(Âl-i İmrân 3/61). Mübâhele “İhtilaf eden iki tarafın bir araya gelip Allah'ın lanetini haksız taraf üzerine dilemesi” (Nesefî, 1995, s. 159) şeklinde tarif edildiği gibi “Taraflardan her birinin hak- sız olana Allah'ın lanetini ilenmesi” (Erdoğan, 1998, s. 311) şeklinde de tarif edilmiştir.
Mübâhele, bir tartışma esnasında haksız ve yalancı olanın Allah'ın lanetine uğraması için beddua edilmesi demektir. Hz. Peygamber, Necranlı Hristiyanlara elçi ve mektup göndererek onlara İslâmiyet'i kabul veya cizye ödemeyi teklif etmişti.
Kadının, kendisini zina ile itham eden kocasıyla yeminleşmesini ifade eden bir fıkıh terimi.
- Peygamberimizin bu uygulaması mülaane midir? Değerli kardeşimiz, - Necran Hristiyanları ile yapılması planlanan, ancak karşı tarafın çekinmesi üzerine yapılmayan ve Âl-i İmran 61. ayetinde belirtilen karşılıklı bedduanın adı Mübahele'dir. Bu kelime "karşılıklı Allah'a yalvarmak" manasına gelir.
İlgili 26 soru bulundu
Mübahele Ayeti (Arapça: آية المباهلة), Âl-i İmrân Suresi'nin 61. ayetidir. Mübahele, kelime anlamı olarak "karşılıklı beddua etme" demektir.
Peygamber dönemindeki yahudilere bir hatırlatmada bulunulmakta; bir bakıma onların, atalarının işlediği bu eski suçları tekrar etmemeleri, basit dünya menfaatleri uğruna Hz. Muhammed'e karşı düşmanlık duyguları besleyip ona gönderilen âyetleri inkâr etmekten sakınmaları istenmektedir.
Eşler evliliği sonlandırmak üzere akit yaptıklarında kocanın kullandığı söze göre bu tür ayrılıklara bedel karşılığı boşanma (talâk alâ ıvaz) veya muhâlea (hul') adı verilmektedir.
yargıç nikah akdini fesheder ve çocuğun nesebi ana tarafından sabit, fa- kat baba tarafından meçhul kabul edilir. Bu durumdaki çocuğa veled-i mülâane denir.
Doğru yoldan sapan anlamındaki “Mülhid” ise Kur'anî “İlhad” dan gelir ve bu iki kelime 11.yüzyıldan itibaren Ehl-i Sünnet dışı tüm dinî, felsefî inançları nitelemek amacıyla kullanılmışlardır.
Bazı Müslümanların düşüncesine göre, Hristiyanlar üç Tanrı'ya inanmakla, Tanrı'ya şirk koşmak suretiyle veyahut Tanrı yerine bir şahıs ya da başka şey koymakla putperest ve çoktanrıcı olmaktalar. Kur'an'a göre, bir şeyi ya da kişiyi Tanrı'ya eş koşmak en büyük ve bağışlanmaz günahtır.
Muhammed, tek tanrıyı savunduğu için Hristiyanlarda kendisinin peygamber olduğunu kabul edebilir." değerlendirmesinde bulundu. Hz. İsa'dan sonraki yıllarda da peygamber geleceğine dair İncil'de bilgiler olduğunu anlatan Wiren'in, kitabında şunları kaydetti: "İsa'dan sonrada peygamber geldi.
Peygamberin (a.s.m.) zamanında, Necran Hıristiyanlarından altmış kişilik bir heyet Hz. Muhammed'e (a.s.m.) geldi. Necran Hıristiyanlarının ilim ve marifet yönünden en büyüğü olan papaz Ebû Hârise bu heyetin içindeydi. Hattâ Bizanslılar ona değer vermiş, mal, mülk bağışlamışlar ve kilise yaptırmışlardı.
Zinadan doğan çocukta haram çocuktur. Ama zinadan hamilelikle oluşan çocuk, ruh üflenmesinden sonra düşürülmez. Düşürülmeye teşebbüs edilse (efendimiz zinadan hamile kalan evli kadına git çocuğunu düşür demediği için) bu efendimize muhalefet olur. Diğer taraftan mesela annesi çocuğu düşürse ona bir ceza uygulanmaz.
Evlilik dışı ve diğer gayr-i meşru ilişkiler sonucu oluşan cenin alınabilir mi? Cevap: Böyle bir ilişkiden meydana gelen çocuğun suçu ve günahı yoktur, öldürülmeyi hak etmez.
Bu maddeye göre; “Ana ve baba evli değilse velâyet anaya aittir. Ana küçük, kısıtlı veya ölmüş ya da velâyet kendisinden alınmışsa hâkim, çocuğun menfaatine göre, vasi atar veya velâyeti babaya verir.” Yani çocuğun doğması annesi ile arasındaki soybağının kurulması için yeterlidir.
Bu terimle, kadın ve erkeğin nikâh akdi sonrasında başkalarının muttali olamayacağı kapalı bir mekânda, cinsî münasebete bedeni, hukuki ve tabii bir engelin bulunmaması şartıyla baş başa kalmasının hukuki durum ifade edilir.
Nikâh akdi esnasında veya daha sonrasında kendisine tefvîz-i talak ile boşama yetkisi verilmeyen kadın da eğer isterse muhalea yöntemiyle kocasını boşayabilir. Muhaleada esas kadının kocasına bir bedel ödeyerek kocası ile boşanma üzerine bir anlaşma yapmasıdır.
Kadın eş boşanma gerçekleştiğinde dava yoluyla mehir alacağını talep edebilir. Kadın eş kendisine taahhüt edilen şeylerin verilmemesi halinde mehir alacağı davası açabilir. Mehir davası boşanma davasıyla birlikte açılabilir.
Ayetlerde övülen ve tavsiye edilen gıdalar şöyledir: Acur, Arabistan kirazı, buğday, balık eti, bal, et, ekmek, fasulye, hıyar, hurma, incir, kudret helvası, kiraz, mercimek, muz, nar, sarımsak, soğan, su, süt, şerbet, üzüm, yağ, yumurta, zeytin, zeytinyağı, zencefil.
Allahü Teala Bakara'nın 61. ayetinde "Hani bir zamanlar, 'Ey Musa, biz tek çeşit yemeğe asla katlanamayacağız, yeter artık bizim için Rabbine dua et de bize yerin yetiştirdiği şeylerden; sebzesinden, kabağından, sarmısağından, mercimeğinden ve soğanından çıkarsın' dediniz.
Günümüzde de Yahudiler arasında Cumartesi yasağı vardır. Bu yasak cuma günü akşamı güneş batmadan başlayıp, cumartesi güneş batıncaya kadar devam eder. O sürede, avlanmak, hayvan kesmek, tarla sürmek gibi bir çok işleri yapmazlar. Davûd (a.s.) zamanında sahil kenti Eyle'de Yahudiler yaşardı.
Onlara, yeryüzünde fesat çıkarmayın dendi mi, derler ki: Biz ıslah edicileriz. Kendilerine: "Yeryüzünde fesat çıkarmayın" denildiğinde (tam bir pişkinlikle): "Biz sadece (halkın ahlâkını ve toplum nizamını düzeltip iyileştirmek isteyen) ıslah edicileriz" demekte (ve fesatlıklarına ıslah kılıfı geçirilmekte)dir.
İniş sebebiyle ilgili bir kısım hususi olaylar rivayet edilse de bu âyet-i kerîme, yahudi ve hıristiyanlar başta olmak üzere, aslı itibariyle tevhid itikadına dayalı bütün din mensuplarına hitap etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri