İsteklerin ve arzuların tamamen bitmesi; ıstırabın ve acının artık olmadığı, rahatlatıcı bir iç dinginliğe ulaşmaktır.
Budizm'in temel ilkelerinden birini oluşturan nirvana, Gautama Buda'ya göre, Dünya'yı ilgilendiren karma yasasına (nedensellik kuralı) artık bağlı olmayacak derecede her şeyden arınmış olarak tüm karmik telafilerini gidermiş olmaktır.
Budizm'de nihai kurtuluş için kullanılan terimdir. Sanskritçe bir sözcük olan nirvana, sözlüklerde “ateşin sönmesi veya tükenmesi” ya da “şehvetin bitmesi ya da şehvetten kurtuluş” anlamlarına gelir.
Arzuların ve isteklerin tamamen bitmesi ile rahatlatıcı bir iç dinginliğine ulaşmak olarak tanımlanabilir.
Budizm'e göre acılardan kurtulmuş, Nirvana'ya ulaşmış kişi artık iç huzura ermiş demektir. Gelişimin bu evresini tamamlamış, Nirvana'ya ulaşmış kişilere “Arhat” adı verilir.
İlgili 37 soru bulundu
Nirvana, Hinduizm inancında Tanrı'yla bir olma ve saf varlığı ilahi yaşamla bütünleştirme olarak tanımlanır. Bu nedenle nirvana'ya ulaşanların herhangi bir eylemde bulunmalarına gerek kalmaz, ego ve arzuları yok olur.
TDK'ya göre Nirvana, Budizm'e ait bir terim olarak tanımlanır. Kelimenin anlamı kurtuluş olarak açıklanır. Nirvana, her türlü duygudan, istek ve tutkudan kurtulmak ve benliğin tamamen ortadan kalktığı en yüksek ruh halidir. İsteklerin ve arzuların bitmesi ve rahatlatıcı bir iç dinginliğe ulaşmaktır.
Budizm ve Maniheizm gibi dini geleneklerde ise ruh, aydınlanıncaya ya da günahlarından temizleninceye kadar ruh göçü sistemine tabi olur. Budizm'de aydınlığa kavuşan kişi ruh göçü sürecinden çıkarak Nirvana'ya kavuşur.
Budizm'de “Buda” kavramıyla ifade edilen: kişinin ruhunun saflık, masumiyet ve mükemmelliğinin gücüne, kendiliğinden ulaşması ve böylece daha önce ortaya çıkarmadığı aydınlanmış (mükemmel) bilgeliğe ulaşmak (Prajna), ayrıca şefkat ve merhametten uzak sonsuz yaşamı sınırsızca geliştirmektir.
Terim anlamı itibarıyla bilhassa Budizm'in ilk devirlerinde "bireyin dünyaya karşı istek ve arzularının kaynağı kabul edilen şehvet (raga), nefret (dosa) ve tamahkarlık (moha) duygularından kurtulması veya bunların bireyin eylemlerindeki etkisini kaybetmesi" şeklinde anlaşılmıştır.
Nirvana, Sanskritçe dilinde; "dışarı" anlamına gelen "nir" ile "esmek, üflemek" anlamındaki "va" sözcüklerinden türetilmiştir. Yaygın doğu dinlerinde, mistisizminde ve de Hint Teozofi'sinde; "manevi bir kurtuluş" u belirtir. Nirvana Ne Demek?
Türk Dil Kurumu'na göre Şahika isminin anlamı şöyle; Dağ tepesi, dağ doruğu, zirve.
Dobra açık sözlü demektir. Aklındakini hemen söyleyen ve bir durumun doğru yada yanlış, iyi yada kötü olduğunu önemsemeden söyleyen dobra demektir. Bulgarcadan dilimize geçen dobra kelimesi Bulgarca ve Türkçe de aslında iyi ve güzel anlamına gelmektedir.
Daha yüksek mutluluğa erişmek için ahlaklı davranırsınız. Bu beş ahlaki öğreti (sila) On Emir'le (yalan söylemeyeceksin, çalmayacaksın, öldürmeyeceksin ve diğerleri) kimi alanlarda çakışır ve Altın Kuralı (sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma) kapsar.
Sekiz Katlı Asil Yol (Pāli: Ariyo aṭṭhaṅgiko maggo, Sanskrit: Ārya 'ṣṭāṅga mārgaḥ (आर्याष्टाङ्गो मार्गो), Budizm'de acıları sona erdiren yol olarak kabul edilir. Gautama Buddha'ya atfedilen Dört Asil Hakikat öğretisinin dördüncüsüdür.
Sekiz Dilimli Yol Kime Aittir? Sekiz dilimli yol M.Ö 5. yüzyılda yaşamış olan Gotama Buda'ya aittir.
Budizm, M.Ö. VI. yüzyılda Kuzey Hindistan'da dünyaya gelen Buda'nın ortaya koymuş olduğu inanç sistemi ve öğretiye dayanan bir dindir. Kısaca “Buda'nın Hindistan'da kurduğu din ve felsefe sistemi” diye de ifade edilen bu din, insan mutluluğunu aramakta ve insanı ıstıraptan kurtarmayı hedeflemektedir.
Budizm VI. yüzyılda Goutama Budda tarafından kurulmuş bir dindir. Goutama'nın öğretisinin temel hedefi, insanın içinde bulunduğu acı ve ızdıraplardan kurtulup nirvanaya ulaşmasıdır.
Budizm genelde bir din olarak kabul edilir; ancak kimi zaman Budizm için “ruhani felsefe” tanımı da yapılmaktadır. Bunun nedeni Budizm'de mutlak bir yaratıcı tanrı fikri bulunmamasıdır.
Sekiz dilimli yol ise doğru bilgi, doğru düşünce, doğru konuşma, doğru davranış, doğru meslek, doğru çaba, doğru muhakeme ve doğru murakabeden oluşmaktadır. Budizm'e göre bu ilkelere uygun bir yaşam neticesinde acı ve ıstıraba neden olan doğum-ölüm döngüsünden kurtulup mutlak huzura yani Nirvana'ya ulaşılmaktadır.
*Mitolojide 7 esas tanrının var olduğu düşünülür. *Tibet'te 7 Buda vardır.
Hinduizm'de olduğu gibi Budizm'in de temel inancını oluşturmaktadır. Ancak Budizm'de ruh kabul edilmediği için ölen kişinin yeniden dirildiğinde bir önceki hayatında oluşan karmasının yani iyi veya kötü, olumlu veya olumsuz kazanımlarının diğer bedene nasıl geçtiği izah edilememektedir.
kimilerine göre anlamı rüzgar gibi esmek olan va fiilinden gelir ve önüne olumsuzluk eki nir alır. bundan dolayı sükunet ve geçici dinginlik, sıfat olarak kullanıldığında ise sönmüş anlamına gelir. bazılarına göre ise aslı neravanıdır. nera dışarı ve vana hayattan gelir. anlamı yok olmadır.
TDK'ya göre "pik" kelimesinin çeşitli anlamları olmakla birlikte Koca'nın açıklamalarında "pik yapmak" zirve, doruğa ulaşmak, doruk, en üst sınır, rekor düzeyi, en yoğun, tavan yapmak gibi anlamlar taşıyor.
Nasırlaşmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nesnesiz Nasır oluşmak. mecaz Duyarlığını yitirmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri