Tebliğde belirlenen bölgelerde mücbir sebep halinin 30 Kasım 2023 tarihine kadar devam edeceği belirtilirken mücbir sebep hali kapsamında başvuru ve ödeme sürelerine yer verildi.
Aşağıdaki linkte yer alan cevapta "Mücbir sebep halinin geçerli olduğu dönemde verilmesi gereken 2023/Ocak-Temmuz beyanname ve bildirimler 15.08.2023 Salı günü sonuna kadar verilebilecektir." denmektedir. Buradaki Temmuz dönemi hatalıdır.
Mücbir sebep devam eden yerlerde yeniden yapılandırma başvuru süresi 29 Şubat 2024'e uzatıldı
Bunun yanı sıra, deprem bölgesinde bulunan mükelleflerimiz için 31 Temmuz 2023 tarihine kadar mücbir sebep hali ilan edilmiştir. Deprem tarihi itibarıyla bu illerdeki mükelleflerin, 6 Şubat 2023 ila 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında yerine getirmeleri gereken vergisel yükümlülükleri ertelenmiştir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, deprem bölgesinde mücbir sebep hali devam eden yerlerde borçların 29 Şubat 2024'e kadar yapılandırılmasına dair tebliğ yayımladı.
İlgili 31 soru bulundu
DEPREM BÖLGESİNDE YARGISAL SÜRELERİN DURDURULMASINA YÖNELİK UYGULAMANIN KAPSAMI GENİŞLETİLMİŞTİR. Bilindiği üzere, olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen illerde bir kısım yargısal sürelerin 06 Nisan 2023 tarihine kadar durdurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 11.02.2023 tarihinde yayımlanmıştır.
Mücbir sebep, sözleşmenin kurulmasından sonra ortaya çıktığında, sonradan meydana gelen imkansızlık hali söz konusu olur[22] ki imkansızlık sürekli bir nitelikte ise edimin aynen ifa yükümlülüğü ortadan kalkar[23].
Hukuk çevrelerindeki ağırlıklı görüş; deprem kuşağında olan, daha önce deprem yaşanmış veya deprem yaşanma riski yüksek olan bölgelerde, depremin mücbir sebep olarak kabul edilemeyeceği yönündedir. Dolayısıyla ülkemizde de depremin mücbir sebep olarak kabul edilmesi oldukça güçtür.
Mücbir sebep ilan edilen 11 ilde ödenmesi gereken yaklaşık 37,1 milyar lira vergi ödemelerini 6 ay erteliyoruz. Mart, Mayıs ve Temmuz 2023 aylarında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süresini mücbir sebep halinin bitimi tarihini izleyen Ağustos, Ekim ve Aralık 2023 tarihine kadar erteliyoruz.
Grev, lokavt, sel baskını, deprem, terör hareketleri ve doğal afetler hukuken mücbir sebep olarak görülür. Hukukun temel kavramları arasında yer alan mücbir sebepler arasında; ölüm, iflas, hastalık ve tutukluluk gibi şahsi durumlar da yer alır.
Mücbir sebebin (Kanun'un 10/e maddesi) meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde İdareye yazılı olarak bildirimde bulunmalıdır. 20 günlük süre hak düşürüşü süre olup, bu süreyi geçiren yüklenicilerin başvuruları kabul edilmeyecektir. Doğrudan KİK'na yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.
(Ek fıkra: 28/12/2001-4731/4 md.; Değişik üçüncü fıkra: 16/7/2004-5228/1 md.) Maliye Bakanlığı, mücbir sebep sayılan haller nedeniyle; bölge, il, ilçe, mahal veya afete maruz kalanlar itibarıyla mücbir sebep hali ilân etmeye ve bu sürede vergi ödevlerinden yerine getirilemeyecek olanları tespit etmeye yetkilidir.
Bu sebeple, söz konusu bölgelerdeki yapılandırma başvurularının 29 Şubat 2024'e kadar yapılması gerekiyor. Söz konusu mükellefler, peşin ödeme dahil birinci taksitlerini ise 31 Mart 2024'e kadar yapabilecek.
Mücbir sebep belgesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Oda muamelat yönetmeliğinin 26. maddesine göre düzenlenir. Söz konusu belge Belirli bir süre için ithal edilen; ancak süresi içinde ihraç edilemeyen malların yurtta kalış sürelerinin uzatılması için düzenlenen belgedir..
Mücbir Sebep Olmaksızın Ne Demek? Mücbir sebep olmaksızın ifadesi, bu hususun gerçekleşmediğinin ifadesidir. Olayın gerçekleştiği tarafların, hizmetlerin veya işlemlerin gerçekleştirilmesini engelleyen bir olayın yaşanmadığı anlamına gelir.
Buna göre, verilme süresi 4 Temmuz 2023 - 20 Temmuz 2023 tarihlerine rastlayan beyannamelerin verilme süreleri 27 Temmuz 2023 mesai saati bitimine kadar uzayacaktır.
Ek motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) birinci taksitinin ödeme süresi 31 Ağustos'tan 6 Eylül 2023 Çarşamba günü sonuna kadar uzatıldı.
1-Deprem tarihi itibarıyla deprem bölgesinde kayıt ve tescilli olan taşıtlar Ek MTV ödemeyecektir. Ancak deprem bölgesinde olup 06.02.2023 tarihinden sonra kayıt ve tescil edilen aracı bulunanlar Ek MTV ödemesi yapmaları gerekmektedir.
Depremzedeler ek MTV ödemeyecek
Ek motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) ilk taksitinin ödeme süresi de 31 Ağustos'ta sona eriyor. Ek MTV'yi ödemeyen, trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemini gerçekleştiremeyecek.
Mücbir sebep, hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk, afet ve buna benzer hallerdir. 'Mücbir sebep' kavramı hukukun temel kavramlarından birisidir ve hukukun hemen hemen bütün dallarında uygulaması görülmektedir.
Kararla, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca ilan edilen "mücbir sebep hali"nin Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde 30 Kasım 2023'e kadar süreceği ilan edildi.
Söz konusu yerlerde bulunan mükellefler tarafından, mücbir sebep hali süresi içerisinde verilmesi gereken 2023 yılı 1'inci geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannameleri verilmeyecektir.
Tebliğde belirlenen bölgelerde mücbir sebep halinin 30 Kasım 2023 tarihine kadar devam edeceği belirtilirken mücbir sebep hali kapsamında başvuru ve ödeme sürelerine yer verildi.
Beklenmeyen haller borcun yerine getirilmesini esaslıca güçleştiren olaylardır. Mücbir sebep sise borcun yerine getirilmesini imkansızlaştıran olaylardır. Beklenmeyen haller sözleşmenin tadilini, mücbir sebep borcu ortadan kaldırır ve sözleşmenin feshi gerektirir.
Örneğin kasko poliçesine deprem, çığ, toprak kayması, sel ve su baskını gibi olaylar ile terör, kötü niyetli halk hareketleri, grev, lokavt ve bunları ortadan kaldırmak için yapılan uygulamalar mücbir sebep olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri