trafik şubesi üzerinden araç çekme belgesini dakikalar içerisinde alıyor. Yapılan düzenleme doğrultusunda araç sahibi doğrudan aracın herhangi bir borcunun olmadığını gösteren belge ile noter kurumuna başvurarak araç çekme belgesini pratik bir şekilde alabiliyor.
Trafikten men edilen araçlar, il ve ilçe merkezlerinde trafik komisyonları tarafından belirlenmiş olan otoparklara kaldırılır. Söz konusu merkezlerde otopark olmaması durumunda araç, trafik kuruluşları tarafından belirlenmiş kamu park alanlarına çekilir.
Trafikten araç çekme kazaya karışan, hurdaya çıkan ve uzun bir süre boyunca kullanılmayacak olan araçları kapsamaktadır. Resmi bir belge olan çekme belgesi, aracın uzun süre boyunca kullanılmayacağı durumlarda alınmaktadır. Bunun yanı sıra uzun bir seyahate çıkan kişiler de çekme belgesi alabilirler.
Muayene tekrarı süresi ne zamana kadar geçerlidir? Muayenesi yapılan araçlar muayeneden geçemedikleri takdirde kendilerine 1 aylık süre tanınmaktadır. Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir.
Muayene süresi geçirilen her ay ve kesri için tahsil edilmesi gereken yaklaşık %5 gecikme bedeli yerine ise; Kanunun yayımlanmış olduğu tarihten itibaren (yayımlandığı ay da dahil olmak üzere) araç muayenesinin yapılmış olduğu tarihe kadar; aylık %0,75 oranında esas alınır.
Muayene süresi geçen araçlardan muayene geçerlilik tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmakta olduğunu önemle hatırlatmak isteriz. Gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılmaktadır.
ARAÇ MUAYENE GÜNÜ GEÇERSE NE OLUR? Araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur sorusunun cevabı şöyledir. Aracın muayenesi 1 gün de gecikse 10 gün de gecikse araç, muayene geçerlilik tarihinin bittiği günden itibaren araç muayene cezasına tabiidir. Yani araç muayenesi 1 gün bile gecikse gecikme cezası ödenir.
Araç muayenesi için randevu alan sürücüler kısıtlamadan muaf.
Trafik Cezalı Araba Muayeneden Geçer mi? Üzerinde herhangi bir trafik cezası olan araçlara randevu verilmiyor. Dolayısıyla araç muayeneye gidemiyor. Bu nedenle aracınızın üzerinde trafik cezası borcu olup olmadığını öğrenmek için e-Devlet'in “Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme” hizmetini kullanmanız gerekiyor.
Trafikten Men Edilen Araca Ne Olur? Trafikten men cezası alan araca ceza yazılır ve bu ceza ödenene kadar araca el koyularak otoparkta tutulur. Aracın otoparkta tutulduğu günler içinse sürücüden ayrıca otopark ücreti talep edilir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na istinaden araca, sürücüye, gerçek ve tüzel kişilere uygulanan trafik idari para cezalarının ve çeşitli nedenlerle trafikten men edilerek otoparklara çekilen araçların sorgulama işlemleri www.egm.gov.tr adresinden yapılabilmektedir.
Trafik Sigortası Yaptırmadan Trafiğe Çıkmanın Cezası Ne Kadar? Trafiğe çıkmadan önce oluşması muhtemel riskleri güvenceye almak için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir.
Trafikten çekme belgesine sahip olan araçların yeniden trafiğe çıkarılması durumunda mükellefiyetin sona erdiği tarih ile mükellefiyetin başladığı tarih arasında geçen dönemler için motorlu taşıtlar vergisi tahakkuku yapılmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri