Özellikle karnabahar yaprağı, lahana, ıspanak, maydanoz, kıvırcık, marul ve brokoli gibi sebzeleri tüketmeyi seveler. Bunun yanında muz, elma, portakal, mandalina, kavun, üzüm, armut gibi birçok meyveyi de tüketmekten hoşlanırlar.
Muhabbet kuşları birçok sebzeyi sağlıkla yiyebilir: kabak, salatalık, bezelye, çekirdeksiz kabak, yeşil fasulye, havuç, bakla bezelye, lahana, karnabahar, ıspanak, tatlı mısır ve tatlı patates günlük olarak bir tatlı kaşığı hacminde kuşlar için faydalı sebzelerdir. Soğan, mantar ve sarımsaktan kaçınılması gerekir.
Muhabbet kuşları doğal yaşamda çayır otları tohumları, meyveler, bitkiler ve yeşil yapraklı bitkilerde bulanan bazı böcekleri yerler. Evcil kuşlar için de yine aynı şekilde tohumlar, sebzeler ve bazı meyvelerden oluşan bir beslenme listesi oluşturulmalıdır.
Muhabbet Kuşlarının En Sevdiği Besinler? Muhabbet kuşları tohum ve çeşitli kuruyemişleri çok severler. Bunlar darı, kabuklu yulaf, üzüm çekirdeği, çavdar, soya fasulyesi, susam, buğday, ceviz, fındık, fıstık, kestane, keten tohumu, ay çekirdeği ve at kestanesi olabilir.
Her zaman verilmediklerinde ödül olarak da değerlendirildiklerinden eğitim sırasında büyük bir avantaj sundukları söylenebilir. Muhabbet kuşu ödül yemi, papağan krakeri ve kanarya krakeri gibi seçenekler bu nedenle kanatlı dostları olanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Özellikle yaz aylarında su tüketiminin önemi bir kat daha artar. Yeni yiyecekler ve taze su oldukça zeki olan kuşları mental yoldan uyarmanın yöntemlerinden birisidir. Özellikle taze meyveler muhabbet kuşunu rahatlamaya yardımcı olacak besinler arasında yer almaktadır.
Kafeinli ve alkollü içkiler, çikolata kuşlar için oldukça zararlı yiyeceklerdir. Yeşil domates kuşlara verilmemelidir. Elma, kayısı, şeftali, armut gibi meyvelerin çekirdekleri, bu meyveler kuşlara verilmeden önce mutlaka çıkarılmalıdır. Kuşlarda Teflon tava zehirlenmesi ölümlere neden olmaktadır.
Ancak elma çekirdekleri kuşlara zarar verebileceği için elmanın düzgün bir şekilde temizlenerek muhabbet kuşlarına verilmesi gerekir. Elma kabuklarında tarımsal ilaçlar bulunabileceği için elmanın mutlaka güzelce temizlenmesi ve kabuklarının soyularak verilmesi önerilir.
Muhabbet kuşları kafes içi aktiviteleri çok severler. Çanlar, salıncaklar, aynalar ve oyuncaklar onlar için birer mutluluk kaynağıdır. Mutlu olan muhabbet kuşları stresten ve korkudan uzak olurlar. Bu da onların daha sağlıkla büyümesine, sahiplerine karşı sevgi ve güvenle davranmasına katkıda bulunur.
Muhabbet kuşları havuç yiyebilir, havuç onlar için güvenli bir besindir. İnce bir dilim ya da rendelenmiş havuç kuşların severek tüketebileceği bir atıştırmalık olacaktır. Göz sağlığı ve kalsiyum eksikliği için iyi bir destek olan havuç, ufak miktarlarda muhabbet kuşlarına sunulabilir.
Muhabbet kuşlarının meyveyle olduğu gibi sebzeyle de arası oldukça iyidir. Özellikle karalahana, ıspanak, haşlanmış patates favorileri arasındadır. Ancak onlar için açık ara bir numara olan bir sebze varsa o da maruldur; hemen her muhabbet kuşu marul ve salatalık gibi ürünleri yemeği çok sever.
Elma, havuç, haşlanmış yumurta verebilirsin(beyazını), bayat ekmek varsa küçük küçük kırıklayıp verebilirsin. Kuşlarımıza aşağıdaki meyve ve sebzeleri verebiliriz ancak bu yiyecekleri vermeden önce güzelce yıkayın ve kurulamayı ihmal etmeyin.
Genel olarak kuşlar en çok; bezelye, havuç, marul, brokoli, maydanoz, semizotu ve turp gibi sebzeleri severek tüketirler. Meyvelerden ise elma, muz, armut, şeftali gibi meyveleri çok severek tüketirler.
Bu tarz uygulamalar ani ölümle sonuçlanır. Muhabbet kuşunuzun üzerine sprey ile su sıkarak yıkamak, onun ne kadar ıslanması gerektiği konusunda yanılmanıza sebep olabilir. Bu konuda yeterli tecrübe ve deneyime sahip olmadığınız için fazla sıkılan su kuşunuzu fazla ıslatır ve üşütmesine sebep olur.
Kuş, güneşli, hava akımı olmayan bir bölgeye yerleştirilmelidir. Kuşların yeni bir çevreye alışması için ilk hafta hariç, aktivitenin çok olduğu bir yere yerleştirilmeleri daha yararlıdır.
Çok yavaş ve nazik hareketlerle yaklaşmalı ve çekilmelisiniz. Yavaş hareket etmeniz size alışması için önemlidir. Eğer korkarsa kafesine geri bırakmalısınız. Kafesin içinde çırpınıp uçmaya çalışırsa bu korktuğu anlamına gelir.
Her boş vaktinizde, gün içinde defalarca aynı kelimeyi sürekli olarak tekrar edin. Muhabbet kuşunuzun bir süre sonra konuşmaya başladığını göreceksiniz. Ülkemizde, “babacık, aşkım, cici kuş” gibi kelimeler muhabbet kuşlarının en çok söylediği kelimeler arasında yer alır.
Muhabbet kuşu Stres Belirtileri 1-Isırma 2 -Saklanma: 3 - Ötmeme 4 -Daha fazla ses çıkarma, Çığlık atma 5-İştahsızlık 6- Tüy yolma 7- Yumurtasını kırma Stres belirtileri için söyleyeceklerimiz şimdilik bunlar…
Korku ve Gerginlik
Ürkmüş kuşlar korkularını gösteren bazı davranışlarda bulunabilirler. Hızlı uçma ve uzaklaşma bu davranışların en sık görülenidir. İnsanlardaki adrenalin yüklenmesine benzer bir şekilde kuşlarda aşırı korktukları durumlar karşısında savaş ya da kaç tepkisi verir.
Muhabbet Kuşu Suyuna Doğal Takviyeler
Limon, C vitamini bakımından oldukça kuvvetlidir ve kış mevsimlerinde olası hastalıklara karşı evcil hayvanınızı korur. Yine muhabbet kuşunun suyu birkaç damla pekmez ya da bal ilave etmek de hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Ancak abartmamanız gerekir.
Yaban hayatı uzmanı ve kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu, "Ekmek normalde hiçbir kuşa verilmez. O bizim büyük bir yanlışımız. Uzun vadede onlarda ciddi bir tehlike yaratıyor. Kesinlikle ekmek vermeyin." dedi.
İslam alimleri, evde muhabbet kuşu beslemenin caiz olduğuna dair görüş birliğine varmışlardır. Ancak, bazı alimler, muhabbet kuşunun kafeste tutulmasını mekruh görmüşlerdir. Bu alimlerin görüşüne göre, muhabbet kuşu, kafeste tutulsa bile, gerekli bakım ve ilgiyi alırsa, bu durum mekruh olarak değerlendirilmez.
Öncelikle kış aylarındaki minimum oda sıcaklığı 20 -21 derece olmalı. Sıcaklık bu derecenin altına düştüğünde muhabbet kuşları üşümeye başlar. Ve buda onların bağışıklık sistemini düşürür böylece hastalıklara karşı savunmasız hale gelirler. Özellikle 15 derecelerin altındaki sıcaklık kuş için ciddi bir risktir.
Kendi yeminin dışında, pirinç, buğday, yulaf, kuskus, arpa ve ekmek parçaları gibi birçok temel unsuru büyük bir zevk ile yiyecektir. Ayrıca muhabbet kuşlarının birçok farklı meyve ve sebzeyi de afiyetle tükettikleri görülmektedir. Ancak meyve ve sebzelerin çok sık verilmemesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri